Powered By Blogger

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

H απειλή της τρόικας




Στη Βουλή με... SMS φέρνει το θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, προειδοποιώντας τους «συντρόφους» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα και να «ματώσουν» αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με την τρόικα να ιδιωτικοποιηθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ή να πουληθεί ενέργεια σε τιμές κόστους.
Σε μια πρωτοφανή κίνηση άμυνας και στον απόηχο των εντολών της τρόικας προς την κυβέρνηση για συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής του ισχυρότερου συνδικάτου της χώρας (εκπροσωπεί πάνω από 22.500 εργαζομένους) και συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να προλάβει τις εξελίξεις, επιχειρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ να θέσει προ των ευθυνών τους κυρίως βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης με τους οποίους ο ίδιος συνδέεται φιλικά ή -όπως λέει- έχει δώσει αγώνες μαζί τους «για να αλλάξουμε τον κόσμο».
Στο μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου που έστειλε σε δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και κομμάτων της Αριστεράς, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Σύντροφοι βουλευτές, όταν πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο άκουγα τότε στις γιορτές νεολαίας που κάναμε πότε στη Ν. Σμύρνη πότε στη Ν. Φιλαδέλφεια πότε στου Ζωγράφου ένα πολύ ωραίο καταγγελτικό τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου για την αγροτιά που έλεγε "καημένη αγροτιά, θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες...".
Ελπίζω, σύντροφοι βουλευτές, 32 χρόνια μετά να μην το κάνετε επίκαιρο (και στον χώρο της χονδρικής τής ενέργειας) επιτρέποντας στον κάθε αεριτζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ούτε εργοστάσια πουλάμε ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες. Σε όλα υπάρχουν όρια. Ο αγώνας μας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή, γι' αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε. Και αυτό που σας λέω εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων και πρωτίστως των συντρόφων μας».

Απειλή μπλακ άουτ
Η ΓΕΝΟΠ έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις συστάσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας για βίαιη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων (και ορυχείων) και του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων, απειλώντας να προκαλέσει γενικευμένο μπλακ άουτ διαρκείας στην περίπτωση που η κυβέρνηση συμφωνήσει.
Οι εργαζόμενοι προβάλλουν δε τα συμφέροντα των καταναλωτών και τη «βεβαιότητα» ότι η απελευθέρωση θα πυροδοτήσει αυξήσεις στα τιμολόγια για να ενδυναμώσουν την επιχειρηματολογία τους κατά της εμπορευματοποίησης της ενέργειας.
Ενδεικτική των πιέσεων που ασκεί η ΓΕΝΟΠ προς την κυβέρνηση, για την οποία οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, είναι η τελευταία ανακοίνωση της ομοσπονδίας στην οποία ανέφερε ότι «η φυλακή δεν μας τρομάζει».
Σε δηλώσεις του προς την «Ε» ο Νίκος Φωτόπουλος τόνισε πως οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δεν «πρόκειται να αποδεχθούμε ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε ποτέ εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ ή την πώληση ρεύματος σε τιμές κόστους και εάν το πράξει η κυβέρνηση, έχουμε τη δύναμη να θέσουμε αμέσως τις μονάδες της ΔΕΗ εκτός λειτουργίας, και για μια τέτοια εξέλιξη την ευθύνη δεν θα την έχει η ΓΕΝΟΠ».

«Θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε», λέει ο Νίκος Φωτόπουλος
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν δέχονται κουβέντα για εκποίηση μονάδων της επιχείρησης θεωρώντας ότι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα είναι συνδεδεμένα με την πάγια περιουσία της εταιρείας, ενώ θεωρούν αιτία πολέμου την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων σε ιδιώτες για τη λειτουργία των οποίων εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοί της.
«Κόκκινες γραμμές» για την ομοσπονδία είναι τόσο η διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο του 51% της ΔΕΗ και η αποτροπή εισόδου στρατηγικού επενδυτή όσο και η εμπόδιση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού δραστηριοτήτων της επιχείρησης, της πώλησης οποιουδήποτε εργοστασίου.
«Θα πάμε σε απεργία διαρκείας μέχρι να συλληφθεί και το τελευταίο συνδικαλιστικό στέλεχος», είναι η θέση της ΓΕΝΟΠ.

Απαιτήσεις δανειστών Από την πλευρά της, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι κρατά μια καυτή πατάτα στα χέρια της και προς το παρόν προβάλλει τη θέση ότι «δεν πουλάμε» προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας να έχει λάβει πολιτικές αποφάσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και στις απειλές της ΓΕΝΟΠ να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι από το φθινόπωρο.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις που πιθανόν να οδηγήσουν σε «ισοδύναμο αποτέλεσμα», με το ΥΠΕΚΑ να θεωρεί κάτι τέτοιο την απευθείας πώληση ενέργειας σε ιδιώτες σε τιμές κόστους, ταυτόχρονα με τη νομοθετική ρύθμιση για τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ με την παραχώρηση δικτύων σε ιδιώτες. *
======================================
Ανοικτή η διαπραγμάτευση για τη πώληση των μονάδων της ΔΕΗΕναλλακτικές προτάσεις από την κυβέρνηση
Σε σκληρές διαπραγματεύσεις για το θέμα της απελευθέρωσης της χονδρικής αγοράς ενέργειας βρίσκεται η κυβέρνηση με το κλιμάκιο της τρόικας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, πιέσεις ασκεί και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προειδοποιώντας ότι θα «βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι» αν προχωρήσει η πώληση μονάδων. Ο Ν.Φωτόπουλος έστειλε και γραπτό μήνυμα στα κινητά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για να γνωρίζουν τη θέση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο ζήτημα που έχει προκύψει.
Μιλώντας στη ΝΕΤ, το πρωί της Τρίτης, η υπουργός Οικονομίας Λ.Κατσέλη δήλωσε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει την πλειοψηφία στη ΔΕΗ και σημείωσε πως θα εξεταστεί ο τρόπος που θα προχωρήσει η απελευθέρωση της ενέργειας, κάτι που άλλωστε προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι όλοι είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο θέμα της ΔΕΗ.

Εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης

Η μάχη της κυβέρνησης δεν φαίνεται χαμένη καθώς το κλιμάκιο των ελεγκτών είναι ανοικτό σε αντιπροτάσεις που θα επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα, ήτοι την σύντομη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας στελέχη του υπουργείου ρωτήθηκαν για το θέμα της ΔΕΗ και παρέπεμψαν για διευκρινίσεις στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πάντως, τόνισαν με νόημα πως αν και η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες έχει τεθεί από την τρόικα, παραμένει υπό εξέταση, καθώς η άρνηση της Κυβέρνησης να το αποδεχθεί έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για εναλλακτικές προτάσεις.
«Είναι όπως το θέμα με τον 13ο και14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς παραθέσαμε τα επιχειρήματά μας και τελικά τους πείσαμε πως δεν είναι προς το συμφέρον του συνολικού σχεδιασμού η κατάργηση των μισθών. Αντίστοιχη διαπραγμάτευση γίνεται και από το υπουργείο Περιβάλλοντος», σημείωναν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει απορρίψει επανειλημμένως και κατηγορηματικά την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, παραθέτοντας όλα τα τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν την εφαρμογή της ασύμφορη.
Στο πλαίσιο κατάθεσης αντιπροτάσεων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και στελέχη των αρμοδίων εποπτικών αρχών έχουν ήδη καταθέσει διάφορές εισηγήσεις σχετικές με :

-Την πώληση εικονικής ισχύος μέσω διαγωνισμών και πλειστηριασμών σε ιδιώτες.
-Την συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες που αναπτύσσει η ΔΕΗ.
-Την διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων από το Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).
-Τη δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων Bεύης, Eλασσόνας και Bεγόρας αποκλειστικά σε ιδιώτες.
-Την ανταλλαγή μονάδων με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως επικρατέστερη πρόταση εμφανίζεται αυτή της εικονικής πώλησης ισχύος, σε συνδυασμό με την δημοπράτηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Bεύης σε ιδιώτες. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχισθούν και τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα αποκρυσταλλωθεί η ρύθμιση του Μνημονίου για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας.

Εξάλλου, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προειδοποιεί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος ενημέρωσε χθες όλους τους βουλευτές τους ΠΑΣΟΚ με γραπτό μήνυμα (SΜS) για όσα ακούγονται για τις απαιτήσεις της τρόικας έναντι της ΔΕΗ, καλώντας τους να μην επιτρέψουν σε κάθε «αεριτζή» να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης.
Στο σχετικό μήνυμα αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν πουλούν εργοστάσια και ενέργεια σε τιμή κόστους και επισημαίνεται πως οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να φθάσουν στα άκρα.
===================================================
«Να υπερασπιστούμε τη ΔΕΗ»
Μπορεί η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να είναι υπόθεση που δεν θα κριθεί αύριο - μεθαύριο, ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο πληθαίνουν οι φωνές προβληματισμού για το μέλλον της ΔΕΗ. Μετά τον Χρ. Παπουτσή, ήταν η σειρά του Π. Μπεγλίτη να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα με στόχο το «σπάσιμο» της επιχείρησης και την ιδιωτικοποίηση ορισμένων τμημάτων της. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για «δογματικές προσεγγίσεις του τύπου δώστε άμεσα το 40%, πουλήστε τα λιγνιτωρυχεία, τα ορυχεία ή τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ», επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να το αποδεχτεί η κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε σε αυτή τη βάση με τον οποιονδήποτε. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις». Για να δούμε...

===================================================
«Εξορθολογισμός» με διπλασιασμό των τιμολογίων
Νέο δυσβάσταχτο πλήγμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, με αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει ο λεγόμενος «εξορθολογισμός» των τιμολογίων, την έναρξη του οποίου απαιτεί η τρόικα από το Σεπτέμβρη. Πρόκειται για ανατιμήσεις που εκτιμάται ότι θα εκτινάξουν ακόμα και σε διπλασιασμό το κόστος του ρεύματος. Την ίδια ώρα εντείνονται οι απαιτήσεις τις τρόικας προς την κυβέρνηση για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/4 της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της. Μπροστά σ' αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση με παραπλανητικές τακτικές επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους σχετικά με τις προθέσεις της. Σ' αυτό το πλαίσιο χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε, μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ, ότι αναστέλλεται για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη η επιβολή της ρήτρας καυσίμου που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και συνδέεται με τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι την επόμενη εισήγηση της ΡΑΕ για το τρίμηνο Οκτώβρη - Νοέμβρη - Δεκέμβρη. Προπαγανδίζοντας την κάλπικη «λήψη κοινωνικών μέτρων προστασίας των καταναλωτών» η κυβέρνηση στη σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει ότι εάν εφαρμοζόταν το μέτρο της ρήτρας καυσίμου για το τρίμηνο Ιούλη - Αυγούστου - Σεπτέμβρη εκτιμάται πως οι επιβαρύνσεις θα έφταναν μέχρι 4,29% . Αποσιωπά, βεβαίως, το γεγονός ότι μέσα στο χρόνο το κόστος του ρεύματος έχει αυξηθεί δυσβάσταχτα για τους εργαζόμενους με τις δύο αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ, το φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος λογαριασμών ΔΕΗ (ΔΕΤΕ).

===================================
Καθαρογράφεται επί το αυστηρότερον η έκθεση της τρόικας Παναγόπουλος Θάνος
Και νέα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται άμεσο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ευρεία εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (και ειδικά σε ενέργεια και μεταφορές), αυστηρότερη λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού και εφαρμογή του «Καλλικράτη», είναι τα επόμενα βήματα που περιμένει η Τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση με βάση το προωθούμενο "Μνημόνιο - 2". Αυτό θα απορρέει και από το προσχέδιο της έκθεσης προόδου το οποίο επέδωσαν χθες οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Με την επίδοση ξεκίνησαν και οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, οι οποίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν σήμερα, για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της έκθεσης.
Όπως σχολίασαν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η ύψους 9 δισ. ευρώ δεύτερη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αναμένεται εκτός απρόοπτου να εκταμιευθεί στις 13 Σεπτεμβρίου και από την Ε.Ε. και από το ΔΝΤ, καθώς, όπως τονίζουν, οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο έχουν είτε ολοκληρωθεί είτε προχωρήσει αρκετά.

Ωστόσο, παρότι αναγνωρίζεται πως ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ και ο Σέρβας Ντε Ρόουζ εκ μέρους της Ε.Ε., αλλά και ο Κλάους Μαζούχ για λογαριασμό της ΕΚΤ, κατά την επιθεώρησή τους την περασμένη εβδομάδα, προέβησαν και σε παρατηρήσεις πάνω σε διαρθρωτικά και δημοσιονομικά θέματα προχωρώντας και σε προτάσεις που προκαλούν αντιδράσεις. Όπως π.χ. η προτροπή για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, κάτι που προκάλεσε τις έγκαιρες και εύλογες αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για να αναγκάσει την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι η οδηγία της τρόικας δεν ληφθεί υπόψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση περιέχονται παρατηρήσεις της τρόικας για την υστέρηση των εσόδων και ειδικά οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων μέσα στο καλοκαίρι και ειδικά με “φορολογικό σαφάρι” για την είσπραξη του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυστηρές είναι οι παρατηρήσεις και για τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού (5,2% το Ιούνιο) και γενικότερα την ακρίβεια και ζητείται ιδιαίτερη προσοχή και αποκατάσταση κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι η έκθεση θα είναι θετική για την πρόοδο της υλοποίησης των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα μέσω του μνημονίου και ως εκ τούτου όλα βαίνουν καλώς για την εκταμίευση και της επόμενης δόσης του δανείου. Το τμήμα του δανείου (4,5 δισ. ευρώ) που θα δοθεί από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα εγκριθεί από την ειδική ομάδα εργασίας που θα συνεδριάσει στις 20 Αυγούστου, ενώ στις 23 του μηνός η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει και την επίσημη αίτηση για την εκταμίευση της δόσης.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας από εδώ και στο εξής, η όποια πρόοδος και η επίτευξη ή μη των παραπάνω στόχων θα τεθούν στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών που θα στείλουν στη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περί το τέλος του Οκτωβρίου. Στην επόμενη επίσκεψή τους οι τεχνοκράτες θα θέσουν στο μικροσκόπιο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, το οποίο θα προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και αναμενεται να επεναφέρουν το θέμα της κατάργησης της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
Στο μεταξύ επίκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η επικαιροποίηση του Μνημονίου, προκειμένου να προβλέπει ανάμεσα στα άλλα την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα από το δεύτερο εξάμηνο και να περιοριστεί η υστέρησή τους) και τον έλεγχο των δαπανών. Όπως επίσης τον περιορισμό της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στα νοσοκομεία, όπου θα τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, θα εγγραφούν στους επίσημους κρατικούς λογαριασμούς και τα υπό κρατική εγγύηση δάνεια των ΔΕΚΟ στο δημόσιο χρέος, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξησή του κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Σε δήλωση του μέλους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Χρήστου Στάικου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα τονίζεται ότι η πρώτη συνεχίζει να επιλέγει τον μονόδρομο της διάλυσης του κοινωνικού ιστού, των εργασιακών σχέσεων και της συρρίκνωσης της οικονομίας, αφού προσανατολίζεται να συνυπογράψει ένα νέο μίνι μνημόνιο όπου επικρατεί η ιδεολογία της "ελεύθερης αγοράς" και της απορρύθμισης των πάντων. Όπως τονίζεται, "επιλέγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης των βασικών και κοινωνικών αγαθών προετοιμάζοντας το έδαφος για να βγάλει στο 'σφυρί' δημόσιους οργανισμούς στρατηγικής σημασίας ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου