Powered By Blogger

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Ισχυροποιείται η Ελλάδα στη Σκακιέρα των Αγωγών Αερίου



Η ασφαλής και απρόσκοπτη τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο, η επέκταση του δικτύου αερίου μέσα στη χώρα και η προώθηση των διεθνών διασυνδέσεων της Ελλάδας στη σκακιέρα των αγωγών αποτελούν τριπλή πρόκληση για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Σπ. Παλαιογιάννης μιλάει στην εφημερίδα "Το Βήμα" για το μέλλον της αγοράς φυσικού αερίου.

- Στη διάρκεια του 2009 οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης έγιναν αισθητές σε όλους τους τομείς της οικονομίας των χωρών της ΕΕ. Ποια η επίπτωση στην Ελλάδα;

«Υστερα από μια μακρά περίοδο συνεχούς ανάπτυξης, η ευρωπαϊκή βιομηχανία φυσικού αερίου αντιμετώπισε πτώση των πωλήσεών της.

Οι πωλήσεις αερίου της ΔΕΠΑ μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 15%, λόγω μειωμένης ζήτησης στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και της ηλεκτροπαραγωγής. Ταυτόχρονα, η υπέρμετρη προσφορά LΝG στην αγορά έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση ενός αριθμού πελατών μας από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας αερίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

- Πώς θα αντιδράσετε;
«Κατορθώσαμε να εξομαλύνουμε τις αρνητικές επιδράσεις που δημιουργήθηκαν και τελικά η συνολική θετική θέση της ΔΕΠΑ θα επιτρέψει την υλοποίηση του προγράμματός της, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί. Η κατανάλωση του φυσικού αερίου θα επανέλθει σύντομα σε ανοδικούς ρυθμούς και οι προοπτικές παραμένουν καλές στα επόμενα χρόνια. Ως το 2020 εκτιμούμε ότι οι ετήσιες πωλήσεις αερίου της ΔΕΠΑ θα φθάσουν το επίπεδο των 6 δισ. κυβικών μέτρων».

- Από πού πηγάζει η αισιοδοξία;
«Η ΔΕΠΑ διαθέτει σήμερα ένα portfolio συμβάσεων φυσικού αερίου διαφοροποιημένων πηγών, ποσοτήτων και συμβατικών όρων. Εισάγουμε αέριο από τη Ρωσία, την Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, στη βάση μακροχρόνιων συμβολαίων, ενώ έχουμε πρόσβαση στη spot αγορά. Στους πελάτες μας, εστιάζουμε όχι απλά στην προμήθεια αερίου αλλά στην παροχή μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας σε ανταγωνιστικές τιμές, σύμφωνα με τις ανάγκες τους».

- Σε διεθνές επίπεδο;
«Η ΔΕΠΑ υλοποιεί στρατηγική αναβάθμισης της Ελλάδας σε βασικό κόμβο του “Νότιου Διαδρόμου” για τη μεταφορά φυσικού αερίου εξ Ανατολών προς Δυσμάς στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ένας αριθμός έργων στρατηγικού χαρακτήρα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Ιταλίας, ως συνέχεια του ήδη εν λειτουργία διασυνδετήριου αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας, αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα, παράλληλα με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας. Ταυτόχρονα το αναπτυξιακό μας σχέδιο συμπληρώνουν άλλα δύο σημαντικά έργα: η δημιουργία σταθμού LΝG στη Βόρεια Ελλάδα (Αegean LΝG) και η μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος αερίου της Νότιας Καβάλας σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου, που μπορούν να αναβαθμίσουν τον ρόλο της χώρας και της εταιρείας μας στην ευρύτερη περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου