Powered By Blogger

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

«Αποκλείεται η πώληση μονάδων της ΔΕΗ»




Τα πάντα «πλην της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ» βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων της τροϊκας διαβεβαίωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το Θ. Πάγκαλο. Η κ. Μπιρμπίλη επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε περιθώριο ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να εμφανίσει στην τρόικα το εναλλακτικό σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και εκτίμησε ότι οι κοινοτικοί πείστηκαν ότι «δεν τίθεται θέμα πώλησης».

Λιγότερο κατηγορηματική η διατύπωση που επέλεξε λίγο αργότερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου που δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η πώληση μονάδων της ΔΕΗ και η απώλεια του 51% του ποσοστού του δημοσίου.

Για το επίμαχο ζήτημα και τις προτάσεις που διατύπωσαν περί πώλησης ρωτήθηκαν χθες και οι εκπρόσωποι της τρόικας που φρόντισαν να διατηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας επιβεβαιώνοντας τις συζητήσεις και την αναζήτηση εναλλακτικών σχεδίων ενώ εκτίμησαν ότι η κυβέρνηση θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις τον Οκτώβρη.

Απαντήσεις για τις κυβερνητικές προθέσεις σχετικά με τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας « πριν από το Δεκέμβριο» ζητεί η ΝΔ που τάσσεται πάντως υπέρ της απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς αλλά «με σχέδιο». Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Β.Τζότζολα «απελευθέρωση της αγοράς δεν σημαίνει εκποίησή της ΔΕΗ».

Για παράδοση του πλήρη ελέγχου της ΔΕΗ στους μεγάλους επιχειρηματίες ανεξαρτήτως σεναρίου που θα επιλέξει έκανε λόγο το ΚΚΕ ενώ ο ΛΑΟΣ τάχθηκε υπέρ της «λογικής επεξεργασίας των αναγκών που επιβάλλουν οι συνθήκες» και υπενθύμισε στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ «ότι οι διακόπτες ανήκουν στον Ελληνικό λαό και όχι στη συντεχνία τους». Να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ζήτησε ο ΣΥΝ που εκτιμά ότι η κυβέρνηση απλώς μεταθέτει χρονικά την απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου