Powered By Blogger

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Η Υλοποίηση του 3ου Ενεργειακού Πακέτου Περνάει Μέσα από τη ΡΑΕ



Πρωτοβουλία για την ταχύτερη υιοθέτηση των επιταγών του τρίτου ενεργειακού πακέτου ανέλαβε η ΡΑΕ. Έχει συστήσει εσωτερική task force, η οποία εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε ως τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει υποβάλει στην πολιτεία τις εν δυνάμει επιλογές μας, μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μίας, με στόχο να αναδειχθεί έγκαιρα η επιλογή εκείνη που θα κατοχυρώνει την πλήρη και ουσιαστικά απελευθερωμένη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, με βάση τα νέα κοινοτικά δεδομένα, ως την κρίσιμη ημερομηνία της 3ης Μαρτίου 2011.

Δυσκολίες, ωστόσο, καταγράφονται στην ολοκλήρωση της γνωμάτευσης της ΡΑΕ για την ορθολογικοποίηση της λιανικής αγοράς και τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η δημόσια Επιχείρηση δείχνει να έχει επιλέξει το δρόμο της κωλυσιεργίας στην υποβολή των στοιχείων που ζήτησε ο Ρυθμιστής, με συνέπεια να διαγράφεται ο κίνδυνος να μην μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου, οπότε υποχρεούμαστε να προχωρήσουμε στην έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για το θέμα αυτό. Αν δεν ανταποκριθούμε στην υποχρέωση μας αυτή, ως εκ του Μνημονίου, διαγράφεται ο κίνδυνος η τρόϊκα, υπό την απειλή της β’ δόσης του δανείου, να επιβάλει την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων από τις αρχές του 2011, με άμεση συνέπεια την εκτόξευση των τιμολογίων.

Ανεξάρτητα από τις δύο επιτροπές που συνέστησε το ΥΠΕΚΑ για τις προτεινόμενες αλλαγές στον τομέα του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, η ΡΑΕ αποφάσισε να δημιουργήσει πριν από ένα μήνα το συγκεκριμένο σώμα, με το σκεπτικό ότι οι ημερομηνίες τρέχουν και δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια.

Ήδη, έχουν γραφεί πολύ σημαντικά κείμενα ως τώρα, ενώ ο Ρυθμιστής συνεργάζεται στενά και με το ΔΕΣΜΗΕ για τα θέματα αυτά, ώστε οι τελικές προτάσεις να κατατεθούν ως τις 15 Σεπτεμβρίου, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, το ΥΠΕΚΑ, τα ελληνικά κόμματα και τη Βουλή.

Με βάση ορισμένους συντελεστές βαρύτητας που λαμβάνει υπόψη η ΡΑΕ φαίνεται να προκρίνει αυτή τη στιγμή τη δεύτερη λύση, τη γνωστή ως ISO, που προβλέπει την πλήρη ανεξαρτησία του ΔΕΣΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Όπως λειτουργεί σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ δεν μπορεί να πιστοποιηθεί από τη ΡΑΕ ως ανεξάρτητος διαχειριστής, καθώς ξεφεύγει της λογικής του κοινοτικού νομοθέτη.

Για τους λόγους αυτούς, ο ΔΕΣΜΗΕ θα πρέπει να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» με τη ΔΕΗ, πράγμα που σημαίνει ότι η δημόσια Επιχείρηση θα αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο του (κατέχει σήμερα το 49%), το οποίο κατά πάσα πιθανότητα σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα μπορεί να ελέγχεται κατά 100% από το ελληνικό δημόσιο. Επίσης, θα πρέπει να πάψει να υφίσταται και ο δανεισμός προσωπικού από τη ΔΕΗ, μια πρακτική που έτσι κι αλλιώς λήγει στις 31/12/2010. Τα πάγια της καθετοποιημένης επιχείρησης, στο πλαίσιο αυτής της επιλογής, μπορούν να περάσουν σε μια θυγατρική, η οποία μπορεί να ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ. Αυτή φαίνεται να είναι και η πιο ήπια λύση για τα καθ’ ημάς, γιατί αν δεν επιλεγεί αυτή, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να παρέμβει η Κομισιόν και να επιβάλει την τρίτη δραστική λύση, που είναι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός.

Κι αν λίγο ως πολύ οι επιλογές μας είναι συγκεκριμένες στο θέμα του τρίτου ενεργειακού πακέτου, με τα τιμολόγια φαίνεται να υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος. Η ΔΕΗ επιχείρησε να επιβάλει μείωση των εμπορικών τιμολογίων, με κριτήριο την κατανάλωση του πελάτη. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σταθεί, δεδομένου ότι η διάκριση του τιμολογίου ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης, σε μια κατηγορία πελατών με τα ίδια χαρακτηριστικά φορτίου δεν «πατάει» ούτε τεχνοκρατικά, ούτε νομικά, γι αυτό κι απορρίφθηκε από τη ΡΑΕ. Επομένως η ΔΕΗ έχει δύο επιλογές. Ή να επιστρέψει ένα μέρος του εμπορικού κέρδους στους εμπορικούς της πελάτες με μεγάλες καταναλώσεις, ως δέλεαρ να παραμείνουν υπό τη στέγη της, αφού από αυτούς προέρχεται η μεγάλη «αιμορραγία» της, ή να δώσει σε όλους τους εμπορικούς πελάτες την ίδια έκπτωση. Ήδη, υπάρχει στα χέρια της ΡΑΕ τροποποιημένη πρόταση για ενιαίες εκπτώσεις στα εμπορικά τιμολόγια, ενώ ο Ρυθμιστής σε πρώτη φάση έχει γνωμοδοτήσει για την αλλαγή τους από φέτος. Όμως, για να ολοκληρωθεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, τόσο για τις εκπτώσεις στα εμπορικά τιμολόγια, όσο και τις ζητούμενες αυξήσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες χρειάζεται να έχει στα χέρια της επικαιροποιημένα στοιχεία του 2009 και προϋπολογιστικά του 2010 και του 2011. Κι αυτά καίτοι έχουν ζητηθεί εδώ και καιρό από τη ΔΕΗ ακόμη δεν έχουν υποβληθεί.

Η ΔΕΗ έκανε και άλλη αλχημεία. Οι προτάσεις που είχε υποβάλει το Νοέμβριο του 2009 για την αύξηση των οικιακών τιμολογίων και επιδοτούμενων κατηγοριών καταναλωτών βασίζονταν στα στοιχεία του 2008, που παρουσίαζαν, όμως, φουσκωμένα έξοδα λόγω της τρελής κούρσας των καυσίμων και τα οποία είναι σαφώς ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά σήμερα. Γι αυτό και η ΡΑΕ επιμένει να έχει στα χέρια της νεώτερα και πιο ρεαλιστικά στοιχεία. Δεν μπορεί, με άλλα λόγια, να αποδεχθεί τις υπερβολικές αυξήσεις που ζητάει η ΔΕΗ για τα οικιακά και τα αγροτικά τιμολόγια, μόνον με βάση το 2008, ενώ έχει ήδη πετύχει οι όποιες αυξήσεις να μην ισχύσουν από φέτος. Και βεβαίως όσο διαρκεί η καθυστέρηση στην υποβολή των στοιχείων αυτών, φαίνεται να συμπαρασύρει και τη γνωμοδότηση για τις εκπτώσεις στα εμπορικά.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά εκκρεμεί και η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις τεκμηριωμένες καταγγελίες της EGL Hellas για τις αλχημείες της ΔΕΗ στη διαμόρφωση της ΟΤΣ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009, υπό την ανοχή του ΔΕΣΜΗΕ. Το δίμηνο διάστημα έληξε στις 10 Ιουλίου, ωστόσο, ήδη η ΡΑΕ έχει ζητήσει ανάλογη παράταση, για την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συναινέσει η καταγγέλουσα εταιρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου