Powered By Blogger

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Καυτά Pαντεβού για την ΔΕΗ, ενώ Συνεδριάζει η ΡΑΕ



Κρισιμότατες από κάθε πλευρά είναι οι επαφές που θα εξελιχθούν σήμερα και αύριο με αντικείμενο την αγορά ηλεκτρισμού και με φόντο την αξίωση της Κομισιόν για την ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών εργοστασίων και αναλόγου ποσοστού υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και την πλήρη κατάτμηση της επιχείρησης σε παραγωγή, διανομή και μεταφορά.

Η ευρισκόμενη σε συναγερμό πανίσχυρη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με δεδομένες τις πρόσφατες δηλώσεις της αρμόδιας για την ενέργεια υπουργού κας. Τίνας Μπιρμπίλη.

Η Ομοσπονδία διαμηνύει ότι, εάν στο πλαίσιο του Μνημονίου με την Τρόικα υπάρξουν προσθήκες που παραπέμπουν σε τέτοιες ρυθμίσεις, θα υπάρξει, πολύ απλά, “πόλεμος”! Οι συνδικαλιστές προειδοποιούν με ακραίες αντιδράσεις, όπως γενικευμένη απεργία, καταλήψεις σταθμών που θα οδηγήσουν σε black out, ενώ χτες ο πρόεδρος κ. Νίκος Φωτόπουλος έστειλε το μήνυμα “εμείς δεν πουλάμε, ούτε πουλιόμαστε, η φυλακή δεν μας τρομάζει”.

Υπό τις παρούσες συνθήκες που θέλουν τους εκπροσώπους της Κομισιόν από τις διευθύνσεις Ενέργειας, Ανταγωνισμού και Οικονομικών να συνδέουν τη ριζική ανατροπή του σκηνικού της αγοράς ενέργειας με την εκταμίευση δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης της Τρόικας, οι θέσεις του υπουργού Οικονομικών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σημερινή συνάντηση.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, επίσης, συνεδριάζει η Ολομέλεια της ΡΑΕ, μετά το “πράσινο φως” που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να επισημοποιήσει το πλέγμα προτάσεών της στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας με το Μνημόνιο και οι οποίες αφορούν την άρση των στρεβλώσεων της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού και την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ εντός του Σεπτεμβρίου.

Η ΡΑΕ έχει δρομολογήσει παρεμβάσεις όπως ο συνυπολογισμός του κόστους για τα δικαιώματα ρύπων στο κόστος των παραγωγών, η άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση των υδάτινων αποθεμάτων, οι αυστηρές ποινές για την δήλωση ανακριβών στοιχείων σε σχέση με την διαθεσιμότητα των μονάδων.

Προτείνει, δε, και την εφαρμογή μοντέλου VIPP, το οποίο προβλέπει να λειτουργεί η ΔΕΗ τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια αλλά να εκχωρεί στους ιδιώτες τον παραγόμενο από αυτά ηλεκτρισμό, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να αποκτήσει πρόσβαση σε καύσιμο φθηνότερο του φυσικού αερίου και να καρπώνεται το όφελος από την έγχυση της παραγωγής στο σύστημα ηλεκτρισμού (pull), όπου η τιμή (ΟΤΣ) διαμορφώνεται από την τελευταία φθηνότερη μονάδα που εισάγεται στον ημερήσιο προγραμματισμό του ΔΕΣΜΗΕ.

Το θέμα είναι ότι αυτές οι λύσεις δεν θεωρούνται πλέον επαρκείς από την Κομισιόν και, προφανώς, η αυριανή συνάντηση των ελεγκτών της Τρόικας με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – δεν έχει καθοριστεί, έως τώρα, σε τι επίπεδο θα εκπροσωπηθεί το υπουργείο – αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου