Powered By Blogger

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Με Διαφορετικές Χρεώσεις για ΕΦΚ, ΑΠΕ και ΥΚΩ Τα Νέα Τιμολόγια



Διαφοροποιούνται ανά κατηγορία καταναλωτών ή ανά κατανάλωση, κατά περίτπωση, ο ΕΦΚ, το τέλος ΑΠΕ και οι χρεώσεις για ΥΚΩ στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, με την προς τούτο συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ να μην πραγματοποιείται τελικά σήμερα. Οι ελέω αναδιάρθρωσης επιβαρύνσεις θα εφτάνουν το 5% για την πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών, ενώ περίπου μισό εκατομμύριο πελάτες της ΔΕΗ που δεν υπάγονται στιο κοινωνικό τιμολόγιο θα επιβαρυνθούν με 30%, αλλά σε βάθος χρόνου.

Σε έναν συνδυασμό διαφοροποιήσεων των χρεώσεων για τις ΑΠΕ, για τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας καθώς και για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα βασισθεί η μεθοδολογία που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Στόχος είναι να επιτευχθεί τόσο η βασική αρχή της κάλυψης του κόστους για κάθε κατηγορία καταναλωτή, με βάση και τις δεσμεύσεις προς την Τρόικα, όσο και να αποφευχθούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό αλλά και υπέρογκες και “απότομες” αυξήσεις των τιμολογίων για τους καταναλωτές.

Με βάση το τελικό (;) σενάριο - το ερωτηματικό καθώς οι ζυμώσεις για τα τιμολόγια είναι πρωτοφανείς εδώ καιν έναν μήνα – η αναδιάρθρωση θα “υποβοηθηθεί” από τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

-Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα είναι χαμηλότερος στην χαμηλή τάση και υψηλότερος στη μέση και την υψηλή τάση, χωρίς να διαφοροποιείται το προσδοκώμενο έσοδο – μεταξύ 150 και 180 εκατ. ευρώ – για το υπουργείο Οικονομικών.

-Το τέλος ΑΠΕ θα μείνει παγωμένο στα 0,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα μειωθεί για την βιομηχανία ενώ θα είναι 5,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους εμπορικούς πελάτες της ΔΕΗ, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα απολαύσουν μειώσεων στις χρεώσεις του ρεύματος. Η απώλεια εσόδων θα αναπληρωθεί από την χρησιμοποίηση των αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία βάσει του ν. 3851/2010 χρησιμοποιούνται και από τον ΔΕΣΜΗΕ υπέρ των ΑΠΕ, και τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 10 εκατ. τόνους, αξίας περί τα 150 εκατ. ευρώ συνολικά για το ερχόμενο έτος.

-Οι Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας θα είναι διαφορετικές ανά κατανάλωση, στη λογική της ενθάρρυνσης της εξοικονόμησης ενέργειας, την οποία πρεσβεύει και η Κομισιόν.

Με βάση αυτούς τους άξονες, οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος θα φτάνουν το 5% για την πλειοψηφία των πελατών της ΔΕΗ (οικιακοί καταναλωτές με καταναλώσεις 800 έως 1.600 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο), ενώ θα φτάνει το 30% κατά μέσο όρο η επιβάρυνση για περίπου μισό εκατ. πελάτες της ΔΕΗ που καταναλώνουν έως 800 κιλοβατώρες.

Το μέσο έσοδο της ΔΕΗ από τα νέα τιμολόγια έχει "κλειδώσει" στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα – περίπου 200 εκατ. ευρώ λιγότερα συνολικά, σε σχέση με τις προσδοκίες της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού - ενώ η εφαρμογή των αυξήσεων, ειδικά στις χαμηλές καταναλώσεις, θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει σταδιακά, έπειτα και από διαπραγματεύσεις που θα έχει η υπουργός Περιβάλλοντος κα. Τίνα Μπιρμπίλη με την Τρόικα.

Της υπουργικής απόφασης, βεβαίως, πρέπει να προηγηθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ, η οποία ούτε σήμερα θα πραγματοποιηθεί, σε μία ακόμη αναβολή για λόγους που είναι, πάντως, άσχετοι με την ίδια την Αρχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου