Powered By Blogger

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Πόρτα συνεργασίας από ελληνική - γαλλική ΔΕΗ



Επιχειρηματική συνεργασία με τον γαλλικό ενεργειακό όμιλο EDF για κοινές επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, επιδιώκει να επιτύχει η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει έτοιμες άδειες, τεχνογωσία και χρήμα για να επεκταθεί ταχύτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μολονότι τα μελλοντικά σχέδια για τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατικών ενεργειακών ομίλων ηχούν ιδιαίτερα φιλόδοξα, καθώς, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, περιλαμβάνουν κοινές επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ για την παραγωγή ισχύος 3.000 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς το παρόν περιορίζονται σε διερευνητικές κινήσεις για την ενοποίηση κάποιων επιμέρους έργων σε ένα κοινό χαρτοφυλάκιο.

Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε «μη δεσμευτικό κείμενο βασικών όρων», που αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δύο ομίλων μέσω των θυγατρικών τους (ΔΕΗ Ανανεώσιμες και EDF Energies Nouvelles), η οποία σε γενικές γραμμές προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη, χρηματοδότηση, υλοποίηση και λειτουργία έργων ΑΠΕ, μέσω σύστασης εταιρειών ειδικού σκοπού.

Ουσιαστικά, ΔΕΗ και EDF Energies Nouvelles θα δημιουργήσουν κοινή θυγατρική εταιρεία με ισότιμη συμμετοχή, στην οποία θα ενταχθεί μια σειρά έργων που θα αποτελούν ξεχωριστές εταιρείες, με το 51% αυτών να ανήκει κατά περίπτωση στον εταίρο ο οποίος έχει «τρέξει» την κάθε επιμέρους επένδυση.

Σε πρώτη φάση, θα εξεταστούν -κατά προτεραιότητα, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ- η ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος τουλάχιστον 250 MW στη Φλώρινα, που προωθεί η EDF, καθώς και τα υβριδικά έργα συνολικής ισχύος 90 MW της EDF Energies Nouvelles στην Κρήτη· το συγκεκριμένο έργο αδειοδοτήθηκε πρόσφατα από τη ΡΑΕ και συνδυάζει ένα αιολικό πάρκο ισχύος 90 MW με αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας. Μελλοντικά είναι πιθανόν η συνεργασία να συμπεριλάβει και άλλα αιολικά έργα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου