Powered By Blogger

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Ν.Βασιλάκος: Απαιτείται Πλήρης Απελευθέρωση της Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρισμού



Πακέτο δραστικών στρατηγικών προτάσεων για την πλήρη απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού προτίθεται να καταθέσει η ΡΑΕ στο ΥΠΕΚΑ εντός του επόμενου 10ημέρου, ενεργοποιώντας έτσι πλήρως το ρόλο της ως επόπτη των στρεβλώσεων στην αγορά. Οι προτάσεις αυτές, μετά την ολοκλήρωση των δύο φάσεων της δημόσιας διαβούλευσης, θα είναι προσανατολισμένες αυστηρά στα κοινοτικά δεδομένα και «κουμπώνουν» με την επικείμενη έλευση κλιμακίου της τρόϊκας στα τέλη Ιουλίου. Η διοίκηση της ΡΑΕ είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της γνωμάτευσης της πριν γίνει γνωστή η επίσκεψη της τρόϊκας, μια επίσκεψη που θεωρείται ότι καθιστά πλέον αδύνατη οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για «στρογγύλεμα» των αλλαγών που θα προτείνει.

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση του προστίμου προς το ΔΕΣΦΑ για το θέμα του LNG και η παραπομπή της ΔΕΠΑ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με την προγενέστερη ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας για την αγορά του φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι συνιστούν «ισχυρό αντίβαρο», προκειμένου να «πεισθεί» σε αυτή τη φάση η τρόϊκα για τη βούληση της ελληνικής πολιτείας να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού.

«Με βάση τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στη β’ φάση της δημόσιας διαβούλευσης θα εξειδικεύσουμε, θα βελτιώσουμε και θα δραστικοποιήσουμε ορισμένες», διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Δρ Νίκος Βασιλάκος «Για τη διαχείριση των νερών, ειδικότερα, έχουμε εκφράσει απόψεις στη διαβούλευση του Μαρτίου του 2008, τις οποίες προτιθέμεθα να φέρουμε. Ο χρόνος εξαντλήθηκε. Σε ό,τι αφορά το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2 δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιμείνουμε στην πλήρη ενσωμάτωση του στον υπολογισμό του μεταβλητού κόστους των μονάδων. Θα αποδεχθούμε, ωστόσο, μια σχετικά μικρή μεταβατική περίοδο, που ζητά ο ΔΕΣΜΗΕ, για την προσαρμογή του λογισμικού του, αλλά με πλήρη διασφάλιση των ιδιωτών παραγωγών».

Η συνεργασία ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ είναι συστηματική σε καθημερινή βάση, όχι μόνον για τη χονδρεμπορική αγορά, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου. «Ο ΔΕΣΜΗΕ», όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλάκος, «δεν επεμβαίνει επί των ρυθμιστικών προτάσεων, ζητά, όμως, μεταβατική περίοδο για να αλλάξει το λογισμικό του, ώστε να μπορέσει να τις εφαρμόσει. Κι αυτό γιατί σήμερα εκκαθαρίζει τον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμού βάσει ενός σύνθετου λογισμικού. Συνεπώς, κάθε νέα πρόταση απαιτεί από μικρές ως δραστικές αλλαγές αυτού του λογισμικού».

Παρά το γεγονός ότι είχε διαφανεί ότι υπάρχει διάθεση μιας μίνιμουμ συναίνεσης στις δρομολογούμενες αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά, κατά την κοινή σύσκεψη που είχε γίνει στη ΡΑΕ με τους δύο συνδέσμους, των ιδιωτών παραγωγών και αυτού που έγινε με πρωτοβουλία της ΔΕΗ, η επιστολή της δημόσιας Επιχείρησης που στάλθηκε στις 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της α’ φάσης της δημόσιας διαβούλευσης «τίναξε στον αέρα» το κλίμα αυτό. Ουσιαστικά, η ΔΕΗ έκανε πίσω στην άτυπη δέσμευση της ότι θα στηρίξει τη διαβούλευση. Έτσι, όμως, χάθηκε πολύτιμος χρόνος που θα επέτρεπε πιθανόν να υπάρξει αυτή η μίνιμουμ συναίνεση, ώστε να αποδεχθούν και οι ιδιώτες την περίφημη 5ή μέρα αναφοράς, που συνεχώς αναβάλλεται. Η συνέπεια είναι να οδεύουμε σε λύσεις που δεν θα είναι καθόλου αρεστές στη ΔΕΗ. Άλλωστε, η τρόϊκα έρχεται διαβασμένη και προφανώς δεν θα ανεχθεί να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι στρεβλώσεις της αγοράς, με πιο ηχηρή, την περίπτωση της μονάδος, στη Θεσσαλονίκη, της Elpedison, η οποία, αντί να στηρίζει το Σύστημα, καταλήγει να λειτουργεί ως αιχμιακή μονάδα, περιμένοντας πότε θα την καλέσει ο ΔΕΣΜΗΕ να εισέλθει και όταν επιτρέψει η ΔΕΗ, που εξακολουθεί να καταφεύγει συχνά στην πλασματική διαθεσιμότητα των λιγνιτικών σταθμών της.

Σε αυτό το σκηνικό η κίνηση της ΡΑΕ να επιβάλει το πρόστιμο των 250.000 ευρώ στο ΔΕΣΦΑ και να παραπέμψει τη ΔΕΠΑ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το ερώτημα αν παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού ως εκ της δεσπόζουσας θέσης της, θεωρείται σχεδόν «όαση» στο επικείμενο «ξεσκόνισμα» της ενεργειακής αγοράς από την τρόϊκα στα τέλη Ιουλίου. Η απόφαση της ΡΑΕ χαρακτηρίζεται «εκ των ων ουκ άνευ» από τον κ. Βασιλάκο, ο οποίος σπεύδει να διευκρινίσει ότι «δεν καταδικάζεται η νέα διοίκηση». Όμως, όπως λέει ο ίδιος, «πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχει συνέχεια διοικήσεων και κάθε διοίκηση έχει τις ευθύνες που της αντιστοιχούν». Τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθούν, τονίζει ο ίδιος, όταν μάλιστα υπήρξε προσφυγή της κοινοπραξίας Μυτιληναίος- Motor Oil, στα ελληνικά δικαστήρια, στην Κομισιόν και τη ΡΑΕ, η πρώτη που έγινε στη χώρα μας κατά του Διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου. «Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες του χρόνου που είχαμε για την εξέταση της προσφυγής, ζητήσαμε και δύο δίμηνες παρατάσεις. Ο χρόνος όμως τελείωσε και έπρεπε να βγάλουμε απόφαση».

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη για πολλούς λόγους, γι αυτό και η νομική υπηρεσία της ΡΑΕ κατέφυγε και στη συνεργασία καθηγητών διεθνούς εμβέλειας. «Καταλήξαμε σε ένα κείμενο που είναι νομικά απόλυτα τεκμηριωμένο», λέει ο κ. Βασιλάκος. Όμως, ο ΔΕΣΦΑ δεν αποκλείεται να εφεσιβάλει την απόφαση αυτή. «Δεν θα το θεωρούσα καθόλου μομφή κατά της ΡΑΕ», τονίζει ο ίδιος. «Η ΡΑΕ έκανε τη δουλειά της, ο ΔΕΣΦΑ θα κάνει τη δική του, όπως και το υπουργείο. Η πολιτική σημειολογία όμως είναι πολύ σημαντική. Ολοκληρώθηκε η διπλή μας παρέμβαση: στο ρυθμιστικό και νομοθετικό επίπεδο με τη δευτερογενή νομοθεσία και στο επίπεδο κυρώσεων λόγω της εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης των παραβατών».

Σε ό,τι έχει να κάνει μάλιστα με τη δευτερογενή νομοθεσία που προηγήθηκε ο πρόεδρος της ΡΑΕ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την άριστη συνεργασία με τη νέα διοίκηση του ΔΕΣΦΑ για την ολοκλήρωση της εντός δύο μηνών. «Έτσι, όχι μόνον άνοιξε πλήρως η αγορά, αλλά ανθίζει», τονίζει ο κ. Βασιλάκος. «Στο φυσικό αέριο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Πάμε με πολύ γερά πυρομαχικά για να αντιμετωπίσουμε την τρόϊκα, σε αντίθεση με τον ηλεκτρισμό», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου