Powered By Blogger

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

2,6 δισ. ετησίως θα κοστίζει στον ΔΕΣΜΗΕ η «πράσινη ενέργεια»



Περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 40% των συνολικών εσόδων της ΔΕΗ για το 2009, θα αναγκαστεί να πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ από το 2020 στους παραγωγούς ενέργειας από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, καθώς και τις μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020.

Ετσι, αν δεν αυξηθεί το τέλος υπέρ ΑΠΕ, που πληρώνουν οι καταναλωτές, στα 25 ευρώ/MWh από 5,57 ευρώ/MWh που είναι σήμερα, ο ΔΕΣΜΗΕ θα γίνει μία ακόμα προβληματική του Δημοσίου, με μία μαύρη τρύπα που θα τρέχει με 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως το 2014 και τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως το 2020!


«Ακριβή» ενέργεια


Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων (ΕΣΜΥΕ) με ανοικτή παρέμβαση κατηγόρησε την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, πως επέλεξε το πιο «ακριβό» μείγμα πράσινης ενέργειας, γιατί στην υπουργική απόφαση με το πλαφόν και την ποσόστωση ανά τεχνολογία Ανανεώσιμες Πηγών Ενεργείας για το 2014 και το 2020 δίνει υψηλά μερίδια στους αιολικούς σταθμούς και στα φωτοβολταϊκά, θέτοντας στο περιθώριο -όπως υποστηρίζει- τα πιο φθηνά μικρά υδροηλεκτρικά (με ισχύ από 0 ως 15 MW).

Ακόμα και να θεωρήσει κανείς ότι οι διαμαρτυρίες του φορέα πηγάζουν από τη χαμηλή ποσόστωση που αναλογεί στα μικρά υδροηλεκτρικά, το σχέδιο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων δεν παύει να πριμοδοτεί τις ακριβές τεχνολογίες.


Θαλάσσια αιολικά πάρκα
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, της πιο ακριβής «αιολικής» τεχνολογίας τόσο όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης των ανεμογεννητριών που υπολογίζεται σε 1,5 -2 φορές πάνω σε σχέση με τις χερσαίες όσο και το κόστος μεταφοράς του ρεύματος (μεγαλύτερες και υποθαλάσσιες διασυνδέσεις).

Γι' αυτούς τους λόγους έχουν και υψηλότερη εγγυημένη τιμή για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα. Το σχέδιο της υπουργού δεν διαχωρίζει τα θαλάσσια από τα χερσαία αιολικά στην ποσόστωση των 7.200 MW που τέθηκε συνολικά για την αιολική ισχύ ως το 2020.

Επιπρόσθετα, επειδή τα θαλάσσια αιολικά είναι υψηλού προϋπολογισμού επενδύσεις μπορεί να ενταχθούν στις διαδικασίες του fast track και να υπερπηδήσουν το πλαφόν που έχει τεθεί, γιατί η υπουργική απόφαση εξαιρεί από την ποσόστωση τις επενδύσεις fast track.


Αιτήσεις στη ΡΑΕ
Σήμερα, στις υπηρεσίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εκκρεμούν αιτήσεις για την εγκατάσταση περίπου 5.500 MW θαλάσσιων αιολικών. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ της ετήσιας αποζημίωσης που θα καταβάλλει ο ΔΕΣΜΗΕ δεν συμπεριλαμβάνουν τις εγγυημένες τιμές για την ανανεώσιμη ισχύ που θα προκύψει από fast track.

Από την άλλη πλευρά, το «ελ ντοράντο» των ανανεώσιμων έχει προσελκύσει τόσες πολλές αιτήσεις που το πλαφόν του 2020 δεν επαρκεί για να καλυφθούν όχι μόνον αυτές που θα μπορούσαν να κατατεθούν μέσα στη δεκαετία που έρχεται αλλά ούτε αυτές που εκκρεμούν σήμερα, γύρω στα 16.500 MW σε αιολικά, 2.200 MW σε φωτοβολταϊκά, πάνω από 1.000 MW σε μεγάλα υδροηλεκρικά κ.λπ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αρχίσει να επανεξετάζει τις άδειες που εκκρεμούν και σύντομα αναμένεται να προχωρήσει σε ανακλήσεις, ξεκινώντας από έργα που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν και ο ίδιος ο επενδυτής ζητεί την ανάκληση, με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Τέλος, υπάρχουν και τα μεγάλα πρότζεκτ που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, όπως π.χ. το σχέδιο για φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ ισχύος άνω των 200 MW στην Κοζάνη, τα οποία δεν έχουν συνυπολογιστεί, εφόσον δεν έχουν περάσει στη διαδικασία της αδειοδότησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου