Powered By Blogger

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η ΔΕΗ έστειλε την τελική εισήγηση στην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Τίνα Μπιρμπίλη



Τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έχει στείλει στην κυβέρνηση για οριστική έγκριση ρυθμιστικού ελέγχου η ΔΕΗ, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό αποκάλυψε χθες μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθ. Ζερβός αναφερόμενος στις προτάσεις για τα νέα τιμολόγια που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αυξήσεις 15% την προσεχή τριετία. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ θα έχει σήμερα συνάντηση με τους «ενεργειακούς επιθεωρητές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κατά την προηγούμενή τους επίσκεψη στην Αθήνα τον Ιούλιο οι «ενεργειακοί επιθεωρητές» δεν είχαν συναντηθεί με τον κ. Ζερβό, γι΄ αυτό και στη συνάντηση της Παρασκευής αναμένεται να ερωτηθεί για όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ και κυρίως για τον ρόλο της στην ενεργειακή αγορά και για τις τελευταίες εξελίξεις με τα τιμολόγια χονδρικής. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το θέμα του λιγνίτη, αλλά και το «μοντέλο» διαχωρισμού των δικτύων της ΔΕΗ που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας. « Εμείς δεν αποφασίζουμε, αυτό εναπόκειται στην κυβέρνηση. Εμείς προτείνουμε την προσαρμογή στο μοντέλο ΙΤΟ το οποίο προβλέπεται από την κοινοτική οδηγία » δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Στην ομιλία του χαρακτήρισε «μονόδρομο» τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όπως είπε η ΔΕΗ δίνει μεγάλη έμφαση στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ με στόχο την υλοποίηση ως το 2015 ενός επενδυτικού σχεδίου που θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Τόνισε ακόμη ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελεί όχημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης.
Ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών μονάδων. Οπως είπε, έχει ήδη αποσυρθεί η μονάδα Πτολεμαΐδα-1 και σχεδιάζεται ως το 2015 η απόσυρση τριών μονάδων στην Πτολεμαΐδα και δύο μονάδων στη Μεγαλόπολη ισχύος 870 μεγαβάτ. Επίσης σχεδιάζεται η απόσυρση των πετρελαϊκών μονάδων σε Λαύριο και Αλιβέρι και των παλαιών μονάδων φυσικού αερίου σε Λαύριο και Κερατσίνι, αλλά και η δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων με βέλτιστη τεχνολογία (Αλιβέρι, Μεγαλόπολη, Πτολεμαΐδα).
Σε επιστολή της προς «Το Βήμα» η ΔΕΗ, σχολιάζοντας δημοσίευμα του προηγούμενου Σαββάτου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αναδιάρθρωση των τιμολογίων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αύξηση στα έσοδα της εταιρείας. Επίσης, ότι η αύξηση στα τιμολόγια την περίοδο 2005-2009 ήταν 23,4% και όχι 32%, ενώ το 9% από την αύξηση αφορά σε κοινωνικά τιμολόγια, συνεπώς η πραγματική αύξηση είναι μικρότερη.
Στη ΔΕΗ υπενθυμίζουν ότι την περίοδο 2005- 2009 η εταιρεία επένδυσε 4,4 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2010, σε μια δύσκολη εποχή για την οικονομία, επένδυσε 500 εκατ. ευρώ και συνολικά εφέτος θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ, βάσει του παλαιού επιχειρησιακού σχεδίου. Τέλος, η επιχείρηση αποκαλύπτει ότι το 2009 εξοικονόμησε 90 εκατ. ευρώ περικόπτοντας περιττές δαπάνες, έναντι ετήσιου στόχου 63 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου