Powered By Blogger

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Κλείνουμε αν αυξηθούν τα ΑΔΙ, προειδοποιούν οι λιανέμποροι ρεύματος!



Με αποχώρηση από την αγορά προειδοποιούν οι μεγάλοι της λιανικής στο ρεύμα αν το ΥΠΕΚΑ προχωρήσει στην αύξηση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες από τα 35.000 ευρώ η μεγαβατώρα ενδέχεται να φτάσει στα 50.000 ευρώ.
Το υπαρκτό αυτό ενδεχόμενο έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τους δύο μεγάλους του χώρου αφού τυχόν αύξηση των ΑΔΙ σε αυτά τα επίπεδα σημαίνει ότι θα επιβαρύνονται στο εξής με 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όσο δηλαδή και … το σημερινό μικτό τους κέρδος. Αν λοιπόν συνεχίσουν να λειτουργούν θα αναγκαστούν να γράφουν ζημιές που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ανέλθουν για το 2011 σε 10 εκατ. ευρώ για τον καθένα.
Και οι δύο, ο καθένας ξεχωριστά, είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αποφασισμένοι να διαμηνύσουν προς την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη (θα ζητήσουν να συναντηθούν μαζί της, πιθανώς αφού της αποστείλουν υπόμνημα με τις θέσεις τους) ότι αν ληφθεί τέτοια απόφαση για τα ΑΔΙ θα αποσυρθούν από την αγορά, περιμένοντας καλύτερες μέρες.

«Αλά ελληνικά» απελευθέρωση

Δεν έχουμε σκοπό εμείς να αιμορραγούμε προκειμένου να μην έχουν ζημιές οι παραγωγοί ρεύματος, διαμαρτύρονται οι ιδιώτες προμηθευτές, και θεωρούν ότι θα είναι μέγιστο λάθος αν η πολιτική ηγεσία ικανοποιήσει το αίτημα των πρώτων. Δεν μπορούν οι παραγωγοί να απαιτούν εξασφαλισμένα κέρδη, άλλωστε το επιχειρείν έχει ρίσκο, συνεχίζουν οι λιανέμποροι, και εξηγούν ότι παντού σ’ όλη την Ευρώπη οι επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή αντιμετωπίζονται με ορίζοντα 20ετίας (περίπου με 8% απόδοση). Στην «αλά ελληνικά» όμως απελευθέρωση της αγοράς, όπως τη χαρακτηρίζουν, έχει γίνει το αντίθετο : Οι παραγωγοί πιέζουν να αυξηθεί η επιδότησή της λειτουργίας τους επειδή μέτρησαν για μια – δύο χρονιές απώλειες, είτε συγκυριακά διότι έπεσε η ζήτηση είτε γιατί είχαμε πολλές βροχοπτώσεις, κι επομένως η Οριακή Τιμή παρέμεινε χαμηλή, ευνοώντας τις φθηνές μονάδες της ΔΕΗ αλλά όχι τις ακριβές φυσικού αερίου δικές τους.

Τι έλεγε η γνωμοδότηση της ΡΑΕ

Προς ενίσχυσή των επιχειρημάτων τους, οι λιανέμποροι επικαλούνται τα όσα αναφέρει στη γνωμοδότησή της η ΡΑΕ στις 27 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την τροποποίηση του Κώδικα της χονδρεμπορικής αγοράς :«Όπως επισημαίνει ο ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις, όσο αυξάνεται η Πραγματικά Διαθέσιμη Ισχύς σε σχέση με τις συνολικές Υποχρεώσεις Επάρκειας Ισχύος, τόσο αυξάνονται και οι πληρωμές προς τους Παραγωγούς και Εκπροσώπους Φορτίου, αντί αυτές να μειώνονται, όπως θα ήταν το σωστό οικονομικό σήμα».
Τι λέει η παραπάνω φράση, αναρωτιούνται οι συνομιλητές μας ; Πως όταν υπάρχει περίσσευμα ισχύος, όπως στην σημερινή συγκυρία, τα ΑΔΙ πρέπει να μειώνονται αφού η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας έχει εξασφαλιστεί, και όχι να αυξάνονται, όπως μεθοδεύεται να γίνει.

Καθυστερήσεις…
Άλλος σημαντικός λόγος για να μην αυξηθούν τα ΑΔΙ, είναι η συγκυρία. Εκτός από την αύξηση των ΑΔΙ, οι προμηθευτές (με πρώτη και καλύτερη τη ΔΕΗ) έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες καθυστερήσεις πληρωμών από τους πελάτες τους. Ενώ αναγκάζονται να πληρώνουν τον ΔΕΣΜΗΕ εντός 35 ημερών, οι πελάτες πληρώνουν τους λογαριασμούς τους σε 5- 6 μήνες. Δηλαδή, όπως λένε, μια εταιρεία λιανικής παροχής ρεύματος χρειάζεται σήμερα περίπου 20-30 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτεί τη «ροή» των πελατών της. Κοντά στα παραπάνω, η επικείμενη από την 1η/1/2011 μείωση των τιμολογίων στους εμπορικούς και στους μεγάλους οικιακούς καταναλωτές συρρικνώνει περαιτέρω την ανταγωνιστική τους θέση έναντι της ΔΕΗ.

Τι θα κάνει το υπουργείο
Τα παραπάνω ζητήματα, απασχολούν σύμφωνα με τις πληροφορίες και το ΥΠΕΚΑ, αφού ξέρει πως αν οι ιδιώτες αποσυρθούν όπως απειλούν από την αγορά, τότε τα λιγοστά βήματα για την πραγματική απελευθέρωση που έχουν γίνει μέχρι τώρα θα είναι σαν μην συνέβησαν. Αν και οι αρχικές πληροφορίες το έφεραν θετικό σε αύξηση των ΑΔΙ στα 50.000 ευρώ/ μεγαβατώρα, το υπουργείο δεν παύει να αντιμετωπίζει με εξαιρετική επιφύλαξη το θέμα. Διότι το πρώτο πράγμα που εξετάζει η Κομισιόν για να δει αν μια αγορά έχει απελευθερωθεί είναι το πόσοι πελάτες έχουν φύγει από τον κυρίαρχο παίκτη. Τυχόν αντίστροφη πορεία από τη μέχρι σήμερα, που θα συνοδευτεί εντός του 2011 από ένα δραστικό «επαναπατρισμό» στη ΔΕΗ των 50.000 πελατών των ιδιωτών, θα εκληφθεί ως βήμα «όπισθεν» από την τρόικα, και το ΥΠΕΚΑ είναι το τελευταίο που επιθυμεί. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι χειρισμοί του στο θέμα των ΑΔΙ που θα ανοίξει εντός των προσεχών εβδομάδων, αμέσως μόλις κλείσει και επίσημα το θέμα των τιμολογίων, θα είναι πολύ προσεκτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου