Powered By Blogger

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010



Απροσδόκητη εξέλιξη ίσως αποτελέσει για το μέλλον του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη η πρόσφατη συμφωνία της αμερικανικής Chevron με τη ρωσική Rosneft για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Βαλ Σάτσκι (εκτιμάται στα 6 δις βαρέλια) στη Μαύρη Θάλασσα. Σύντομα μετά την ανακοίνωσή της, έγινε γνωστό πως βουλγαρική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσει με το Κρεμλίνο για τον αγωγό, τον οποίο η κυβέρνηση Μπορίσωφ έχει δηλώσει ανεπίσημα πως δεν υποστηρίζει πλέον.


Δεν αποκλείεται το σενάριο το οποίο θέλει τους Ρώσους να ήρθαν σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον και να συνέδεσαν το project της Chevron με την αλλαγή πλεύσης της βουλγαρικής κυβέρνησης, μετά από αμερικανικές πιέσεις. Θυμίζουμε πως τους τελευταίους μήνες, μετά τις δυσμενείς δηλώσεις Μπορίσωφ, η Ρωσία έχει αλλάξει τακτική και κινείται πιο επιθετικά έναντι της Βουλγαρίας, με αιχμή το φυσικό αέριο και την τιμολόγησή του. Πλέον, δείχνουν να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπορίσωφ θα αποδειχθεί άκρως επισφαλής και επιζήμια για την ίδια.


Το Κρεμλίνο έδειξε τη δέουσα προσοχή στη συμφωνία με τους Αμερικανούς, καθώς ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τη διοίκηση της Chevron στις 17 Ιουλίου προκειμένου να οριστικοποιηθεί. Σύντομα μετά την υπογραφή της, η Σόφια ενέκρινε την καταβολή των 6,5 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα της κατασκευάστριας εταιρείας Trans-Balkan Pipeline, η οποία θα υλοποιήσει τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου