Powered By Blogger

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Και στα Νησιά, Φωτοβολταϊκά Συστήματα σε Κτιριακές Εγκαταστάσεις



Την δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και στα νησιά της χώρας προβλέπει απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η ισχύς ορίζεται έως τα 10 κιλοβάτ για την Κρήτη και τα διασυνδεδεμένα νησιά καθώς και έως 5 κιλοβάτ για την υπόλοιπη νησιωτική χώρα, ενώ βάσει του νόμου 3851/2010 για την ενίσχυση των ΑΠΕ, η τιμολόγησή της παραγόμενης ενέργειας έχει οριστεί στα 550 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και στα νησιά παρέχεται πλέον η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτιριακές εγκαταστάσεις (στέγες κλπ), με βάση σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία εντάσσει τα συγκεκριμένα συστήματα στα όρια που είχαν τεθεί από το 2008 ως προς την ισχύ των φωτοβολταϊκών που μπορούν να εγκατασταθούν ανά νησί.

Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, παρόλο που η συνολική ισχύς των κατ’ αρχήν εγκεκριμένων σχεδίων φωτοβολταϊκών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (αποφάσεις εξαίρεσης, απαλλαγές, παλιές άδειες παραγωγής) εξαντλεί σε πολλά από τα νησιά τα αντίστοιχα όρια ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας, είναι δυνατή η εφαρμογή του Ειδικού Προγράμματος καιστα νησιά αυτά, ως εύλογο overbooking, από τη στιγμή που στην πράξη ο βαθμός διείσδυσής των φωτοβολταϊκών στα νησιά είναι χαμηλός.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ανάπτυξη τέτοιων σταθμών στα νησιά, πλην της Κρήτης, είναι σχεδόν μηδενική (περίπου 20 ΦΒ σταθμοί εκ των οποίωνη συντριπτική πλειοψηφία είναι σταθμοί ισχύος έως 20 kWp). Ειδικότερα για την Κρήτη, επισημαίνεται ότι, δυο έτη μετά την έκδοση περισσοτέρων από 1100 αποφάσεις εξαίρεσης (αφορούν τα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα έως 150 μεγαβάτ) η αντίστοιχη εγκατάσταση σταθμών αφορά περίπου 100 σταθμούς συνολικής ισχύος περί τα 8 MW, δηλαδή περίπου το 1/100 της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος σε φωτοβολταϊκά όλης της χώρας. Κατά την ΡΑΕ, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στα νησιά μέσω του Ειδικού Προγράμματος πλεονεκτεί, σε σχέση με την ανάπτυξη μεγάλων σταθμών, καθώς πρόκειται για μικρές εγκαταστάσεις που συνδέονται κοντά στην κατανάλωση (διεσπαρμένη παραγωγή) και συνεπώς αποκομίζονται οφέλη για το δίκτυο και τους καταναλωτές (περιορισμένα έργα σύνδεσης, μείωση απωλειών, κλπ).

Επιπλέον στην Αρχή εκτιμούν ότι οι μικρές αυτές εγκαταστάσεις αποτελούν μέσο εξοικείωσης των καταναλωτών με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και τρόπο ευαισθητοποίησής τους για τα περιβαλλοντικά κυρίως ζητήματα που σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή και τουςτρόπους αντιμετώπισής της. “Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές συνειδητοποιούν τα γενικότερα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και τα ειδικότερα οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στις οικίες τους, με αποτέλεσμα να διάκεινται φιλικότερα προς την ανάπτυξη των σταθμών ΑΠΕ στην περιοχή τους”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της απόφασης.

Η μέγιστη ισχύς ανά εγκατάσταση καθορίζεται για την ηπειρωτική χώρα, τα Διασυνδεδεμένα με το Σύστημα νησιά και την Κρήτη σε 10 κιλοβάτ και για τα λοιπά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα 5 κιλοβάτ. Η δε τιμολόγηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις έχει οριστεί στα 550 ευρώ ανά παραγόμενη μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο της χώρας.

Θυμίζουμε εδώ ότι με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επεκτείνεται το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών τα οποία πλέον μπορούν να εγκαθίστανται όχι μόνο στις στέγες, αλλά και στα στέγαστρα βεραντών, προσόψεων, σε σκίαστρα, καθώς και σε βοηθητικούς χώρους κτηρίων, αποθήκες και χώρους στάθμευσης.

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία κ.α.

Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την κατανομή ανά τεχνολογία ΑΠΕ της ισχύος που προβλέπεται ότι θα εγκατασταθεί έως τα τέλη της δεκαετίας σε όλη την χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί και ο γνωστός στόχος “20-20-20”, από ένα σύνολο ισχύος 2.200 μεγαβάτ σε φωτοβολταϊκά, αναφέρεται στην εγκατάσταση συστημάτων συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου