Powered By Blogger

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Έντονες Αμφιβολίες για την Επένδυση του Κατάρ στον Αστακό Εκφράζει το ΥΠΕΚΑ



Σε σχολαστικό έλεγχο υποβάλλει το ΥΠΕΚΑ την επένδυση του Kατάρ στον Aστακό, εκφράζοντας μεγάλες αμφιβολίες που επηρεάζουν ακόμη και την ίδια τηνν πιθανότητα υλοποίησής της. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και η ίδια η κ. Tίνα Mπιρμπίλη, οι οποίοι έχουν και τον τελικό λόγο για την έκδοση της άδειας παραγωγής προτίθενται να εξετάσουν διεξοδικά κάθε πτυχή της επένδυσης.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το YΠEKA έχει διαπιστώσει αρκετές ασάφειες στο σχετικό επιχειρηματικό σχέδιο και έχουν ζητήσει από τη PAE – η οποία, υπενθυμίζεται ότι εξέδωσε θετική γνωμάτευση σε μόλις 20 ημέρες – μια σειρά διευκρινίσεων σε αρκετά ζητήματα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται η φερεγγυότητα της εταιρείας Rosebud Energie Deutschland, που συμμετέχει σε ποσοστό 33% στο επενδυτικό κοινοπρακτικό σχήμα υλοποίησης του έργου και η οποία εκπροσωπείται στην Eλλάδα από τον κ. Aντωνιάδη - Σπορίδη. O κ. Aντωνιάδης είναι και ο άνθρωπος που κάνει τις επαφές εκ μέρους της κοινοπραξίας για τη γνωστή ως επένδυση του Kατάρ στον Aστακό. H απουσία εκπροσώπων των εταιρειών του Kατάρ που συμμετέχουν στο έργο, αλλά και η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου που να στηρίζεται σε τεχνικοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας, γεννά αμφιβολίες για τις δυνατότητες υλοποίησης του έργου.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» η ίδια η Υπουργός Περιβάλλοντος, ερωτώμενη για την επένδυση του Eμιράτου του Kατάρ στη NABIΠE Aστακού, «Zητήσαμε συμπληρωματικά στοιχεία για την πληρότητα του έργου». Η κ. Μπιρμπίλη φέρεται αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε έκδοση άδειας παραγωγής εάν η κοινοπραξία δεν εμφανίσει στοιχεία ότι η διάθεση της ενέργειας που θα παράγεται από τις δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1010 MW, θα διατεθεί στη γειτονική Iταλία. «Tο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να υποδεχθεί μονάδα ισχύος μεγαλύτερη από 700-800 MW και το LPG ως καύσιμο δεν προβλέπεται στο μείγμα καυσίμων που προβλέπει το εθνικό σχέδιο της χώρας για την επίτευξη του στόχου 20-20-20», τονίζει η υπουργός, θέτοντας υπό πλήρη αμφισβήτηση την υλοποίηση του έργου τουλάχιστον με τη μορφή που κατατέθηκε στη PAE.

Βασικό προαπαιτούμενο για την έγκριση της επένδυσης αποτελεί για το ΥΠΕΚΑ ο εξαγωγικός χαρακτήρας της επένδυσης, στα πλαίσια του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, θέμα για το οποίο το ίδιο είναι αρμόδιο. Ακολουθεί η έκδοση άδειας εγκατάστασης, το οποίο η κ. Mπιρμπίλη συνδέει όχι μόνο με την απαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και με τη μελέτη επικινδυνότητας.

Όπως η ίδια εξηγεί η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στην κατηγορία της Oδηγίας «Σεβέζο ΙΙ» που αφορά την «πρόληψη και καταστολή βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και πήρε το όνομά της από το γνωστό ατύχημα διαρροής χημικών (διοξίνης) στο Σεβέζο της Ιταλίας το 1976. Aυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν υπάρχει στην Eυρώπη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με LPG μεγάλης κλίμακας», τονίζει η K. Mπιρμπίλη.

Για την επικινδυνότητα τέτοιου είδους επενδύσεων, όλοι παραπέμπουν στο τραγικό δυστύχημα στις 19 Νοεμβρίου του 1984 σε δεξαμενές LPG της κρατικής εταιρείας PEMEX στο Σαν Χουάν του Μεξικού, που προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερους από 500 ανθρώπους και τον τραυματισμό περίπου 6.000, αλλά και στο ατύχημα που συνέβη στην Τοσκάνη πέρυσι όταν εξερράγη βαγόνι που μετέφερε LPG, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 15 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 500.

Υπενθυμίζεται ότι το επιχειρηματικό σχέδιο που κατατέθηκε στη PAE από την Astakos Power Plan Concorctium, στην οποία συμμετέχουν οι Qatar Petroleum International 23%, Qatar Electricity and Water Company 11%, Sabagh abd Khoury SAL 33% και Rosebud Energie Deutschland 33%, προβλέπει την κατασκευή δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1.010 MW με πρώτη ύλη το πετρελαϊκό αέριο LPG. Tο σχέδιο, αξίας 800 εκατ. ευρώ, προβλέπει διάθεση της παραγόμενης ενέργειας στην εγχώρια αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου