Powered By Blogger

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

«Τσιμπάνε» οι Τιμές του LNG



Κατά 40% ακριβότερες σε σχέση με το 1ο φορτίο της Αλουμίνιον του Απριλίου είναι οι τρέχουσες τιμές για spotφορτία LNGστην αγορά, αλλά είναι ακόμη συμφέρουσες σε σχέση με την τιμολόγηση του αερίου των αγωγώνΣαφώς διαφορετικά είναι πλέον τα δεδομένα της διεθνούς τιμολόγησης του LNG (υγροποιημένο αέριο) το οποίο εδώ και μερικούς μήνες έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλές για τους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι επιδιώκουν να μειώσουν τα κόστη παραγωγής, σε μία περίοδο με πτωτικές τάσεις στην κατανάλωση ρεύματος.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το axiaplusgr. , το κόστος των φορτίων LNG είναι πλέον αυξημένο κατά 40% και πλέον, σε σχέση με την τιμή του πρώτου φορτίου που είχαν φέρει τον Απρίλιο προς εκφόρτωση στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ η Αλουμίνιον της Ελλάδος και η Μότορ Όιλ, του οποίου μέρος είχε χρησιμοποιηθεί από την ΔΕΠΑ.

Βεβαίως εκείνη η τιμή ήταν …εξωπραγματική, καθώς έφθανε μόλις τα 5 δολάρια ανά mbtu, αφού ουσιαστικά επρόκειτο περί ποσότητας που είχε περισσέψει στην ΕΝΙ, η οποία ήθελε να την ξεφορτωθεί.

Ωστόσο και πάλι οι νέες τιμές είναι σαφώς αυξημένες προς εκείνες των επόμενων φορτίων. Η τιμή του LNG στην βρετανική NBP είναι 7 δολάρια ανά mbtu, κάτι που σημαίνει ότι μία έλευση ενός φορτίου στην χώρα μας μπορεί να κοστίσει 7,5 ακόμη και 8 δολάρια. Η διαφορά σε σχέση με τα 6 δολάρια και κάτι που έκλεισε η ΔΕΗ για το πρώτο φορτίο που είχε φέρει τον Ιούλιο είναι προφανής. Όπως, όμως, είναι προφανής και η διαφορά σε σχέση με το κόστος του ρωσικού αερίου που φθάνει στην χώρα μας μέσω συστήματος αγωγών, το οποίο τιμολογείται πάνω από τα 10 δολάρια ανά mbtu. Κέρδος 42.000 ευρώ την ημέραΚαι είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε ένα δολάριο ανά mbtuλιγότερο, ένας παραγωγός όπως η Αλουμίνιον κερδίζει περί τις 42.000 ευρώ ημερησίως.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να φέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο και οι ΓΕΚ Τέρνα, Εlpedison, Προμηθέας Gaz και EGL, εταιρείες που ήδη έχουν εισέλθει ή ετοιμάζονται να εισέλθουν στην παραγωγή ηλεκτρισμού με καύσιμο το φυσικό αέριο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στην Ρεβυθούσα θα εκφορτωθούν μεγαλύτερες ποσότητες LNGαπό τρίτους χρήστες σε σχέση με την ΔΕΠΑ.

Με βάση το πρόγραμμα που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ο ΔΕΣΦΑ, αρχή για αυτόν τον μήνα κάνει στις 13 η Αλουμίνιον της Ελλάδος με 38.500 κυβικά μέτρα LNG, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 255.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Οκτώ ημέρες αργότερα, είναι προγραμματισμένη η παράδοση αλγερινού αερίου για λογαριασμό της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της διακρατικής σύμβασης προμήθειας. Το φορτίο είναι της τάξης των 75.000 κυβικών μέτρων και αντιστοιχεί σε 490.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Για δε τις 30 του μήνα η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει να φέρει το 2ο κατά σειρά φορτίο της – θα ακολουθήσουν άλλα 3 έως το τέλος του έτους, με το συνολικό όφελος για την ΔΕΗ να εκτιμάται στα 20 εκατ. ευρώ – το οποίο θα είναι 63.000 κυβικά μέτραLNG, τα οποία αντιστοιχούν σε 425.000 μεγαβατώρες ηλεκτρισμού.

Η αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου ήταν και ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίηση η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έναντι της Τρόικας, προκειμένου να διαβεβαιώσει τους ελεγκτές ότι ανάλογα θα προχωρήσει και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου