Powered By Blogger

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010



Ανοίγει ο δρόμος ώστε και οι ιδιώτες προμηθευτές να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν κοινωνικό τιμολόγιο.Η Ολομέλεια της ΡΑΕ, που συνεδρίασε χθες, ενέκρινε το πλαίσιο εφαρμογής του κοινωνικού τιμολογίου, σύμφωνα με το οποίο καλείται το ΥΠΕΚΑ να καθορίσει τις διαδικασίες πρόσβασης των ιδιωτών προμηθευτών και σε αυτήν την κατηγορία καταναλωτών ηλεκτρισμού. Άλλωστε, στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι σαφής η μέριμνα για την κάλυψη της συγκεκριμένης ομάδας ευπαθών καταναλωτών από το σύνολο των προμηθευτών και όχι μόνον από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γνωμοδότηση της ΡΑΕ αναφέρεται ότι θα πρέπει να προηγηθεί καταρχήν από το ΥΠΕΚΑ απόφαση που θα καθορίζει ότι το κοινωνικό τιμολόγιο θα εμπίπτει στην κατηγορία των ΥΚΩ.

Επίσης, τα κριτήρια υπαγωγής στο κοινωνικό τιμολόγιο θα πρέπει να προσδιορισθούν από το υπουργείο, ενώ επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για το τι θα γίνει με έναν καταναλωτή, ο οποίος καλύπτει μεν τα κριτήρια υπαγωγής στο κοινωνικό τιμολόγιο, ωστόσο, ενδέχεται να υπερβαίνει το όριο της κατανάλωσης που έχει αρχικά ορισθεί.

Το ΥΠΕΚΑ σε σχέδιο υπουργικής απόφασης, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στις αρχές Ιουνίου, ανέφερε ως κριτήρια για την υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο τα εξής:

-Ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, ήτοι, 12.000 ευρώ

-Τετραμηνιαία κατανάλωση τουλάχιστον 200 KWh έως 800 KWh-Χρήση του ρεύματος για την κάλυψη των αναγκών της πρώτης κατοικίας

-Χρήση μονοφασικού μετρητή.

Για το κοινωνικό τιμολόγιο η πρόταση του ΥΠΕΚΑ αφορούσε σε εκπτώσεις 10-20%.

Το κοινωνικό τιμολόγιο ήταν το μοναδικό θέμα της ατζέντας της χθεσινής Ολομέλειας της ΡΑΕ. Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως, τα εμπορικά τιμολόγια, τα αγροτικά και όλες οι άλλες κατηγορίες οικιακών καταναλωτών πέραν των 800 KWh, η ΡΑΕ αναμένεται να γνωμοδοτήσει αργότερα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί εντός της Ρυθμιστικής Αρχής η συζήτηση για τα θέματα αυτά. Το επόμενο «αγκάθι» θεωρείται ότι θα είναι τα αγροτικά τιμολόγια, καθώς έχουν εντοπισθεί στρεβλώσεις και χρήσεις όχι γι αυτές που επιδοτούνται, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές αυτής της κατηγορίας θα δουν τα τιμολόγια τους να εκτινάσσονται, με την επιβολή αυστηρότερων προϋποθέσεων, άρα, θα πάψουν να επιδοτούνται.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια, η αρχική πρόταση της ΔΕΗ περιλαμβάνει δύο μεγάλες κατηγορίες. Η μία αφορά στο λεγόμενο κοινωνικό τιμολόγιο και η άλλη σε όλα τα υπόλοιπα, τα οποία θα τιμολογούνται με τον ίδιο τρόπο. Και φαίνεται ότι θα περάσει τελικά, με συνέπεια, καταρχήν, πολύ σημαντική επιβάρυνση σε κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίοι ως τώρα μπορεί να περιλαμβάνονταν στις χαμηλές καταναλώσεις, ήτοι, μέχρι 800 KWh το τετράμηνο, αλλά πρόκειται για εξοχικές κατοικίες πολλών τετραγωνικών, οι ιδιοκτήτες των οποίων ανήκουν σε υψηλά εισοδήματα.

Αυτοί πλέον, καθώς δεν θα καλύπτουν, εφόσον εγκριθούν, τα κριτήρια του κοινωνικού τιμολογίου (πρώτη κατοικία, χαμηλό εισόδημα, κλπ) θα δουν αυξήσεις πολύ σημαντικές, αφού πλέον θα εκπέσουν από τις επιδοτούμενες κατηγορίες. Από κει και πέρα το κόστος για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπεται να είναι ομοιόμορφο για όλους τους καταναλωτές από 800 KWh και πάνω.

Σε κάθε περίπτωση, η άποψη που αναπτύσσεται στη ΡΑΕ είναι πρώτα να ολοκληρωθούν και τα ρυθμιστικά τιμολόγια της ΔΕΗ και στη συνέχεια να εφαρμοσθεί το κοινωνικό τιμολόγιο. Πολύ σημαντικό στοιχείο για τη ΡΑΕ είναι η σύνδεση του ανταγωνιστικού κομματιού των τιμολογίων με τη χονδρεμπορική αγορά και τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν. Για το λόγο αυτό η άποψη που υπάρχει αυτή τη στιγμή ότι ο εξορθολογισμός των τιμολογίων δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητος από τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν για τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και θα πρέπει να συνδυασθούν.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΥΠΕΚΑ έχει αποκλείσει για το 2010 αυξήσεις στα τιμολόγια, πράγμα που σημαίνει ότι η αλλαγή της τιμολόγησης θα εφαρμοσθεί από τον επόμενο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου