Powered By Blogger

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ανταλλαγή Ή Leasing Μονάδων Αντιπροτείνει η Κομισιόν στην ΔΕΗ



Δραστικές λύσεις, προκειμένου η ΔΕΗ να αποφύγει την αναγκαστική πώληση λιγνιτικών μονάδων στον ιδιωτικό τομέα, προτείνουν ως “ισοδύναμες” οι Βρυξέλλες, καθώς στελέχη από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Κομισιόν που βρίσκονται στην Αθήνα ζήτησαν από τη διοίκηση της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού να προχωρήσουν σε ανταλλγή ή και σε leasing μονάδων σε συνεργασία με ομίλους του εξωτερικού. Για δε τον διαχωρισμό δικτύων οι ζυμώσεις συνεχίζονται.


Για να αποφύγει η ΔΕΗ την πώληση λιγνιτικών ή υδροηλεκτρικών μονάδων στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει οι “ισοδύναμες λύσεις” που αναζητεί η χώρα, ώστε να ανοίξει περαιτέρω η αγορά ηλεκτρισμού, να είναι δραστικές.


Το μήνυμα αυτό έδωσαν χτες στη διοίκηση της ΔΕΗ στελέχη από τις Διευύνσεις Ενέργειας, Ανταγωνισμού και Οικονομικών της Κομισιόν που βρίσκονται στην Αθήνα και τα οποία αντιπρότειναν ως αποδεκτές λύσεις είτε την αναλλαγή μονάδων της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού με σταθμούς παραγωγής ξένων εταιρειών, είτε και το leasing μονάδων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


Οι κοινοτικοί ζήτησαν από τον κ. Αρθούρο Ζερβό λύσεις “εδώ και τώρα” στην αγορά λιγνίτη, παρόλο που, όπως φαίνεται, οι ελληνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή, δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται και τόσο για την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων, καθώς το 2013 αναμένεται να φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις από το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων διοξειδίων του άνθρακα.


Και πρότειναν, προκειμένου η ΔΕΗ να αποφύγει την πώληση εργοστασίων τις συγκεκριμένες λύσεις, ενώ ήδη η ΔΕΗ, όπως έχει ξαναγράψει το axiaplus gr., έχει έρθει σε συζητήσεις με ξένες εταιρείες για την ανταλλαγή σταθμών παραγωγής – και μεταξύ αυτών εμφανίζονται η γαλλική EDF και η ιταλική Sorgenia. H λύση αυτή εξετάζεται και στη λογική της ανταλλαγής της παραγόμενης ενέργειας , να παραχωρεί δηλαδή η ΔΕΗ σε μία τρίτη εταιρία την ενέργεια που παράγει μία μονάδα στην εγχώρια αγορά και σε αντάλλαγμα να διαχειρίζεται αντίστοιχη ηλεκτρική ενέργεια στο εξωτερικό.


Ως προς τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων, τα στελέχη της Κομισιόν κατέστησαν σαφές ότι οι Βρυξέλλες προτιμούν για την χώρα μας μία πιο φιλελεύθερη λύση για τον διαχειριστή του δικτύου Μεταφοράς, τον οποίο θέλουν ανεξάρτητο από την ΔΕΗ. Προφανώς για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξουν τριβές και νέες συζητήσεις, αφού η ΔΕΗ έχει προκρίνει την δημιουργία δύο 100% θυγατρικών της επιχείρησης για τη Διανομή και τη Μεταφορά, στο πλαίσιο μοντέλου που έχει γίνει αποδεκτό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Τα κοινοτικά στελέχη που βρίσκονται στην Αθήνα συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο της ΡΑΕ δρα Νίκο Βασιλάκο, εστιάζοντας στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής, όπως προβλέπει η 3η ευρωπαική οδηγία για την ενέργεια. Το πρόγραμμα των επαφών προβλέπει, ακόμη, συζητήσεις με τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, με τον ΔΕΣΜΗΕ καθώς και με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μαθιουδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου