Powered By Blogger

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΗ: "Σπάει" στα δύο



Το θέμα θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης και είναι ουσιαστικά η εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας για την απελευθερώση της αγοράς ηλεκτρισμού.
«Σπάει» η ΔΕΗ, με την δημιουργία δύο κατά 100% θυγατρικών της εταιριών, στις οποίες θα περάσουν, οι κλάδοι της διανομής και της μεταφοράς.
Το θέμα θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης και είναι ουσιαστικά η εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας για την απελευθερώση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με την εισηγήση του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού στη θυγατρική «ΔΕΗ Μεταφορές» θα περάσουν στα πάγια (δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής τάσης) και τα 1000 άτομα προσωπικό.
Επίσης η ΔΕΗ Α.Ε θα φύγει από το μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΜΗΕ, όπου κατείχε το 49%
Σε ότι αφορά τη δεύτερη θυγατρική «ΔΕΗ Διανομή», δεν θα περάσουν σε αυτή τα πάγια (δίκτυο μέσης χαμηλής τάσης, υποσταθμοί), αλλά 7.000 εργαζόμενοι του κλάδου, ενώ το δίκτυο διανομής θα το διαχειρίζεται η θυγατρική.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΗ και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ιώαννης Τσιπουρίδης, παρουσίασαν σήμερα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 2 δις. ευρώ μέχρι το 2014 με στόχο όπως είπε ο κ. Ζερβός η ΑΠΕ της ΔΕΗ από τα 123 MW που είναι σήμερα να ανέβουν στα 1200 MW στο 2020.
Ο κ. Ζερβός εμφανίστηκε ανοικτός στις συνεργασίες με ξένες και ελληνικές εταιρίες για την εξαγορά ή την κατασκευή έργων ΑΠΕ.
Επίσης, υποστήριξε ότι η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» θα πρέπει να αναπτυχθεί στο εξωτερικό και για αυτό τόνισε την σημασία της συνεργασίας αυτής με την P.E.GLOBAL για έργα ΑΠΕ σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο της Κοζάνης που προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων 200 MW καθώς και εργοστασίου κατασκευής, τονίζοντας πως η όποια επιλογή εταίρου για το πρότζεκτ θα γίνει με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Τέλος, υπεραμύνθηκε της πρόσφατης εξαγοράς αιολικών έργων της εταιρίας BCI λέγοντας πως το τίμημα είναι εύλογο, επικαλούμενος και εκτίμηση του διεθνούς οίκου Ernest & Young.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου