Powered By Blogger

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Αύξηση 15% στις χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής ΔΕΗ



Σημαντική αύξηση έως και 15% στις χρεώσεις χρήσης του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, το οποίο πρακτικά αφορά στο τέλος διέλευσης ηλεκτρικού ρεύματος τρίτων εταιρειών από το δίκτυο της ΔΕΗ, προβλέπει η υπουργικη απόφαση για το ετήσιο κόστος και τις χρεώσεις χρήσης δικτύου για το 2010.

Οπως, μάλιστα, υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς, η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, η οποία έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ της 30ής Ιουνίου, έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του χόνου.


Αναπροσαρμογή
Σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, η αναπροσαρμογή στις χρεώσεις της μέσης τάσης, δηλαδή της χρέωσης ισχύος (μοναδιαία πάγια χρέωση) και της χρέωσης ενέργειας (μοναδιαία μεταβλητή χρέωση), επιφέρει συνολική αύξηση 15% και η αναπροσαρμογή στις χρεώσεις της χαμηλής τάσης αύξηση 7%. Οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση που είχε γίνει το 2009 κατά 30%.

Οι αυξήσεις μπορεί να μην αφορούν άμεσα τον καταναλωτή, καθώς δεν περνούν στα τιμολόγια της ΔΕΗ, επιβαρύνουν όμως και δημιουργούν επιπλέον εμπόδια στη δραστηριοποίηση τρίτων εταιρειών στην εμπορία ηλεκτρισμού. Στελέχη της Verbund Hellas, μεικτής εταιρείας της αυστριακής Verbund και της ελληνικής Energa, που δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρισμού, εκτιμούν σε περίπου 1 εκατ. ευρώ το έξτρα κόστος από τις τελευταίες αναπροσαρμογές στις χρεώσεις δικτύου.

Ας σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ρεύματος, όπως η Verbund, η Elpedison, η Αegean Power, διαθέτουν ηλεκτρική ενέργεια κυρίως σε εμπορικές επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις, καθώς επωφελούνται από τα υψηλά τιμολόγια ρεύματος που έχει η ΔΕΗ για τις κατηγορίες αυτές των πελατών της. Είναι προφανές ότι όσο το κόστος ωθείται προς τα πάνω, όπως π.χ. με τις αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσης του δικτύου διανομής, τόσο συμπιέζονται και τα περιθώρια που έχουν για να δώσουν δελεαστικές τιμές και να προσελκύσουν πελάτες.


Πρόταση
Εν τω μεταξύ, χθες, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης προς τη ΡΑΕ για τον Κώδικα Διαχείρισης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, που είναι απαραίτητος προκειμένου να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού σε τρίτους παίκτες στις περιοχές αυτές. Ειδικά για την Κρήτη και τη Ρόδο η πρόταση για το νέο κώδικα βασίζεται στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό, οι προσφορές έγχυσης των μονάδων γίνονται με βάση το μεταβλητό τους κόστος και η εκκαθάριση με την Οριακή Τιμή του Συστήματος κάθε νησιού με την οποία αμείβονται οι νέες μονάδες για την παραγωγή τους. Οι παλαιές μονάδες της ΔΕΗ αμείβονται με βάση το μεταβλητό τους κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου