Powered By Blogger

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

«Χρυσάφι» το τέλος υπέρ ΑΠΕ



Σε εκτόξευση του τέλους υπέρ ΑΠΕ στα 25 ευρώ/ΜWh από 5,57 ευρώ/MWh σήμερα οδηγεί το ακριβό μείγμα της πράσινης ενέργειας που επέλεξε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, καταγγέλλει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη επειδή θεωρεί ότι η υπουργική απόφαση για την κατανομή των ΑΠΕ περιθωριοποιεί τα μικρά υδροηλεκτρικά, που αποτελούν μία από τις πιο φθηνές μορφές ΑΠΕ.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι το 2020 ο ΔΕΣΜΗΕ θα πρέπει να καταβάλει για αιολικούς, φωτοβολταϊκούς και μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς πάνω από 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και θα έχει έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, εκτός και αν το τέλος υπέρ ΑΠΕ εκτοξευτεί στα 25 ευρώ/MWh.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο ΕΣΜΥΕ υποστήριξε ότι το πλαφόν για τα μικρά Υ/Ε ( 0-15 MW), τα 250 ΜW ως το 2014, έχει πρακτικά καλυψθεί από τις μονάδες που λειτουργούν ή έχουν αδειοδοτηθεί καθώς λειτουργούν μιρκά υδροηλεκτρικά εγκατεστημένης ισχύος 183 MW και έχουν εκδοθεί άδειες εγκατάστασης για 85 MW, εκ των οποίων τα 45 MW έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνεται άμεσα η κατασκευή τους. Επιπλέον έργα ισχύος 150 MW έχουν ήδη λάβει όρους σύνδεσης με το δίκτυο.

Ο ΕΣΜΥΕ δήλωσε επίσης ότι τα μικρά υδροηλεκτρικά παράγουν τη φθηνότερη ενέργεια από όλες τις ΑΠΕ, με την παραγωγή 1 Kwh να στοιχίζει περίπου όσο 1/2 kwh από αιολικό σταθμό και 1/4 kwh απο φωτοβολταϊκό, λόγω της μεγαλύτερης ενεργειακής αποδοτικότητάς τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου