Powered By Blogger

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Υπέρ των Εναρμονισμένων Εγγυημένων Τιμών στις ΑΠΕ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας



Μιλώντας στις Βρυξέλες την Πέμπτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, δήλωσε πως χρειάζονται εναρμονισμένες εγγυημένες τιμές στις ΑΠΕ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια και σε μια σειρά από άλλες ανανεώσιμες πηγές.

Ο Επίτροπος ανέφερε ως παράδειγμα τη σχετική νομοθεσία στη Γερμανία και τόνισε ότι αυτή εξασφαλίζει μια «δίκαια τιμή» για την ενέργεια από ΑΠΕ. «Νομίζω πως χρειαζόμαστε κάτι αντίστοιχο στην Ε.Ε.», σημείωσε.

Το ρυθμιστικό αυτό πλαίσιο υιοθετήθηκε στη Γερμανία δέκα χρόνια πριν και την κατέστησε τη μεγαλύτερη αγορά στα φωτοβολταϊκά, ανοίγοντας τον δρόμο για αντίστοιχες δράσεις σε άλλες χώρες. Ο κ. Έτινγκερ συμπλήρωσε ότι για τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας από την Μεσόγειο στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, θα χρειαστεί να αναπτυχθούν οι υποδομές στο Μαρόκο, την Ισπανία και την Γαλλία, καθώς και στην Τυνησία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

«Ίσως να χρειαστούμε μια πανευρωπαϊκή εγγυημένη τιμή για τις απαραίτητες επενδύσεις», δήλωσε.

Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει επανειλημμένα την Επιτροπή, στα πλαίσια της προσπάθειάς της για εμπορία ανανεώσιμης ενέργειας από τη μια χώρα στην άλλη. Το 2008 όμως, κατέληγε στο ότι η εναρμόνιση θα δρούσε βλαπτικά στην αγορά στην φάση εκείνη και θα ήταν αντίθετη με τις επιμέρους εθνικές πολιτικές.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη μείωση των εγγυημένων τιμών έως 16%, στα πλαίσια των μειώσεων που προωθούνται σε ετήσια βάση. Η κυβέρνηση Μέρκελ είχε πιέσει για ακόμα πιο απότομες μειώσεις, ενώ πολύ αισθητές ήταν και οι μειώσεις στην Ισπανία, οι οποίες επηρέασαν την αγορά σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου