Powered By Blogger

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ψάχνουν Πελάτες στο Εξωτερικό οι Ηλεκτροπαραγωγοί



Η πτώση στη ζήτηση ηλεκτρισμού, η οποία διαρκεί από τον Οκτώβριο του 2008, προβληματίζει τους εγχώριους ιδιωτικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς, δε, μέσα στην τρέχουσα διετία θα τεθούν σε λειτουργία 3 νέες ιδιωτικές μονάδες, αλλά η οικονομία θα παραμένει, ως υπολογίζεται, σε ύφεση, αναζητούνται ήδη διέξοδοι για εξαγωγές στην Τουρκία και στην Ιταλία. Διεξόδους για να διοχετεύσουν την παραγωγή τους σε γειτονικές χώρες αναζητούν οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η τάση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού παραμένει, με αυξομειώσεις, πτωτική από τον Οκτώβριο του 2008 και με δεδομένες τις προβλέψεις για διατήρηση της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση, δεν διαφαίνεται αλλαγή της. Το 2009 είχε κλείσει με πτώση της καθαρής ζήτησης ηλεκτρισμού κατά 5,56% σε ετήσια βάση, ενώ κατά το πρώτο 5μηνο της χρονιάς, στο οποίο και αναφέρονται τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η πτώση ήταν 1,6% σε ετήσια βάση.

Εικάζεται δε ότι οι αναμενόμενες μεγάλες αυξήσεις των χρεώσεων της ΔΕΗ σε κατηγορίες καταναλωτών, όπως τα νοικοκυριά και οι αγρότες, θα ενισχύσει την τάση αυτή στους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό προς το γενικότερο υφεσιακό κλίμα που σαφώς δεν βοηθάει και τις βιομηχανίες να ανεβάσουν ρυθμούς παραγωγής. Αυτήν την περίοδο ήδη βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία η ισχύος 425 μεγαβάτ μονάδα της Τέρνα στην Βοιωτία (Ήρων ΙΙ) και η ισχύος 421 μεγαβάτ μονάδα της elpedison στον ίδιο νομό. Και τα δύο αυτά εργοστάσια θα είναι σε θέση αν λειτουργήσουν κανονικά εντός του έτους, ενώ για το 2011 έχει προσδιοριστεί η έναρξη εμπορικής λειτουργίας και της μονάδας ΙΙ της Endesa Ελλάς επίσης στη Βοιωτία, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energiagr., τα αρμόδια στελέχη των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων ήδη εξετάζουν δυνατότητες εξαγωγής τουλάχιστον της μισής παραγωγής τους στην Τουρκία ή και στην Ιταλία.

Στην Τουρκία, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας των ανταλλαγών ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν συμφωνηθεί από το 2008 ανάμεσα στις δύο χώρες, με την ολοκλήρωσή τους να τοποθετείται στο τέλος του έτους, σε ό, τι αφορά την κανονική λειτουργία. Οι σχετικές προβλέψεις αναφέρονται στην μεταφορά 200-250 μεγαβάτ μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Μέσω, δε, του υποβρύχιου καλωδίου που συνδέει την χώρα μας με την ιταλική “μπότα” πραγματοποιούνται εδώ και καιρό εξαγωγές, οι οποίες κατά περιόδους έχουν κινηθεί κοντά στα 600 μεγαβάτ με πρωταγωνίστρια την ΔΕΗ. Υφίστανται, όμως, ακόμη τεχνικές εκκρεμότητες για την λειτουργία του καλωδίου με αυξημένη μεταφορική ικανότητα.

Με δεδομένο ότι και η κρατική επιχείρηση έχει προγραμματίσει την θέση σε λειτουργία της μονάδας του Αλιβερίου, ισχύος 412 μεγαβάτ εντός του 2012 αλλά και ότι για το ίδιος έτος τοποθετείται και η λειτουργία της ισχύος 437 μεγαβάτ μονάδας των Μότορ Όιλ – Μυτιληναίου στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, προφανώς θα αναπτυχθεί και ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού, αφού αναφερόμαστε για πέντε, συνολικά, νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, ισχύος άνω των 2.000 μεγαβάτ, που θα λειτουργούν μέσα σε 2,5 χρόνια από σήμερα. Και, βεβαίως, πέραν της απορρόφησης της παραγωγής, υφίσταται και το ζήτημα της κερδοφόρου λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων, το οποίο άλλωστε το έχουν βιώσει τόσο η elpedison με την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, όσο και ο όμιλος Μυτιληναίου με την μονάδα συμπαραγωγής, η οποία παραμένει σε δοκιμαστική λειτουργία.

Χαμηλότερη ζήτηση σημαίνει όλο και χαμηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος και, όσο κι αν οι αναμενόμενες παρεμβάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά (όπως ο συνυπολογισμός του κόστους δικαιωμάτων ρύπων CO2 και η κατάργηση της υποχρεωτικότητας στην χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών, πέραν των περιπτώσεων υπερχείλισης) μπορούν να οδηγήσουν την ΟΤΣ υψηλότερα, η νέα “μόδα” της χρήσης LNG φθηνότερου κατά 30% σε σχέση με το αέριο των αγωγών, λειτουργεί αντίστροφα!

Το LNG, βεβαίως, μειώνει και τα κόστη των ηλεκτροπαραγωγών αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία εξίσωση σαφώς όχι απλή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου