Powered By Blogger

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Το άγνωστο παρασκήνιο του Αστακού και ο ρόλος της Aramco



Όταν για πρώτη φορά στον Εμίρη του Κατάρ Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani έγινε η πρόταση για την επένδυση στην Ελλάδα η απάντηση ήταν θετική. Τότε ο ανώτατος άρχων του Εμιράτου παρέπεμψε για τα περαιτέρω στον Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, δηλαδή στο νούμερο δύο του Εμιράτου, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας.

Ενώ λοιπόν η συζήτηση που έγινε αρχικά με τον Εμίρη του Κατάρ για την προοπτική επένδυσης στην Ελλάδα, αφορούσε στη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο του υγροποιημένο φυσικό αέριο, όταν έγινε η παρουσίαση στον «ιθύνοντα νου» επί των ενεργειακών η απάντηση ήταν αρνητική. Υγροποιημένο αέριο lng μπορούμε να πουλήσουμε σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση είναι μεγάλη, εάν θέλετε να συμμετάσχουμε αυτό θα γίνει μόνο εάν χρησιμοποιήσετε ως καύσιμο το lpg που μας περισσεύει, φέρεται να έχει πει ο πολυμήχανος Al-Attiyah, που λέγεται ότι είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη ραγδαία ανάπτυξη του Κατάρ. Τότε λοιπόν οι εκπρόσωποι της επένδυσης, δέχθηκαν αυτή την αλλαγή, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερα ρίσκα σε σχέση με το lng, για τον πρόσθετο λόγο ότι το lpg ήταν άγνωστο στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.

Ακόμη και έτσι όμως, εκείνοι που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες αλλά και το παρασκήνιο, θεωρούν ότι το θέμα της τιμής προέκυψε όχι επειδή το Κατάρ ήταν απρόθυμο να δώσει τη μεγαλύτερη έκπτωση (70%) που ζητούσαν οι Λιβανέζοι συνεταίροι. Το πρόβλημα για το Κατάρ στην περίπτωση αυτή θα ήταν η σχέση του με το νούμερο ένα παραγωγό και κυρίαρχο παίκτη στην παγκόσμια αγορά lpg, το Σαουδαραβικό υπό κρατικό έλεγχο κολοσσό Saudi Aramco. Η τιμή διεθνώς του lpg καθορίζεται από τη λεγόμενη Saudi Aramco Contract Price. Στην εξέλιξη λοιπόν της επένδυσης τέθηκε το δίλημμα για τους Καταριανούς, να διακινδυνεύσουν τις σχέσεις τους με το μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και lpg στον κόσμο. Τα γεγονότα όπως εκτυλίχθηκαν, δείχνουν ότι η απάντηση στο δίλημμα αυτό ήταν εύκολη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου