Powered By Blogger

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Παράταση για τη ΔΕΗ

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, η υπουργός, Τ. Μπιρμπίλη, επέμεινε στην απόφαση της κυβέρνησης να μην πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ.


Τις θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα της ΔΕΗ εξήγησαν Γ. Παπακωνσταντίνου και Τ. Μπιρπίλη στην τρόικα
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, κατά τις ίδιες πηγές, φέρονται να υπαναχώρησαν από τις αρχικές τους πιέσεις και στο νέο μνημόνιο που θα υπογραφεί μάλλον αύριο θα μπει ως προς το σκέλος της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ο όρος της «εύρεσης ισοδύναμης λύσης» με αυτήν της εκχώρησης μονάδων. Ζήτησαν εκ νέου την πώληση μονάδων, αλλά η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αρνήθηκε κι έτσι βρέθηκε αυτή η φραστική διατύπωση.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φέρεται στη συνάντηση ότι επέμεινε αφενός στα νομικά ζητήματα που θα ανακύψουν με τη διαδικασία της πώλησης των μονάδων, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν να τονίστηκαν και οι ισχυρές αντιδράσεις του συνδικάτου των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Πάντως, χθες αργά το μεσημέρι, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αρκούνταν σε μία ολιγόλογη διαρροή προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: «Εγινε ενημέρωση για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και τις κινήσεις της κυβέρνησης. Τον Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις», σημειωνόταν σχετικώς. Κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει ακόμη να κρατά χαμηλούς τόνους στο θέμα.

Η «ισοδύναμη λύση» αφορά σε διάφορα σενάρια, τα οποία ούτε επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Το πρώτο θέλει τη διενέργεια από τη ΔΕΗ δημοπρασιών ενέργειας ίσης με το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, κάτι που αποτελεί επίσης casus belli για τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλο, καθώς και για τα υπόλοιπα μέλη της Ομοσπονδίας. Κι αυτό επειδή οι ιδιώτες θα αγοράζουν ενέργεια από τη ΔΕΗ και άκοπα θα τη μεταπωλούν.

Το δεύτερο θέλει την προκήρυξη διαγωνισμών για λιγνιτικά κοιτάσματα ώστε αυτά να μισθωθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φθηνό κόστος παραγωγής ρεύματος - προνόμιο που έχει μόνο η ΔΕΗ. Αυτά είναι της Ελασσόνας και της Δράμας, ενώ για τη Βεύη «τρέχει» ήδη διαγωνισμός. Σενάριο για το οποίο η ΓΕΝΟΠ δεν έχει αντίρρηση.

Το τρίτο σενάριο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι η αναδιάρθρωση των τιμολογίων λιανικής πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τις ανατιμήσεις στα οικιακά και τ’ αγροτικά ώστε οι ιδιώτες να μπορέσουν να «χτυπήσουν» αυτές τις δύο αγορές, καλύπτοντας έτσι το κόστος παραγωγής που έχουν από το ακριβό φυσικό αέριο και αποσβένοντας πιο γρήγορα το κόστος των επενδύσεών τους.

Το τέταρτο σενάριο που επίσης θα υλοποιηθεί είναι το «άνοιγμα» της χονδρικής αγοράς (τιμολόγια). Εκεί η ΔΕΗ θα επιβαρύνεται με το δικαίωμα ρύπων (λόγω λιγνίτη) και στην αγορά θα είναι πιο εύκολο να μπαίνουν οι ιδιωτικές μονάδες που «καίνε» το ακριβό φυσικό αέριο. Ουσιαστικά θα πετιούνται εκτός του χρηματιστηρίου ενέργειας οι προσφορές των λιγνιτικών μονάδων.

Αλλα σενάρια που εξετάζονται είναι η συμμετοχή στις νέες μονάδες της ΔΕΗ με μετοχικό κεφάλαιο ιδιώτες, καθώς και η ανταλλαγή μονάδων της ΔΕΗ με άλλες του εξωτερικού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ





Το παρασκήνιο και η «κόκκινη γραμμή»
Πυρετός για να αποφευχθεί το... «μπλακ άουτ»



Τη λύση της «παράτασης» 30 ημερών ενεργοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να ετοιμάσει πλήρες σχέδιο για τη ΔΕΗ, αποφεύγοντας προσωρινά το... μπλακ άουτ στις «γραμμές» του υπουργικού συμβουλίου.

Το προειδοποιητικό μήνυμα των συνδικαλιστών, που υποστηρίζουν ότι θα απαντήσουν με κινητοποιήσεις άμεσα -»θα φτάσουμε στα άκρα» είναι η έκφραση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ- άναψε «φωτιά» χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έφταναν ο ένας μετά τον άλλον οι «κεραυνοί» από υπουργούς και στελέχη. Τα σενάρια περί πώλησης του 40% μονάδων της ΔΕΗ, ως επιταγή της τρόικας, αντιμετωπίστηκαν με την κατηγορηματική άρνηση αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και υπουργών.

Κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο, επικαλούνταν την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, καθώς και τη σαφή «γραμμή» στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπου τονίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ. Από το Μέγαρο Μαξίμου δε, παρέπεμπαν στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, οι οποίοι είχαν λεπτομερή συζήτηση με την τρόικα και εξέθεσαν τις απόψεις τους και την «κόκκινη γραμμή» στο θέμα.

Χαρακτηριστική είναι πάντως η φράση κορυφαίου υπουργού σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις διαφαινόμενες σκληρές αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές, αλλά και από την ίδια την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ: «Φύγαμε από το «κόκκινο» και έχουμε μεταφερθεί στο «πορτοκαλί»». Εννοώντας ότι η σύγκρουση προς το παρόν έχει αποφευχθεί, αφού οι αρμόδιοι διαμηνύουν ότι δεν προβλέπεται η πώληση του 40% μονάδων της ΔΕΗ. Ο ίδιος υπουργός ομολογεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει το «βαρύ σενάριο» και να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της συζήτησης στο γενικότερο θέμα του σχεδιασμού για την αγορά Ενέργειας.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά να έχει την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, αλλά με άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας, όπως ήταν και στο πρόγραμμά μας», δήλωσε χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Σαφείς αποστάσεις από το ενδεχόμενο πώλησης του 40% λιγνιτωρυχείων και άλλων μονάδων κράτησε και ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας ότι «πουθενά στην Ευρώπη δεν οδηγήθηκαν οι μεγάλοι κρατικοί οργανισμοί Ενέργειας με αυτόν τον βίαιο τρόπο στο να δώσουν ένα κομμάτι της περιουσίας τους». Και προσέθεσε με εμφατικό τρόπο και... υπονοούμενα: «Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα ή στην κρίση και την υπέρβαση της κρίσης είναι η ΔΕΗ και η εκποίηση ενός μέρους της περιουσίας του κράτους στην Ενέργεια».

«Η κυβέρνηση πρέπει να έχει πάντα την πλειοψηφία της ΔΕΗ, χωρίς καμία αμφιβολία», υπογράμμισε επίσης χθες σε δηλώσεις του ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλοι βουλευτές έχουν την ίδια γνώμη και τουλάχιστον πέντε από αυτούς ετοιμάζονται να αντιδράσουν όταν κατατεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου