Powered By Blogger

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ενδιαφέρον της IBM για την ελληνική αγορά ενέργειας



Είναι κρίμα να γίνονται επενδύσεις και να αλλάζουν τα δίκτυα ηλεκτρισμού και αυτό να γίνεται με τεχνολογίες του περασμένου αιώνα, τονίζει στο Capital.gr το υψηλόβαθμο στέλεχος της IBM Don Cortez, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή συνέδριο του Πολυτεχνείου και της ΔΕΗ για τα έξυπνα δίκτυα.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Capital.gr, εξηγεί τις αλλαγές που έρχονται για τις εταιρείες ηλεκτρισμού και τους καταναλωτές με την εισαγωγή των λεγόμενων «έξυπνων δικτύων» και ταυτόχρονα δεν κρύβει το ενδιαφέρον της IBM για την ελληνική αγορά.
«Ενδιαφερόμαστε για την ελληνική αγορά, δουλεύουμε ήδη σε κάποια project αυτοματοποίησης των λογαριασμών και ταυτόχρονα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θέλουμε να δούμε τη στρατηγική της ΔΕΗ για την ανάπτυξη και των εκσυγχρονισμό των δικτύων. Ήδη αντίστοιχες κινήσεις γίνονται σε αρκετές χώρες όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, τη Δανία και την Ολλανδία», αναφέρει ο κ. Don Cortez.
Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά αυτή την εποχή συντελείται μια πραγματική κοσμογονία καθώς «παντρεύεται» διεθνώς ο ηλεκτρομηχανολογικός κόσμος των δικτύων ηλεκτρισμού, με τις τεχνολογίες ΙΤ και αυτοματοποίησης, με στόχο την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των δικτύων αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών ηλεκτρισμού.
«Οι εταιρείες ηλεκτρισμού σήμερα λειτουργούν στον ‘παλιό κόσμο’, οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν πόση ενέργεια καταναλώνουν και πότε καθώς λαμβάνουν ένα λογαριασμό κάθε δύο μήνες. Το βασικό όφελος στη νέα εποχή είναι ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να ελέγχει καλύτερα τα κόστη του, καθώς θα έχει καλύτερη πληροφόρηση για την ενέργεια που καταναλώνει, θα μπορεί να είναι πιο παρεμβατικός και να ελέγχει με τους έξυπνους μετρητές το τι συμβαίνει» λέει ο Don Cortez.
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν καλύτερες και διαφορετικές υπηρεσίες, όπως η προπληρωμένη ενέργεια κατά το πρότυπο των προπληρωμένων καρτών τηλεφωνίας ή ο καταναλωτής θα έχει επιλογές για την πληρωμή των λογαριασμών του ανάλογα με τις ανάγκες του. Όλα αυτά θα είναι εφικτά στη νέα εποχή των έξυπνων δικτύων, αναφέρει το στέλεχος της IBM.
Εκτός όμως από τα δίκτυα διανομής και τους καταναλωτές, σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις έρχονται και στα δίκτυα μεταφοράς. Για παράδειγμα, τα έξυπνα δίκτυα μεταφοράς επιτρέπουν μεγαλύτερη αξιοποίηση της ανανεώσιμης ενέργειας. «Χωρίς έξυπνα συστήματα, οι διαχειριστές μπορούν να υπολογίζουν ως διαθέσιμο ένα μόνο μέρος της εγκατεστημένης ισχύος των αιολικών συνήθως το 1/3, ώστε να μην υπάρξει έλλειμμα σε περίπτωση απότομης μείωσης της παραγωγής. Στα έξυπνα δίκτυα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ισχύς των φορτίων ρυθμίζεται ανάλογα με την πηγή, δηλαδή εάν η πηγή μειώνεται, τότε αυτόματα κόβονται φορτία που δεν είναι απαραίτητα. Έτσι μπορεί να αξιοποιηθεί μεγαλύτερο μέρος της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ. Ακούγεται απλό αλλά είναι αρκετά πολύπλοκο» τονίζει ο κ. Don Cortez.
Για όλα αυτά το «κλειδί» είναι η διαφάνεια και η ορατότητα, καθώς όταν ξέρεις ως εταιρεία τι γίνεται πραγματικά στο δίκτυο ή ως καταναλωτής τι γίνεται στο σπίτι σου, μπορεί να λειτουργείς πιο αποτελεσματικά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω συστημάτων «σύμπραξης» των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων με το ΙΤ.
Με απλά λόγια, σημειώνει ο κ. Don Cortez, έχουμε αύξηση της αξιοπιστίας του συστήματος και καλύτερη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού και του εξοπλισμού. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια κοσμογονία, όπου ο μηχανικός κόσμος μετατρέπεται σε κόσμο των δικτύων. Τα κόστη έχουν μειωθεί, ο εταιρείες συνειδητοποιούν τα οφέλη και οι καταναλωτές αυξάνουν τις προσδοκίες τους, οπότε εκτιμώ ότι οι εξελίξεις θα είναι καταλυτικές, καταλήγει ο κ. Don Cortez

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου