Powered By Blogger

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Καθηλωμένες και σβηστές οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτρισμού, περιμένουν την 5η ημέρα αναφοράς


Για ορατό κίνδυνο απαξίωσης ολοκληρωμένων επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάνουν λόγο οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού, με δεδομένα τα καυτά προβλήματα της αγοράς χονδρικής που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ο λόγος για τις μονάδες φυσικού αερίου των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών παλιές και νέες, οι οποίες ουσιαστικά παραμένουν καθηλωμένες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, τόσο εξαιτίας αντικειμενικών συνθηκών (μειωμένη ζήτηση) όσο και εξαιτίας των στρεβλώσεων της αγοράς που ως γνωστόν θα πρέπει να απελευθερωθεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Τις προηγούμενες ημέρες όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα γνωστοποιήθηκαν – για πολλοστή φορά – στην κυβέρνηση, ενόψει και της έναρξης εφαρμογής της λεγόμενης 5ης μέρας αναφοράς. Κοινή θέση των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να μην απαξιωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις.
Πρόκειται για μια σειρά από θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων από πλευράς των ανεξάρτητων παραγωγών και αφορούν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά. Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη παράμετροι που θα έπρεπε να συνυπολογίζονται στο κόστος της (ρύποι, replacement fee λιγνίτη κλπ). Την ίδια στιγμή υπάρχουν διάφορες «τεχνικές» που κρατούν καθηλωμένη τη χονδρική τιμή: η ΟΤΣ δεν διαμορφώνεται από την τελευταία μεγαβατώρα που μπαίνει στο σύστημα αλλά από την τελευταία μονάδα που εντάσσεται στο σύστημα με πλήρες φορτίο. Έτσι ενώ πριν λίγα χρόνια ήταν η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που είχε χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη φράση, πλέον οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί μιλούν για «αλχημείες» στην ΟΤΣ.
Ο αντίκτυπος του τρόπου διαμόρφωσης της ΟΤΣ, είναι ορατός στη λειτουργία των μονάδων των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, που δεν καταφέρνουν να μπουν στην ημερήσια αγορά ή μπαίνουν για λίγες ώρες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί μια από τις μονάδες που κατασκευάστηκαν πρόσφατα και η οποία παραμένει καθηλωμένη ολόκληρο το Σεπτέμβριο.

Αποδεικτικά
Εκτός όμως από τη διαμόρφωση του τοπίου στην χονδρική αγορά, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που έχουν τεθεί εκ μέρους των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, όπως η αναπροσαρμογή των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος που παραμένουν στις 35 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στην ίδια τιμή από το 2005. Προβλήματα υπάρχουν και σε σχέση με το φυσικό αέριο, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση καταβολής των τελών χρήσης του συστήματος ανεξάρτητα από το εάν περνά φυσικό αέριο ή όχι, για λογαριασμό των ηλεκτροπαραγωγών. Εάν προστεθεί και ο … «πέλεκυς» του take or pay στις συμβάσεις αερίου με τη ΔΕΠΑ, τότε γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει ένας στενός κλοιός που οδηγεί σε απαξίωση τις ιδιωτικές επενδύσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, που με τις τελευταίες προσθήκες φτάνουν το 1,5 δις ευρώ.
Εάν δεν ληφθούν μέτρα, οι επενδύσεις που αποφασίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια (με τη διαχρονική παρότρυνση των κυβερνήσεων που ήθελαν να εμφανίσουν πρόοδο στο κομμάτι της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού) κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον αδιεξόδου, σημειώνουν πηγές της αγοράς. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αναμένουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της ΡΑΕ το περιεχόμενο των οποίων θα καθορίσει πολλά σε σχέση με το μέλλον των συγκεκριμένων επενδύσεων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου