Powered By Blogger

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Τέσσερις κύκλους διασυνδέσεων προωθεί για τα νησιά ο ΔΕΣΜΗΕ


Τέσσερις "κύκλους" διασυνδέσεων για τα νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΔΕΣΜΗΕ, όπως το περιέγραψε χθες ο πρόεδρός του κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο πρώτος και πιο "ώριμος" αφορά στη διασύνδεση των Κυκλάδων που όταν υλοποιηθεί θα οδηγήσει στην κατάργηση των πετρελαικών σταθμών παραγωγής σε Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει τη σύνδεση 200 MW αιολικών πάρκων. Η διασύνδεση βρίσκεται στο στάδιο της διακήρυξης και θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ.

- Ο δεύτερος "κύκλος" αφορά στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου Λήμνος Λέσβος Χίος που θα διασυνδεθούν με δίκτυο το οποίο θα ξεκινά από τους Φιλίππους και θα καταλήγει στο ΚΥΤ Λάρυμνας. Ήδη δόθηκε έγκριση από τη ΡΑΕ για το έργο το οποίο περνά στα επόμενα στάδια που αφορούν στις περιβαλλοντικές άδειες.

- Ο τρίτος "κύκλος" αφορά στη Κρήτη, για την οποία θα ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία με τα νησιά του Β. Αιγαίου.

- Και ο "τέταρτος" είναι τα Δωδεκάννησα, των οποίων η σύνδεση θα γίνει κατά ένα μέρος από την επέκταση της Χίου μέσω Ικαρίας Κω μέχρι Ρόδο και σε επόμενο στάδιο θα συνδεθεί και με την Κρήτη.

Το κόστος των διασυνδέσεων αυτών υπολογίζεται περίπου στα 4 δισ ευρώ.


Στόχος των διασυνδέσεων αυτών σύμφωνα με το ΔΕΣΜΗΕ είναι να καταργηθούν οι πετρελαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά, να καταργηθεί το κόστος των ΥΚΩ στο σκέλος που επιδοτεί τα τιμολόγια των νησιών και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί το δυναμικό ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η πρόοδος της τεχνολογίας πλέον επιτρέπει τη διασύνδεση του συνόλου των νησιών.

Ως προς το σκέλος της χρηματοδότησης και της ένταξης των διασυνδέσεων στο εθνικό σύστημα ή όχι (ιδιωτικές διασυνδέσεις), ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο ΔΕΣΜΗΕ αποφασίζει εάν με βάση το σχεδιασμό μια διασύνδεση θα αποτελέσει δημόσιο δίκτυο ή όχι. Στην περίπτωση που αποφασίζεται αυτό (π.χ. στις Κυκλάδες) το κόστος κατασκευής βαρύνει μεν τη ΔΕΗ, ωστόσο εάν κάποιος επενδυτής θελήσει να συνδέσει μονάδες ΑΠΕ, τότε θα αναλάβει το κόστος που αναλογεί στη χωρητικότητα του καλωδίου που θα χρησιμοποιούν οι μονάδες του. Δηλαδή η ΔΕΗ θα κατασκευάσει τις διασυνδέσεις για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών των νησιών και ο ιδιώτης θα επωμιστεί αναλογικό κόστος με βάση τις ανάγκες μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας των μονάδων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου