Powered By Blogger

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΗ: Επιστολή ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ για αιολικά πάρκα



Σε ανταπόκριση της ανοιχτής πρόσκλησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τοποθέτηση στην πρόταση εξαγοράς από αυτήν του χαρτοφυλακίου της BCI, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) απέστειλαν σχετική επιστολή.

Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, κ. Γ. Περιστέρης και ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Π. Παπασταματίου, το κόστος είναι εύλογο και εντός των πρακτικών της αγοράς από επιχειρήσεις και εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται: "Η επιχειρηματική απόφαση για την εξαγορά ενός έργου ΑΠΕ σχετίζεται άμεσα με το συνολικό κόστος επένδυσης και την απόδοση του συγκεκριμένου έργου. Για το λόγο αυτό ένας ευρέως διαδεδομένος δείκτης που χρησιμοποιείται διεθνώς για την αποτίμηση του εύλογου του τιμήματος μιας εξαγοράς είναι ο λόγος του συνολικού κόστους (τίμημα εξαγοράς πλέον ίδια κεφάλαια επένδυσης πλέον δάνεια) προς την ετήσια παραγόμενη ενέργεια.

Από τα στοιχεία που περιέχονται στις ανακοινώσεις της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκύπτει ότι για το σύνολο των εξαγοραζόμενων αιολικών πάρκων το ανωτέρο συνολικό κόστος είναι της τάξεως των 720€/MWh.

Σε αυτή τη βάση το κόστος αυτό θεωρείται εύλογο και εντός των πρακτικών της αγοράς από επιχειρήσεις και εμπειρογνώμονες του κλάδου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου