Powered By Blogger

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΕΛΠΕ: Καλά τα μέτρα στην ηλεκτρική αγορά, αλλά οι μονάδες "μπαίνουν μέσα



Yπάρχει θέμα βιωσιμότητας σήμερα για όλες τις μονάδες του φυσικού αερίου υποστήριξε χθες η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων που επικρότησε τις κινήσεις που γίνονται σε θεσμικό επίπεδο για τις αλλαγές στην αγορά. Αν και όπως ειπώθηκε τα ποσά που ακούγονται πχ για τα ΑΔΙ «δεν αρκούν για να μην είναι ζημιογόνες οι μονάδες», ωστόσο οι επιτελείς του ομίλου θεωρούν ότι γίνονται βήματα για να μειωθούν οι στρεβλώσεις.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος Ι. Κωστόπουλος είναι υπέρ του πλήρους διαχωρισμού ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ καθώς επίσης υπέρ των αλλαγών στα τιμολόγια ώστε να αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής αλλά και το κόστος του άνθρακα. Δημιουργήθηκαν στην αγορά στρεβλώσεις τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν κάποιες εμπορικές εταιρείες που με ελάχιστες επενδύσεις της τάξης του 1 εκατ. κεφάλαιο έβγαλαν κέρδη 5 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή που εταιρείες παραγωγής που επένδυσαν 200 εκατ. αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, ανέφερε ο κ. Κωστόπουλος λέγοντας ότι για ακόμη μια φορά επικροτείται στην Ελλάδα ο βραχυπρόθεσμος εμπορικός οπορτουνισμός αντί να βοηθούνται οι εταιρείες που επενδύουν μακροπρόθεσμα.

Μιλάμε για τον Αστακό και τις ξένες επενδύσεις και ξεχνάμε αυτές που έχουν ήδη γίνει και οι οποίες όταν ολοκληρώθηκαν ήρθαν αντιμέτωπες μια μια αγορά με σημαντικές στρεβλώσεις που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία των μονάδων

Σύμφωνα πάντως με την πρόβλεψη του κ. Κωστόπουλου, εφόσον υλοποιηθούν οι αλλαγές στην αγορά χονδρικής που προωθούνται τότε οι επενδύσεις θα είναι «break even» κάτι που όπως είπε είναι θεμιτό καθώς πρόκειται για επενδύσεις με ορίζοντα εικοσαετίας. Τέλος η διοίκηση των ΕλΠε εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει διασύνδεση της χονδρικής και της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου