Powered By Blogger

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Υπεγράφη στην Νέα Υόρκη Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κατάρ για Επενδύσεις 5 Δις Ευρώ



Υπεγράφη εχθές Μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας, κ. Χάρη Παμπούκη αρμόδιο για τις επενδύσεις, και τον εκτελεστικό διευθυντή της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ, Qatar Ιnvestment Αuthority (QΙΑ) Αχμάντ Αλ Σαγέντ, σχετικά με επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων στον τομέα της ενέργειας, των ακινήτων, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρόντος του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και του Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι και κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν αποτελεί δεσμευτικό κείμενο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν η διαπραγμάτευση για τις εν λόγω επενδύσεις αρχίζει τώρα. Συγκεκριμένα, στο Μνημόνιο προβλέπεται η σύσταση Κοινής Επιτροπής Ελλάδας- Κατάρ (Joint Committee), η οποία θα προβαίνει σε εισηγήσεις για το ποιες επενδύσεις είναι συμφέρουσες και για τις δύο πλευρές και θα παρακολουθεί τις διαδικασίες. Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της Επιτροπής τίθεται ο Χάρης Παμπούκης, ο οποίος και πραγματοποίησε τις επαφές που προηγήθηκαν της υπογραφής, κι από την πλευρά του Κατάρ, ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης προς την χώρα μας την έναρξη συνεργασίας με το Κατάρ. «Οταν μία κυβέρνηση θέλει, μπορεί να βάλει όρους για δικό της αναπτυξιακό μοντέλο. Ό, τι γίνει θα είναι μέσα στη φιλοσοφία της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης. Θέλουμε το κεφάλαιο να επενδύσει σωστά, και σε ό, τι κάνουμε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο QΙΑ είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους στον κόσμο, καθώς διαχειρίζεται περίπου 60 δισ. δολάρια, ενώ έχει μετοχικό μερίδιο στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury΄s, στην αυτοκινητοβιομηχανία Ρorsche και διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών της γερμανικής Volkswagen. Επίσης, κατέχει μερίδιο στον χρηματοπιστωτικό όμιλο Credit Suisse, καθώς επίσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο Νasdaq. Διαθέτει μόνο στη Γαλλία επενδύσεις σε ακίνητα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το 2009 η QΙΑ αγόρασε το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, έκτασης 225.000 τετραγωνικών μέτρων, ακίνητα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Αγγλία, το Τατζικιστάν, ενεργειακές μονάδες στην Κίνα και ξενοδοχεία 75 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κούβα, ενώ έχει επενδύσει σε μονάδες καθαρής ενέργειας στην Αγγλία περίπου 400 εκατ. δολάρια.

Επίσης, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Γαλλίας κι έχει αγοράσει την αλυσίδα καταστημάτων Ηarrods.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου