Powered By Blogger

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Μύλος... με τις Ανεμογεννήτριες


Εχει και το υπουργείο Εξωτερικών τις σκανδαλώδεις μαύρες τρύπες και μάλιστα σε προγράμματα που αποσκοπούν στην προώθηση της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης.
Ενα απ' αυτά, με τον πλουσιοπάροχο προϋπολογισμό των 4 εκατ. ευρώ, αφορά την Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας σε εννέα χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας (SYN-ENERGY): Ουκρανία, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 30 μηνών, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2008, αλλά η έρευνα ώς τον Σεπτέμβριο του 2009 αποκαλύπτει ότι κάποιοι το εξέλαβαν ως... πηγή ανεξέλεγκτων εσόδων και σπατάλης και προσπάθησαν να «αρμέξουν» γρήγορα την ευτραφή αγελάδα, χωρίς ταυτόχρονα να αποδίδουν το ανάλογο έργο. Ατύχησαν όμως. Η διενέργεια οικονομικού ελέγχου οδήγησε, περί το τέλος του 2009, σε αδρανοποίηση του προγράμματος από την αρμόδια γενική διεύθυνση του ΥΠΕΞ, την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτύξεως (ΥΔΑΣ).


Η έκδοση πορίσματος ωστόσο... σκαλώνει, εγείροντας πολλά ερωτήματα για τις τελικές προθέσεις του αρμόδιου υφυπουργού Σπ. Κουβέλη και το αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ασκούνται από διάφορες κατευθύνσεις.

«Το πρόγραμμα είναι μεγάλο, είχε τεχνικές λεπτομέρειες και πτυχές που δεν είναι εύκολες», είπε στην «Κ.Ε.» ο γενικός διευθυντής της ΥΔΑΣ, πρέσβης Μ. Καραφωτιάς και πρόσθεσε: «Δεν σκορπίζουμε χρήματα από δω κι από κει, θέλουμε να είναι σωστός ο έλεγχος».

Το επίμαχο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικονομική και πολιτική διείσδυση στις παραπάνω χώρες.

Από ελληνικής πλευράς χρηματοδοτείται από την HELLENICAID -ΥΔΑΣ. Εκτελεστικός βραχίονάς του στη Ελλάδα είναι το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), με επικεφαλής τον Ι. Αγαπητίδη (αδελφό της συζύγου του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη) και τον Δ. Παπαστεφανάκη. Υπεύθυνος για την παρακολούθηση του προγράμματος ορίστηκε από τον στενό συνεργάτη της τέως υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και νυν ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Θ. Σκυλακάκη, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Ξεν. Κακάτσιος.

Ελλιπή τα παραστατικά

Με την έναρξη του έργου, δόθηκε στο ΚΑΠΕ η πρώτη δόση, ποσού 900.000 ευρώ. Οι «ψύλλοι στ' αφτιά» όμως, πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την οικονομική διαχείριση, μπήκαν όταν το ΚΑΠΕ, λίγο πριν από τις εκλογές, άρχισε να πιέζει φορτικά για είσπραξη και των επόμενων δόσεων παρότι, σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό της πρώτης δόσης, που πραγματοποίησε ο καθηγητής Ξ. Κακάτσιος, τα δικαιολογητικά και παραστατικά που υποβλήθηκαν από το ΚΑΠΕ και το υλοποιηθέν έργο υπολείπονταν του ποσού της προκαταβολής.

Το θέμα απασχόλησε και τον υφυπουργό Σπ. Κουβέλη. Σε συνάντηση, τον περασμένο Μάιο, με τον πρέσβη Μ. Καραφωτιά, τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη και τους εκπροσώπους του ΚΑΠΕ, Ι. Αγαπητίδη και Δ. Παπαστεφανάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο ξύλο που δεν έπεσε, καθώς η έκθεση του υπεύθυνου για την παρακολούθηση του έργου, που είχε υποβληθεί στην αρμόδια ΥΔΑΣ, ήταν καταπέλτης.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το σύνολο των προσκομισθέντων από το ΚΑΠΕ παραστατικών ανέρχεται στο ποσό των 618.399,75 ευρώ, ήτοι 69% της χορηγηθείσας δόσης. Ομως και αυτά ήταν εσωτερικά έγγραφα του ΚΑΠΕ (λογιστικές εγγραφές, εντολές πληρωμής) τα οποία δεν αποτελούν παραστατικά. Επίσης, «το μεγαλύτερο ποσό των απορροφηθέντων κονδυλίων (76,37%) αφορά δαπάνες ανθρώπινου δυναμικού.


Το αντικείμενο της εργασίας όλων αυτών περιγράφεται συνοπτικά χωρίς να ορίζεται το ποσοστό της αμοιβής τους που αντιστοιχεί σε κάθε έργο». Επιπλέον, το συνολικό κόστος των δράσεων που υλοποιήθηκαν μέχρι την υπό διερεύνηση περίοδο, εκτιμήθηκε στις 300.000 ευρώ. Γεγονός που, όπως επισημαίνεται, υπολείπεται σημαντικά του κόστους των 618.000 ευρώ που αναφέρεται στον απολογισμό του ΚΑΠΕ.

Απαντώντας εξάλλου σε συγκεκριμένα ερωτήματα (για το ποσοστό υλοποίησης της κάθε δράσης, την ποιοτική αξιολόγηση των υποδράσεων και την τεκμηρίωση του υπολογισμού των εργατομηνών βάσει της αρχικής πρότασης του ΚΑΠΕ) που τέθηκαν από το γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη, ο κ. Κακάτσιος εκτιμά ότι «ο αρχικός προϋπολογισμός των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ μεγάλος. Θα μπορούσε κάλλιστα να μειωθεί στο ήμισυ, στα δύο εκατομμύρια ευρώ, όχι υποχρεωτικά για να ξοδευτούν τα χρήματα αυτά αλλά να είναι κατ' αρχήν διαθέσιμα για την ολοκλήρωση του έργου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου