Powered By Blogger

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Διαγωνισμοί μικρής αλλά και μεγάλης διάρκειας για τις εικονικές πωλήσεις λιγνίτη



Δύο βασικά σενάρια εικονικών πωλήσεων μονάδων μαζί με τα χρονοδιαγράμματα που αυτά συνεπάγονται, εξετάζει αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να τα παρουσιάσει σαν εναλλακτικές λύσεις στην αντιπροσωπεία των ελεγκτών με την οποία θα συναντηθεί την Παρασκευή.
- Συχνές δημοπρασίες λιγνιτικής ενέργειας, για παράδειγμα ανά 3μηνο ή ανά 6μηνο, είναι το πρώτο σενάριο.
- Μακροχρόνιοι διαγωνισμοί λιγνιτικής ισχύος, για παράδειγμα ανά έτος, που σημαίνει ότι ο ιδιώτης θα εξασφαλίζει ένα πακέτο εφάπαξ, βάσει του οποίου θα μπορεί να καλύψει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου τις ανάγκες των πελατών του, είναι το δεύτερο.
Τα σενάρια θα επιχειρηθεί να οριστικοποιηθούν αυτή την εβδομάδα (συγκεκριμένο σχέδιο ακόμη δεν υπάρχει), και τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση εκτιμάται πως θα χρειαστεί να περάσει έως και ένας χρόνος μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και ο ιδιώτης που θα κερδίσει τον διαγωνισμό να μπορεί να διαθέσει την ισχύ ή την ενέργεια στην αγορά.
Όσο για τις ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με άλλων εταιρειών του εξωτερικού (επιλογή που προτιμά εμφανώς η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού), παραμένει φυσικά στο τραπέζι, όμως είναι μια ακόμη πιο χρονοβόρος διαδικασία από τις παραπάνω. Το πιθανότερο λοιπόν είναι όλ’ αυτά να παρουσιαστούν την Παρασκευή στην αντιπροσωπεία των ελεγκτών ως πιθανά «options», με τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της κάθε λύσης, χωρίς σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να παρουσιαστεί μια συγκεκριμένη πρόταση.
Ίδια τακτική και με το διαχωρισμό των δικτύων
Το ίδιο θα συμβεί και εφόσον η ελληνική πλευρά ερωτηθεί για την πρόοδο γύρω από το διαχωρισμό των δικτύων. Και σε αυτή την περίπτωση θα παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των μοντέλων ΙΤΟ και ISO, δεδομένου ότι το τρίτο, εκείνο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού έχει αποκλειστεί. Η επιχειρηματολογία στην περίπτωση του ΙΤΟ θα είναι ότι ιδιοκτήτης και διαχειριστής των παγίων του συστήματος στη Μεταφορά είναι το ίδιο νομικό πρόσωπο, αφού εκείνος που μελετά την ανάπτυξη του συστήματος γνωρίζει καλύτερα και τις ανάγκες του, γι’ αυτό το λόγο χρηματοδοτεί και υλοποιεί και τις αντίστοιχες επενδύσεις. Και θα αναφερθεί ξανά ως παράδειγμα το πόσο σωστά λειτουργεί σαν ΙΤΟ ο ΔΕΣΦΑ. Παράλληλα βέβαια θα παρουσιαστεί και το άλλο μοντέλο, το ISO, το βασικό του πλεονέκτημα του οποίου είναι ότι δεν αμφισβητείται από κανένα η αντικειμενικότητά του, δηλαδή αυτό ακριβώς που στην περίπτωση του ΙΤΟ αποτελεί το βασικό του μειονέκτημα.

Βεύη, Ελασσόνα, Δράμα

Τέλος, στο μέτωπο της αξιοποίησης νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων, θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις στη Βεύη, αφού οι περιπτώσεις της Ελασσόνας και της Δράμας αν και θεωρητικά είναι στο τραπέζι, στην πραγματικότητα «δεν παίζουν» (λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών αλλά και επειδή το υπουργείο δεν θέλει ενίσχυση της παρουσίας του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας όπως έχει διαφανεί και από το σχέδιο 20-20-20). Ως γνωστόν δέκα συνολικά δεσμευτικές προσφορές έχουν υποβληθεί, ενώ για την εξέλιξη του διαγωνισμού έχουν ήδη ενημερωθεί οι Επιτροπές Παραγωγής –Εμπορίου και Θεσμών– Διαφάνειας της Bουλής . Αν και ο αρχικός στόχος ήταν η κατακύρωση του πλειοδότη και η ανάθεση του λιγνιτικού κοιτάσματος ως τα μέσα Δεκεμβρίου, επειδή το αντικείμενο είναι πολύ μεγάλο, και τα πάντα γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, ίσως όπως λένε πηγές του υπ. ΠΕΚΑ το χρονοδιάγραμμα αυτό να μην επιτευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου