Powered By Blogger

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Κερδισμένοι και χαμένοι του ηλεκτρικού ρεύματος



Ραγδαία αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στην Ευρώπη «βλέπει» η UBS τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα ασκήσει πιέσεις στις αγορές ηλεκτρικού ρεύματος. Προσδιορίζει δε τη ΔΕΗ ως το μεγαλύτερο «χαμένο» από μία τέτοια εξέλιξη.

Σε έκθεσή του ο αναλυτής της UBS, Περ Λεκάντερ, αναφέρει ότι το πλεόνασμα προσφοράς φυσικού αερίου στην αγορά θα έχει εξαφανιστεί έως το 2013, με αποτέλεσμα η τιμή του να αυξηθεί σημαντικά.

«Εάν η τιμή του φυσικού αερίου εξισωθεί σχεδόν με εκείνη του πετρελαίου, οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων θα υπερβούν πιθανότατα τα 40 ευρώ ανά τόνο, φτάνοντας έτσι σε επίπεδα τρεις φορές υψηλότερα των σημερινών», αναφέρει ο αναλυτής. Υπογραμμίζει δε ότι ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμία ανάκαμψη στην τιμή του φυσικού αερίου έως το 2013, οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων θα μπορούσαν να διπλασιαστούν έως το 2014.

Η τιμή των εκπομπών δικαιωμάτων ρύπων, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ελβετικής τράπεζας, επηρεάζεται από τη λεγόμενη εναλλαγή καυσίμων (fuel switching). Πρόκειται για τη δυνατότητα των γεννητριών να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, είτε φυσικό αέριο είτε από άνθρακα, ανάλογα με το ποια διαδικασία αποδεικνύεται πιο επικερδής.

Μία ανάκαμψη της αγοράς φυσικού αερίου έως το 2013 θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή του εμπορεύματος κατά 16%. Το αποτέλεσμα θα ήταν το κόστος της εναλλαγής καυσίμων να διαμορφωθεί στα 42 ευρώ ανά τόνο.

Οι προβλεπόμενες αυξήσεις στις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων θα οδηγήσουν σε σημαντικές ανατιμήσεις και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Εάν η αγορά φυσικού αερίου ανακάμψει πλήρως, οι τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές ενδέχεται να αυξηθούν κατά 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το συμβόλαιο παράδοσης 2013 στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, κυμαινόταν χθες στα 54,45 ευρώ σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Σύμφωνα με τη UBS, μεγάλοι κερδισμένοι από την εκτίναξη του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων θα είναι πιθανότατα η φινλανδική επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος, Fortum Oyj και η γαλλική Electrecite de France.

Και τούτο γιατί οι δύο επιχειρήσεις στηρίζονται για το σύνολο σχεδόν της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε πηγές πέραν των ορυκτών καυσίμων. Αντιθέτως, η ελληνική ΔΕΗ θα είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση της ελβετικής τράπεζας, ο «μεγάλος χαμένος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου