Powered By Blogger

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Για Νέες Αυξήσεις στο Κόστος Χρήσης των Δικτύων Διαμαρτύρεται η Verbund



Πρόσθετη αύξηση της τάξης του 15% στο κόστος χρήσης του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού επιφέρουν νέες αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως υποστηρίζει η Verbund. Η ιδιωτική εταιρεία ζητεί να μην προηγηθεί η αναπροσαρμογή των εμπορικών τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά να προχωρήσει συνολικά η αναδιάρθρωση των τιμολογίων της κρατικ΄ςη επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Στο προσκήνιο και πάλι η αντιπαράθεση για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς όπως υποστήριξαν, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, τα στελέχη της Verbund, υπουργικές αποφάσεις του υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της 15ης Ιουνίου (Φ67/608 και 609) οδηγούν σε αύξηση ως και κατά 15% στις χρεώσεις χρήσης του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού.

Μάλιστα, και με δεδομένο ότι οι αποφάσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την αρχή της χρονιάς, η ετήσια επιβάρυνση είναι της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, όταν η Verbund είχε συνολικά για όλη τη διάρκεια του 2009 κέρδη περί ατ 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με την Verbund, η αναπροσαρμογή στις χρεώσεις της μέσης τάσης, δηλαδή της χρέωσης ισχύος (μοναδιαία πάγια χρέωση) και της χρέωσης ενέργειας (μοναδιαία μεταβλητή χρέωση) επιφέρει συνολική αύξηση 15%, ενώ η αναπροσαρμογή στις χρεώσεις της χαμηλής τάσης αύξηση 7% περίπου.

Η ίδια υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση που είχε γίνει πέρσι και η οποία έφτασε το 30 Οι αποφάσεις βασίστηκαν σε εισήγηση της ΡΑΕ που είχε προωθηθεί στο υπουργείο στο τέλος του 200, ωστόσο κύκλοι της Αρχής όσο και της ΔΕΗ αμφισβητούν τις αιτιάσεις της ιδιωτικής εταιρείας, θυγατρική της ομώνυμης αυστριακής.

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος Αριστείδης Φλώρος, όσο και ο εμπορικός διευθυντής Νίκος Αγγελόπουλος, τάχθηκαν υπέρ της ταυτόχρονης συνολικής εφαρμογής της απαιτούμενης αναδιάρθρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, η οποία θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στα οικιακά και στα αγροτικά τιμολόγια, αλλά μειώσεις στις χρεώσεις των εμπορικών πελατών

Σε διαφορετική περίπτωση και καθώς η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της άμεσης αλλαγής των εμπορικών τιμολογίων, η Verbund θα προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι στρεβλώνεται και πάλι ο ανταγωνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου