Powered By Blogger

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Κερδισμένοι και Χαμένοι στα Θαλάσσια Αιολικά


Την δύσκολη, λόγω των ιδιαίτερα πολλών τεχνικών λεπτομερειών, εξίσωση που απορρέει από την προκαταρκτική χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων που παρουσίασε στην αρχή της εβδομάδας το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα επιχειρήσουμε –αν όχι να λύσουμε – να βάλουμε σήμερα σε ένα δρόμο …κατανόησης!

Κι αυτό γιατί η χώρα μας σταδιακά εισέρχεται σε ένα κεφάλαιο που, βάσει των 35 αιτήσεων για ισχύ 5.000 μεγαβάτ - μπορεί να συνεπάγεται επενδύσεις της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, η πραγματοποίηση των οποίων μοιάζει, βεβαίως, αδιανόητη στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.Αλλά οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι της ενέργειας έχουν λόγους να είναι συνολικά μουδιασμένοι από τις ρυθμίσεις: έχοντας πραγματοποιήσει πολυδάπανες μελέτες για συγκεκριμένες περιοχές είδαν, μεταξύ άλλων, την ισχύ που είχαν προβλέψει να μειώνεται δραματικά αλλά και, κυρίως, την επιτρεπόμενη από την ακτή απόσταση εγκατάστασης να τετραπλασιάζεται σε σχέση με το χωροταξικό βάσει του οποίου είχαν προχωρήσει στις μελέτες τους. Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι, λόγω των μεγάλων βαθών που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές θάλασσες, αιολικά πάρκα δεν μπορούν να στηθούν, πέραν των πλωτών ανεμογεννητριών τις οποίες, ωστόσο, η φιλοσοφία της Τίνας Μπιρμπίλη και των συνεργατών της παραπέμπει σε δεύτερη φάση ανάπτυξης, μετά το 2017, λόγω του ότι η συγκεκριμένη τεχνογνωσία χαρακτηρίζεται ακόμη από ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Σε μία πρώτη ανάγνωση, από τις μεγαλύτερες επενδύσεις για τις οποίες έχει συγκεντρώσει (βλ. πίνακα) στοιχεία η “Α” προκύπτει ότι:

-Ο όμιλος της Τέρνα μπορεί να προχωρήσει κατά τον σχεδιασμό του στο Θρακικό Πέλαγος, έξω από την Αλεξανδρούπολη, εφόσον βεβαίως στο πλαίσιο του διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν μέσα στο 2011 υπολογίζει, πλέον, σε ένα πάρκο με την μισή ισχύ σε σχέση με το σχέδιο των 585 μεγαβάτ. Ανάλογα, για τους Πεταλιούς δεν μπορεί να προχωρήσει πέραν των 125 μεγαβάτ, ενώ έχει μελετήσει σχέδιο για 450 μεγαβάτ. Λόγω αποστάσεων, δεν μπορεί να προχωρήσει στον Άη Στράτη, ενώ στη Λήμνο υπάρχουν σημαντικές επικαλύψεις με τους σχεδιασμούς των Ρόκα – Iberdrola και της RFEnergy των επιχειρηματιών Ρέστη και Φειδάκη. Οι τρεις όμιλοι έχουν εκπονήσει σχέδια για ισχύ 1.300 μεγαβάτ, ενώ το “πολύγωνο” της Λήμνου σηκώνει κάτι λιγότερο από 250 μεγαβάτ

-Τα σχέδια του ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη και της Ελληνικής Τεχνοδομικής στην Κέρκυρα θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν σημαντικά, αφού έχουν εκπονηθεί υπολογίζοντας πολύ μικρότερες αποστάσεις από την ακτή. Στην δε Ελ. Τεχν. υπάρχουν επικαλύψεις με τους σχεδιασμούς της Τζάσπερ, της Venergia και της ΕΝΤΕΚΑ.

-Η Τζάσπερ δεν πληροί την προϋπόθεση της απόστασης για την Άνδρο, αλλά μπορεί να προχωρήσει στον Άη Στράτη με το …1/18, πάντως, της ισχύος που έχει προγραμματίσει. Νιώθουμε την ανάγκη να επαναλάβουμε ότι πρόκειται για μία πρώτη προσέγγιση σε σχέση με τις μεγαλύτερες επενδύσεις για τις οποίες έχουν κατατεθεί αιτήσεις στη ΡΑΕ. Όπως επίσης πρέπει να επισημανθεί τόσο το ότι είναι πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο της έλευσης ξένων ομίλων στο πλαίσιο των διαγωνισμών που θα πραγματοποιηθούν – η γκρίνια των Ελλήνων παίρνει και διαστάσεις …εθνικής κινδυνολογίας, αφού επισημαίνουν (σωστά, πάντως) ότι έξω από τα 6 μίλα στην Θράκη ακόμη και τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν να έρθουν! - όσο και το ότι έχουν ένα μπόνους της τάξης του 20% στην αξιολόγηση οι προτάσεις που προϋπήρχαν και είναι συμβατές με τις νέες προδιαγραφές.

Τίνα Μπιρμπίλη στην “Α”: “Είμαστε ανοικτοί για την απόσταση, αν…”

Η κα. Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε στην “Α” ότι η Πολιτεία περιμένει τις προτάσεις και τις περιβαλλοντικές μελέτες των ενδιαφερόμενων. “Αν και διεθνώς η μέση απόσταση στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων ξεπερνά τα 6 μίλια είμαστε ανοικτοί για το θέμα της απόστασης, υπό τον όρο να μην υπάρχει οπτική όχληση και περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τις τοπικές περιοχές και, βεβαίως, να μην εμποδίζονται δραστηριότητες όπως η διέλευση πλοίων”.


Σύμφωνα με το υπουργείο Π.Ε.Κ.Α., προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα απαιτείται η προκαταρκτική αδειοδότηση των περιοχών ενδιαφέροντος επί των οποίων θα γίνουν στη συνέχεια οι αναλυτικές μελέτες και η διαδικασία εκπόνησης Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστεί η ακριβής θέση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η θαλάσσια έκταση που καταλαμβάνουν και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς.Η καταρχήν επιλογή κατάλληλων θέσεων έγινε με συγκεκριμένα κριτήρια.

Έτσι επελέγησαν πολύγωνα σε Άη Στράτη (για 25 μεγαβάτ), Αλεξανδρούπολη (275), Θάσο (175), Κάρπαθο (30), Κέρκυρα (40), Κρυονέρι, Κύμη (45), Λευκάδα (40), Λήμνο (245), Πεταλιοί (125), Σαμοθράκη (165), Φανάρι (205 μεγαβάτ), με την τελευταία αυτή περιοχή στο Νομό Πρέβεζας να θεωρείται ως η πλέον πρόσφορη στο συνδυασμό ανεμολογικών, δεδομένων, δικτύου ηλεκτρισμού, βάθους θάλασσας και μεγέθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου