Powered By Blogger

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Αποστάσεις από τον Nabucco Παίρνει η Κυβέρνηση Ομπάμα

Μιλώντας στην διάσκεψη για την Οικονομία και Ενέργεια στην Μαύρη Θάλασσα οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ο ειδικός απεσταλμένος του State Department για θέματα Ευρασιατικής Ενέργειας, κ. Richard Morningstar, αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα ενεργειακά projects της περιοχής και ιδιαίτερα στους αγωγούς φυσικού αερίου. Οι επισημάνσεις του κ. Morningstar έχουν ιδιαίτερα σημασία την δεδομένη χρονική περίοδο καθότι συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αναφορικά με το Ιράν και το Ισραήλ. Η Τουρκία ως γνωστό αρνήθηκε να συνταχθεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Ιούλιο όπου απεφασίσθησαν νέες κυρώσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης. Απεναντίας η Τουρκική κυβέρνηση, προς μεγάλη αγανάκτηση του Λευκού Οίκου, προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με το γειτονικό της Ιράν.

Αναφερόμενος στους υπό σχεδίαση αγωγούς αερίου ο κ. Morningstar δήλωσε ότι μόνο ένας από τους τρεις – δηλ. Nabucco, ITGI, TAP, έχουν πιθανότητα να κατασκευασθεί αφού αυτό που προέχει είναι η οικονομική τους βιωσιμότητα. Ναι μεν ο Nabucco, ο οποίος και είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις, με μεταφορική ικανότητα 30-32 BCM’ s τον χρόνο, μπορεί να αναδειχθεί ως ο πλέον επικερδής, παρατήρησε ο κ. Morningstar, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει με πλήρες φορτίο. Αλλά για την δυνατότητα εξεύρεσης εγκαίρως τόσο μεγάλων ποσοτήτων αερίου για το Nabucco ο κ. Morningstar εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο να διαφοροποιήσει την στάση της Αμερικανικής κυβέρνησης η οποία μέχρι τώρα είχε ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ της κατασκευής του εν λόγω αγωγού έναντι οιουδήποτε κόστους. Αυτό που προέχει συμπλήρωσε ο κ. Morningstar, είναι να υπάρξει σύντομα ένας νότιος διάδρομος αερίου, που ασφαλώς θα διέρχεται μέσω της Τουρκίας, και θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στην παρέμβαση του ο κ. Morningstar παρατήρησε ότι εάν κρίνουμε από την πληθώρα των υπό σχεδίαση αγωγών η ζήτηση για αέριο από την περιοχή της Κασπίας είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι σε θέση να παράγει η περιοχή. Για αυτό το λόγο το Ιράκ, το οποίο και αυτό διαθέτει μεγάλες αλλά ανεκμετάλλευτες ποσότητες αερίου, μπορεί μακροπρόθεσμα να φανεί πολύ χρήσιμο. Αναφερόμενος στο Ιράκ και το δυναμικό του σε φυσικό αέριο ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος απέκλεισε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ιράν για μεταφορά τους στις Ευρωπαϊκές αγορές μέσω των ανωτέρω αγωγών.

Σύμφωνα με τον κ. Morningstar η Ουάσινγκτον αναμένει επιτάχυνση των εξελίξεων για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου ιδίως μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν πριν μερικούς μήνες για την διέλευση Αζέρικου αερίου μέσω Τουρκίας. Πέρα από τα αποθέματα του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράκ, ο κ. Morningstar, παρατήρησε ότι υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν με την χρησιμοποίηση τεχνολογίας CNG.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση Morningstar ανώτερα στελέχη της Τουρκικής κυβέρνησης επανέλαβαν την θέση της Άγκυρας ότι χωρίς το φυσικό αέριο του Ιράν είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσει την λειτουργία του ο Nabucco καθότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του Ιράκ και του Τουρκμενιστάν. Ακόμα οι Τούρκοι αξιωματούχοι ετάχθησαν υπέρ του Ρώσικου South Stream η λειτουργία του οποίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστικός του Nabucco

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου