Powered By Blogger

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΔΕΗ: Ενδιαφέρον για εξαγορές αιολικών πάρκων



Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η υπουργική απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ, τόνισε στη διάρκεια της γ.σ. της εταιρείας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Α. Ζερβός. Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας γνωμοδότησε θετικά σε σχέση με τις προτεινόμενες από τη ΔΕΗ νέες κατηγορίες πελατών και τιμολογιακών δομών που έχουν στόχο την άρση των υφιστάμενων σταυροειδών επιδοτήσεων.

Σε σχέση με τις επενδύσεις της εταιρείας ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε αναλυτικά στις μονάδες και τα έργα που αναπτύσσονται τονίζοντας ότι:

- Μέχρι το τέλος του 2011 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα του Αλιβερίου
- Εκδόθηκε το Μάιο η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη μονάδα της Μεγαλόπολης, της οποίας η ολοκλήρωση τοποθετείται για τα τέλη του 2012 (500 εκατ. Προϋπολογισμός)
- Βρίσκεται σε εξέλιξη η αδειοδότηση της μονάδας 115MW στη Ρόδο, της οποίας ο χρόνος κατασκευής θα είναι 15 έως 18μήνες
- Στις 21 Ιουλίου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τη μονάδα του Αθερινόλακου στην Κρήτη που αναμένεται να ενταχθεί τέλη 2013
- Την 1η Ιουλίου θα γίνει η υποβολή προσφορών για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, με προϋπολογισμό 1320 εκατ. ευρώ και προβλεπόμενη ένταξη το 2017.
- Σύντομα επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τη Φλώρινα Μελίττη 2

Το τελικό κείμενο της διακήρυξη του έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων αναμένται να περάσει σύντομα από το Δ.Σ. της εταιρείας ενώ υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της υποβρύχιας καλωδιακής γραμμής μεταφοράς 150 Kv Πολυπόταμος Νέα Μάρκη ύψους 64 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ

Έντονη είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ όπου σύμφωνα με τον κ. Ζερβό η εταιρεία εξετάζει στρατηγικές συμμαχίες για μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά project καθώς επίσης και εξαγορές μονάδων ΑΠΕ είτε σε λειτουργία ή υπό ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό στο επόμενο διάστημα θα τεθούν σε λειτουργία 9 νέα αιολικά πάρκα: σε Λέσβο, Σάμο, Πάρο, Ρόδο και Λήμνο συνολικής ισχύος 13,15MW στο β΄ εξάμηνο του έτους και σε Κρήτη, Σάμο, Σίφνο, συνολικής ισχύος 18,9MW στο α΄ εξάμηνο του 2011.

Επίσης ο κ. Ζερβός έκανε ειδική μνεία σε δύο αιτήσεις που κατατέθηκαν για αιολικό πάρκο 100MW στη Μακρόνης και για μονάδα γεωθερμίας 5MW στη Νίσυρο.

Όπως είπε η ΔΕΗ στοχεύει στην υλοποίηση έργων ΑΠΕ άνω των 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

ΓΕΝΟΠ

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος στην ομιλία του στη γ.σ. εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ιδιωτών προμηθευτών κάνοντας λόγο για αρπαγή κερδοφόρων πελατών στην εμπορία «από μια χούφτα αεριτζήδες, χωρίς ρίσκο, επένδυση ή δημιουργία θέσεων εργασίας». Μέχρι σήμερα είπε, η ΔΕΗ χωρίς να μπορεί να αντιδράσει έχει χάσει 700 πελάτες στη μέση τάση και πάνω από 10 χιλιάδες στη χαμηλή τάση. Ο αρχισυνδικαλιστής έκανε λόγο για πρόσκαιρη και συγκυριακή κερδοφορία, που δε θα πρέπει να γίνει αιτία για να κρυφτούν τα προβλήματα της εταιρείας. Τέλος προειδοποίησε για απεργίες διαρκείας σε περίπτωση που προχωρήσει οποιαδήποτε κίνηση για περαιτέρω μετοχοποίηση, στρατηγικό επενδυτή, ιδιοκτησιακό διαχωρισμό ή πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ.

Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1€ ανά μετοχή (από το οποίο παρακρατείται φόρος 10% δηλαδή καθαρό πληρωτέο 0,9 € ανά μετοχή). Δικαιούχοι θα είναι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι στα αρχεία του ΣΤΑ στις 5 Ιουλίου. Από την 1η Ιουλίου οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς δικαίωμα για το μέρισμα, η καταβολή του οποίου θα γίνει από τις 9 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου