Powered By Blogger

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Βούλγαροι Σοσιαλιστές και Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη



Όταν στις 11 του περασμένου Ιουνίου ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ανακοίνωνε την πρόθεση της κυβέρνησής του να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επικαλούμενος τις οικολογικές ευαισθησίες των κατοίκων της περιοχής του Μπουργκάς, αλλά και τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που δεν αφήνουν περιθώρια για εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση του όντως μεγάλου αυτού έργου, ασφαλώς δεν περίμενε πως οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη χώρα του θα ήταν τόσο έντονες και τα αντεπιχειρήματά της τόσο πειστικά και αποκαλυπτικά.
Οι αντιδράσεις της βουλγαρικής αντιπολίτευσης εστιάζονται στα εξής σημεία: Αναφορικά με τις «περιβαλλοντικές ανησυχίες» των κατοίκων, η αλήθεια είναι ότι, όταν αυτοί οι τελευταίοι εκλήθησαν να εκφράσουν, διά δημοψηφίσματος, την άποψή τους, μόνο το 30% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετείχε.

«Θα δεχόμουν τη θέση του Μπόικο Μπορίσοφ, αν είχαμε στα χέρια μας κάποια περιβαλλοντική μελέτη, αν είχαμε κάποια χαρτιά στο τραπέζι, κάποιες χειροπιαστές αποδείξεις. Η υποκίνηση όλης αυτής της οικολογικής υστερίας είναι εντελώς τεχνητή», δήλωνε στις 24 Ιουνίου ο πρώην υπουργός Ενέργειας (στην κυβέρνηση Στανίσεφ, η οποία και συνυπέγραψε με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ρωσίας την κατασκευή του αγωγού), Ρούμεν Οβτσάροφ, σε δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα: «Η απώλεια θα είναι πολύ βαριά, αν χάσουμε τελικά τα έργα αυτά (αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και πυρηνικός σταθμός στο Μπένελε)», πρόσθεσε ο Οβτσάροφ, ο οποίος απέδωσε την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε σε έξωθεν πιέσεις, στις οποίες, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «είναι κρίμα που υποκύπτουμε».

Ο Οβτσάροφ, που είναι σήμερα βουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) εξέφρασε, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής ημερησίας της Βουλγαρίας «Ντνέβνικ», στις 11 Ιουνίου, «την υπόνοια ότι η Βουλγαρία αποχωρεί από τα δύο σχέδια, όπου εμπλέκονται και ρωσικά συμφέροντα (πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και πυρηνικός σταθμός στο Μπέλενε), για να ικανοποιήσει τα αμερικανικά συμφέροντα».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ, σε δηλώσεις του στη εφημερίδα «24 Ωρες» στις 12 Ιουνίου, χαρακτήρισε «παράφρονα προσωπική απόφαση περί αποχώρησης από τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με την οποία ο πρωθυπουργός συνεχίζει την πολιτική του, που σπέρνει χάος στη Βουλγαρία» και κάλεσε τον Μπορίσοφ να αλλάξει γνώμη, επειδή «στην αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει όλη την ευθύνη για την αναπόφευκτη δραστική άνοδο των τιμών των ενεργειακών πόρων και του ρεύματος, τους οποίους η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να αγοράζει από τους γείτονές της».

«Αναρωτιέμαι ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Μπορίσοφ με αυτή την προσωπική απόφασή του», συνεχίζει ο πρώην Βούλγαρος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι παρόμοια μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια αγγίζουν και θέματα εθνικής ασφάλειας και προειδοποίησε ότι, πέρα από τις μεγάλες οικονομικές απώλειες, η Σόφια ριψοκινδυνεύει και μια σοβαρή επιδείνωση των σχέσεών της με τη Μόσχα.

Η σκληρή κριτική της βουλγαρικής αντιπολίτευσης στους σχεδιασμούς αυτούς της σημερινής βουλγαρικής κυβέρνησης ήταν ακόμη πιο έντονη στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή στις 25 Ιουνίου και αναδεικνύει τα πολλά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, πλεονεκτήματα που ισχύουν οπωσδήποτε και για τον τρίτο συνυπογράψαντα για την κατασκευή του, την Ελλάδα.

Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από την υλοποίηση του σχεδίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είναι πολλά και εν πάση περιπτώσει δεν αναιρούνται από κανένα επιχείρημα, οικολογικής και πρωτίστως οικονομικής υφής.

Κάλλιστα μπορεί κανείς να πει πως οι αντιδράσεις της σοσιαλιστικής βουλγαρικής αντιπολίτευσης δείχνουν το δρόμο και στην ελληνική κυβέρνηση, αν βεβαίως αυτή εξακολουθεί να επιδιώκει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού.

Η Αθήνα θα μπορούσε, με όποιο κύρος διαθέτει, να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα αδράνεια που τη χαρακτηρίζει και να αναλάβει δυναμικό ρόλο, ασκώντας πιέσεις στη βουλγαρική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους σημερινούς σχεδιασμούς της και να σκεφθεί, ευρωπαϊκώ τω τρόπω, για τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα τόσο του λαού της όσο και του ελληνικού, αλλά και των λαών της περιοχής γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου