Powered By Blogger

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Τριγμούς στο Ενεργειακό Status Quo Προκαλεί η Έλευση της Τρόικας



Μπαράζ καταγγελιών για τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρισμού δέχθηκαν χθες οι ελεγκτές της τρόϊκα από τους ιδιώτες παραγωγούς, καθώς και τους εκπροσώπους των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών. Μάλιστα, στη συνάντηση με το ΔΕΣΜΗΕ έδειξαν να είναι ενημερωμένοι για τις επίσημες καταγγελίες σχετικά με τη χειραγώγηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, ενώ, αντίθετα, με το ΔΕΣΦΑ φάνηκαν σχετικά ικανοποιημένοι από το πρόσφατο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

Οι κρίσιμες συναντήσεις της τρόϊκα, όμως, είναι σήμερα, με το ΥΠΕΚΑ και τη ΡΑΕ, όπου αναμένεται να ελεγχθεί ουσιαστικά η πρόοδος των υποχρεώσεων μας έναντι του Μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση με το ΔΕΣΦΑ οι ελεγκτές αναγνώρισαν ότι έχουν γίνει ορισμένα βήματα, τα οποία καλύπτουν τα βασικότερα ζητήματα της αιτιολογημένης γνώμης που έχει αποσταλεί στις αρχές Ιουλίου, όπως, για παράδειγμα, η πρόσβαση τρίτων χρηστών στο Σύστημα και η πρόβλεψη σημείων εξόδου-εισόδου. Να σημειωθεί ότι οι τρίτοι χρήστες έδωσαν το 46% του LNG τον Ιούνιο και πλέον του 60% τον τρέχοντα μήνα. Η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ διαβεβαίωσε ότι έως το Νοέμβριο θα υπάρχει, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, θεσμική πρόβλεψη για διακοπτόμενες συμβάσεις, και μέχρι τέλη του έτους θα συμπληρωθεί ο Κώδικας για την αντιμετώπιση θεμάτων διαμετακόμισης του φυσικού αερίου και της τιμολόγησης των νέων υπηρεσιών. Οι ελεγκτές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη Ρεβυθούσα καθώς και τη δρομολογούμενη τρίτη δεξαμενή. Υπέδειξαν, ωστόσο, να υπάρξουν ρυθμίσεις για την εφαρμογή του συστήματος Open Season, δηλαδή, να καθιερωθούν κριτήρια για την εξυπηρέτηση ενός χρήστη, αντί του ισχύοντος σήμερα First Come, First Served, οπότε εξυπηρετείται ο πρώτος της σειράς.

Διαφορετική ήταν η εικόνα στο ΔΕΣΜΗΕ. Το κλιμάκιο των ελεγκτών άκουσε μεν τα όσα είχε να πει ο Διαχειριστής για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς, αλλά υπέβαλε ερωτήσεις για τη διπλή καταγγελία της EGL Hellas που έχει να κάνει με τη χειραγώγηση της ΟΤΣ. Να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή εξέτασης τους από τη ΡΑΕ. Ο ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι η χονδρεμπορική αγορά λειτουργεί με βάση τον Κώδικα Διαχείρισης και απαιτείται τροποποίηση του για το άνοιγμα της αγοράς αυτής.

Κατά τη συνάντηση του κλιμακίου με τον ΕΣΑΗ οι ιδιώτες παραγωγοί δεν δίστασαν να καταδικάσουν την υπερδεσπόζουσα, όπως χαρακτηρίσθηκε, θέση της ΔΕΗ στην αγορά, η μορφή και λειτουργία της οποίας, όπως είπαν, εξυπηρετεί σήμερα μόνον τη Δημόσια Επιχείρηση. Τάχθηκαν υπέρ των αλλαγών στους Κώδικες, με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, τόσο για την είσοδο των μονάδων στο Σύστημα, όσο και στη διαχείριση των διεθνών διασυνδέσεων για εισαγωγές-εξαγωγές. Επίσης, υποστήριξαν την ανάγκη να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία και να ενισχυθεί ο ρόλος της ΡΑΕ και ζήτησαν να συμμετέχουν στη διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του νεοσύστατου συνδέσμου ενεργοβόρων βιομηχανιών επέκριναν την απροθυμία της ΔΕΗ να διαπραγματευθεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, με συνέπεια να έχουν επιβληθεί αυξήσεις που διογκώνουν το κόστος παραγωγής.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, επικεντρώνεται στις σημερινές συναντήσεις της τρόϊκας με το ΥΠΕΚΑ και τη ΡΑΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο -σημειωτέον ότι η συνάντηση θα γίνει με το γ.γ. Κώστα Μαθιουδάκη και όχι με την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη- θα δώσει έμφαση στην αλλαγή της διαμόρφωσης της ΟΤΣ, με βάση την πρόταση της ΡΑΕ για τις παρεμβάσεις στη χονδρεμπορική αγορά, η οποία επίσης θα παρουσιασθεί σήμερα. Επίσης, θα δώσει και χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση των επιταγών του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Ερωτηματικά, ωστόσο, εξακολουθούν και υπάρχουν κατά πόσο η τρόϊκα θα «πεισθεί» από τις διαβεβαιώσεις και τις θέσεις που θα υποστηρίξει το ΥΠΕΚΑ, δεδομένης της σκληρής επιστολής που στάλθηκε στις αρχές Ιουλίου, με την οποία ανακοινωνόταν η έλευση του κλιμακίου. Σε αυτήν την επιστολή γινόταν σαφές ότι οι ελεγκτές δεν θα ήθελαν να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις για όσα επιτάσσει το Μνημόνιο, ενώ χαρακτηριζόταν «αρπακτική» η συμπεριφορά της ΔΕΗ.

Συν τοις άλλοις υπάρχουν και οι δύο αιτιολογημένες γνώμες για τις αγορές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, που συνιστούν επί της ουσίας ένα βήμα πριν από την παραπομπή της χώρας στο ευρωδικαστήριο. Μάλιστα, ακολουθεί σύντομα άλλη μία για τους λιγνίτες, καθώς η χώρα μας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους χρόνους που έθετε η απόφαση της Κομισιόν για την εκχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων και σε ιδιώτες. Η απόφαση αυτή έχει ημερομηνία 4 Αυγούστου 2009 και έθετε προθεσμία 6μήνου για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού -εκπληρώθηκε το Φεβρουάριο- και 12μήνου για την εκχώρηση τεσσάρων λιγνιτικών κοιτασμάτων, ήτοι, στις 6 Αυγούστου 2010. Όμως, πέντε μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού για απευθείας ανάθεση ενός μόνον λιγνιτικού κοιτάσματος, αυτού της Βεύης, η αρμόδια 5μελής Επιτροπή Εκμίσθωσης που συνέστησε το ΥΠΕΚΑ κάλεσε μόλις προχθές για πρώτη φορά όλους μαζί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, προς τους οποίους δόθηκε ένα κείμενο, με το οποίο τους ζητούσε να καταθέσουν στοιχεία και προτάσεις για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου. Πρόκειται συνολικά για 9 κριτήρια (οικονομική επιφάνεια προσφέροντος, επιχειρησιακό σχέδιο, σχέδιο εκμετάλλευσης, περιβαλλοντικά με ελάχιστες υποχρεώσεις και πρόσθετες απαιτήσεις, αντισταθμιστικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, εγγυήσεις και ύψος προσφερόμενου μισθώματος), για τη βαρύτητα του καθενός όμως δεν υπήρξαν διευκρινίσεις, ενώ δεν δόθηκε, παρότι ζητήθηκε, και η μελέτη για το κοίτασμα που έκανε το ΙΓΜΕ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.

Στη συνάντηση αυτή οι επενδυτές εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για την ασάφεια των κριτηρίων, κάτι το οποίο, όπως υποστηρίχθηκε, πλήττει την επιδιωκόμενη διαφάνεια από την πλευρά του υπουργείου και διερωτήθηκαν για ποιο λόγο δεν δίνεται προς όλους η μελέτη για το κοίτασμα, από τη στιγμή που αποτελεί δημόσιο έγγραφο. Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή δεσμεύθηκε να δεχθεί ως τα τέλη Αυγούστου (!) τις ερωτήσεις και τις απορίες των υποψήφιων επενδυτών, τις απαντήσεις των οποίων, όπως ειπώθηκε, θα κοινοποιήσει προς όλους. Όσο για τις προσφορές έγινε γνωστό ότι θα γίνουν αποδεκτές ως τα μέσα Σεπτεμβρίου και η επιλογή του πλειοδότη ως το Δεκέμβριο. Τούτο όμως σημαίνει ότι η χώρα μας θα παραβεί την προθεσμία που έχει θέσει η Κομισιόν όχι μόνον για ένα λιγνιτωρυχείο, αλλά συνολικά για τέσσερα, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά δεν θα αποφύγει την παραπομπή στο ευρωδικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή «παρέα» της τρόικας προστίθεται και ο γενικός διευθυντής Ενέργειας Χάιντς Χίλμπρεχτ, που είναι δεξί χέρι του επίσης Γερμανού Επίτροπου Ενέργειας, μια επιλογή της σκληρής Άγγελας Μέρκελ. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο κ. Χίλμπρεχτ έστειλε την ιδιαίτερα αυστηρή και επιτιμητική επιστολή για την ανακοίνωση της άφιξης της τρόϊκας.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι η τρόϊκα δεν θα μείνει καθόλου ευχαριστημένη από τις εξηγήσεις του ΥΠΕΚΑ και θα απαιτήσει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ως και εκχώρηση σε τρίτους ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου