Powered By Blogger

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΔΕΗ: Την Τετάρτη φθάνει το φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου



Σε απ' ευθείας εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της προχωρεί η ΔΕΗ. Το φορτίο, δυναμικότητας 63.000 κ.μ. LNG, έχει προγραμματιστεί να εκφορτωθεί την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Από τον Μάιο, οπότε ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου, η ΔΕΗ είναι η δεύτερη εταιρία που κάνει χρήση του νέου συστήματος, μετά την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες το φορτίο της ΔΕΗ έχει αγοραστεί από την ιταλική Eni και είναι το πρώτο, από μία σειρά 5 φορτίων που έχει προγραμματίσει να εισάγει ως το τέλος του χρόνου, συνολικού όγκου της τάξης των 350 -400 εκατ. κ.μ.φυσικού αερίου σε αέρια μορφή


Ποσότητα
Η ποσότητα των 63.000 κ.μ υγροποιημένου αερίου που θα εκφορτωθεί την Τετάρτη αντιστοιχεί σε περίπου 37,8 εκατ. κ.μ φυσικού αερίου σε αέρια μορφή.

Η ΔΕΗ όπως και η Αλουμίνιον της Ελλάδος προχωρούν την περίοδο αυτή σε απ'ευθείας εισαγωγές LNG, επωφελούμενες από τις χαμηλές τιμές του στη διεθνή αγορά.

Από το ξεκίνημα της διεθνούς οικονομικής κρίσης το LNG πωλείται σημαντικά χαμηλότερα από το αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών, λόγω της υπερπροσφοράς, παρότι προ κρίσης το LNG ήταν παραδοσιακά ακριβότερο. Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ με ετήσια κατανάλωση που το 2009 έφθασε σε περίπου 2,1 δισ. κ. μ., από το σύνολο των 3,4 δισ. κ..μ. που πούλησε η ΔΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου