Powered By Blogger

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Προς Ολοκλήρωση οι Συμφωνίες για τον ITGI



Η ολοκλήρωση των συμφωνιών διασύνδεσης φυσικού αερίου των δύο χωρών, μέσω του αγωγού ΙΤGΙ, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ με τον Έλληνα υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτη.

Σχετική πρόσκληση απηύθηνε ο κ. Μανιάτης στον τούρκο υπουργό κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η βελγική προεδρία.

Ο ΙΤGΙ έχει συνδέσει ήδη το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία και την Ελλάδα και απομένει η κατασκευή του τμήματος ως την Ιταλία, αλλά και η εμπορική συμφωνία με τους προμηθευτές Αζέρους.

Εξάλλου, στο περιθώριο του παραπάνω Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών, ο κ. Μανιάτης είχε διμερείς επαφές με την κυπριακή αντιπροσωπεία, τον βούλγαρο και τον ιταλό ομόλογό του για θέματα αγωγών. Σημειώνεται ότι κατά την επόμενη ενεργειακή Υπουργική Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΟΣΕΠ, θα υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά την υπογραφή και των εμπορικών συμφωνιών για τον αγωγό ΙΤGΙ, αφού η μεν ελληνική πλευρά έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους Αζέρους και απομένει να οριστικοποιηθούν οι αντίστοιχες μεταξύ Τούρκων και Αζέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου