Powered By Blogger

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Αυξήσεις 5%-30% στο ηλεκτρικό



Υστερα από πολυάριθμες αναβολές, θα συνεδριάσει τη Δυετέρα η ολομέλεια της ΡΑΕ για την έγκριση της τελικής γνωμοδότησης, εξέλιξη που ενδεχομένως προιωνίζεται και νέες αλλαγές. Τα χρονικά περιθώρια πάντως για την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων είναι περιορισμένα, αφού όλα πρέπει να είναι έτοιμα πριν την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας, που αναμένεται εντός των επόμεων ημερών.

Οι μεγάλοι χαμένοι από την αναδιάρθωση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι τα νοικοκυριά με κατανάλωση ως 800 kWh το τετράμηνο, που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Η κατηγορία αυτή χάνει το μπόνους που είχε μέχρι σήμερα, από τη χαμηλή χρέωση της ΔΕΗ για τις πρώτες 800 kWh το τετράμηνο - χρεώση που ως γνωστόν ισχύει για όλους τους οικιακούς καταναλωτές- και εισπράττει όλη την αύξηση επί της τιμής της κιλοβατώρας, γύρω στο 48%.

Ο τελικός όμως λογαριασμός του καταναλωτή της κατηγορίας αυτής δεν θα επιβαρυνθεί όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται αλλά λιγότερο, γύρω στο 30% σε τρία χρόνια, καθώς η αύξηση θα αντισταθμιστεί από την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), τη διατήρηση του τέλους ΑΠΕ σε περίπου 30 λεπτά/ κιλοβατώρα κ.λπ. Συζητήσεις γίονται ακόμα και για μείωση του τέλους ΕΡΤ και συγκεκριμένα το μέρος αυτού που με πρόσφατο νόμο έχει περάσει στη διαχείριση του ΥΠΕΚΑ.

Πάντως οι καταναλωτές δεν θα δουν ξαφνικά φέτος τα τιμολόγιά τους να εκτινάσσονται. Και τούτο γιατί η υπουργός Περιβάλλοτνος Τίνα Μπιρμπίλη επιδιώκει για τον πρώτο χρόνο, το 2011, να ανακοινώσει όσο το δυνατόν πιο μικρή αύξηση, αφήνοντας τα δύσκολα για τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία ως 800 Kwh/τετράμηνο ανήκουν περίπου 2.800.000 καταναλωτές, από τους οποίους 1.200.000 θεωρείται ότι πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, οπότε η αύξηση δεν τους πλήττει πολύ, αφού το Κοινωνικό Τιμολόγιο θα παρέχει εκπτώσεις 10%-20% και τα νοικοκυριά που θα υπαχθούν σε αυτό θα πληρώνουν λιγότερο την τιμή της κιλοβατώρας από ό,τι σήμερα.


Κατανάλωση
Μία ακόμα μεγάλη κατηγορία, γύρω στο 1.000.000 πελάτες της ΔΕΗ έχουν κατανάλωση ως 400 kWh το τετράμηνο και πρόκειται είτε για ανενεργά ρολόγια, είτε για δεύτερη και τρίτη κατοικία. Απομένει όμως ένας σημαντικός αριθμός νοικοκυριών γύρω στις 500.000- 600.000, που θα δουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται σημαντικά.

Πιο τυχεροι θα είναι όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία των 1.200- 1.600 kwh/τετράμηνο, για τους οποίους το ισχυρό αντιστάθμισμα κυρίως από τη δραστική μείωση των ΥΚΩ θα δώσει τελική αύξηση της τάξης του 5% την τριετία.Για τις μεγάλες οικιακές καταναλώσεις, πάνω από 1.600 kWh το τετράμηνο, θα υπάρξει μείωση της τιμής της κιλοβατώρας, αλλά ο τελικός λογαριασμός ρεύματος μάλλον θα αυξηθεί, καθώς θα αυξηθούν προοδευτικά οι ΥΚΩ ώστε να ισοσκελιστούν οι μειώσεις της προηγούμενης κατηγορίας, να αμβλυνθεί η εντύπωση της «κοινωνικής αδικίας» και να λειτουργήσουν σαν φρένο στην ενεργειακή σπατάλη.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι όσον αφορά τις διάφορες χρεώσεις, το τέλος υπέρ ΑΠΕ θα παραμείενει σε περίπου 0,30 λεπτά/MWh στα οικιακά τιμολόγια και στα 5,57 ευρώ/ Mwh στους υπόλοιπους καταναλωτές, με δραστική μείωση για τις μεγάλες βιομηχανίες (τις 31 της υψηλής τάσης) και ίσως και μια μικρότερη μείωση για τις υπόλοιπες.

Η απώλεια εσόδων του ΔΕΣΜΗΕ υπολογίζεται να αναπληρωθεί μέσω των αδιάθετων αποθεμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, όπως προβλέπεται σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Πρόκειται για έναν επικουρικό μηχανισμό εσόδου για τον ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος θα εφαρμοστεί το 2011. Ακόμα θα υπάρξει ισχυρός διαχωρισμός της χρέωσης ΥΚΩ, όχι μόνον μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών καταναλωτών (οικικακοι, βιομηχανικοί, εμπορικοί κ.λπ.) αλλά και μέσα στις ίδιες της κατηγορίες, προκειμένου να μη μεταβληθεί το τελικό έσοδο.


Τέλος υπέρ ΕΡΤ
Συζητείται ακόμα με το υπουργείο Πολιτισμού η μείωση του τέλους υπέρ ΕΡΤ, στο σκέλος εκείνο που ένα του τμήμα το διαχειρίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οσον αφορά στα εμπορικά τιμολόγια αναμένεται μείωση της τάξης του 10%-15% σε βάθος τριετίας στη χρέωση της κιλοβατώρας της ΔΕΗ και στα αγροτικά αύξηση της τάξης του 20%-25% σε βάθος τριετίας.

Οι αυξήσεις ή οι μειώσεις δεν θα γίνουν μονομιάς. Η υποχρεώση που έχει αναλάβει η χώρα στο Μνημόνιο είναι να φέρει σταδιακά ως το 2013 τα τιμολόγια στο σημείο εκείνο που θα αντανακλούν το κόστος της ΔΕΗ και της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού ανά κατηγορία πελατών, χωρίς η μία κατηγορία καταναλωτών να επιδοτεί την άλλη, όπως συμβαίνει σήμερα.

Γι' αυτό τον λόγο η γνωμοδότηση της ΡΑΕ αφορά τα επίπεδα στα οποία πρέπει να διαμορφωθούν τα τιμολόγια, προκειμένου να ικανοποιούν με τα σημερινά δεδομένα τα δύο βασικά κριτήρια: το κόστος της ΔΕΗ και την αποτύπωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Η κατανομή μέσα στην τριετία της αύξησης ή της μείωσης που θα επέλθει λόγω του εξορθολογισμού είναι απόφαση που θα λάβει η υπουργός, η οποία προσανατολίζεται να «τραβήξει» χρονικά, όσο το δυνατόν προς τα πίσω τις αυξήσεις, προκειμένου τα νοικοκυριά να θιγούν όσο γίνεται λιγότερο μέσα στο εξαιρετικά δύσκολο 2011.

Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο μέρος της αύξησης θα είναι μικρό, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα ισχύσει από 1/1/2011 ή το δεύτερο τρίμηνο ή ακόμα και από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2011.



Υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο

Αρχισε χθες η υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ηλεκτρικού ρεύματος, του οποίου η τιμή είναι 10% ή 20% χαμηλότερη από το οικιακό τιμολόγιο ρεύματος που ισχύει σήμερα. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι δικαούχοι θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στη ΔΕΗ ή στα κατά τόπους ΚΕΠ αλλά μετά τις 18/10/10.

Η ένταξη στο ΚΟΤ γίνεται για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος και θα πρέπει ο καταναλωτής, με βάση την εκκαθαρισμένη κατά το προηγούμενο έτος φορολογική του δήλωση να ανήκει σε μία από τις πιο κάτω κατηγορίες:

Οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολογήτου ορίου μισθωτών-συνταξιούχων. Εκπτωση στη τιμή του ρεύματος 10%.

Tρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Εκπτωση 10%.

Ανεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών την 30ή Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολογήτου ορίων μισθωτών-συνταξιούχων, που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Εκπτωση 20%.

Ατομα με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% ή άτομα που βαρύνονται με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% και οικογενειακό εισόδημα κάτω του ατομικού αφορολογήτου ορίου. Εκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κριτήρια για ένταξη στο ΚΟΤ πρέπει να τα πληρούν γύρω στο 1.200.000 καταναλωτές της ΔΕΗ.

Οι αιτήσεις για ένταξη στο ΚΟΤ κατατίθενται στη ΔΕΗ είτε ηλεκτρονικά (www.dei.gr) ή τηλεφωνικά στο 210- 9298000. Απαραίτητα δικαολογητικά είναι λογαριασμός ρεύματος με ημερομηνία έκδοσης μετά τις 27/9/2010, ΑΦΜ του αιτούντος ή της συζύγου, αριθμός αστυντομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου