Powered By Blogger

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Πράσινο φως για τη νέα τριχοτομημένη ΔΕΗ



Με τη διασφάλιση των πάγιων εγκαταστάσεων και της ιδιοκτησίας του δικτύου διανομής που παραμένουν στην κυριότητα της μητρικής ΔΕΗ, το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης έφερε χθες ένα βήμα πιο κοντά την περιβόητη «τριχοτόμηση» δραστηριοτήτων εγκρίνοντας τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, που θα τεθεί προς έγκριση και σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, προβλέπει ότι μέσω απόσχισης κλάδου, θα διαχωριστούν από τη μητρική ΔΕΗ τόσο τα περιουσιακά στοιχεία μαζί με τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις όσο και η διαχείριση του δικτύου, η παροχή υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, καθώς και οι δραστηριότητες του διαχειριστή μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Η πρόταση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία διατηρούνται υπό τον έλεγχο της επιχείρησης οι πάγιες εγκαταστάσεις του δικτύου και τα ακίνητα, απηχεί τη βούληση τόσο της κυβέρνησης όσο και των εργαζομένων της ΔΕΗ (σ.σ.: οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ ψήφισαν υπέρ της απόφασης) να μην υπάρξει ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά εν όψει της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας από τον Μάρτιο του 2011, ο διαχωρισμός των ανταγωνιστικών τομέων να είναι μόνο νομικός και λειτουργικός, όπως έχουν ζητήσει συνολικά οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ότι θα ιδρυθεί επίσης μια 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ στην οποία θα μεταβιβαστούν τα πάγια και οι εργαζόμενοι στο δίκτυο μεταφοράς. Η πρόταση αυτή θα έρθει προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ και προβλέπει ότι η νέα εταιρεία που θα δραστηριοποιείται στη μεταφορά θα έχει ρόλο ανεξάρτητου διαχειριστή, ενώ η ανεξαρτησία του θα διασφαλίζεται με ειδικές ρήτρες.

Σε αυτή θα «περάσουν», χωρίς να χάσουν τα δικαιώματά τους, οι περίπου 1.300 εργαζόμενοι και τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που αφορούν τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας (δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής τάσης, τα κέντρα κατανομής φορτίου, τα κέντρα υπερυψηλής τάσης, οι υποσταθμοί υψηλής τάσης κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου