Powered By Blogger

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Καθοριστική Συνάντηση με την Τρόικα για το Μνημόνιο Νο.



Η καθοριστική συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τους ελεγκτές της Τρόικας προγραμματίστηκε τελικά για σήμερα το πρωί και, προφανώς, τα αιτήματα για το άμεσο άνοιγμα της αγοράς με πώληση εργοστασίων της ΔΕΗ θα δοθούν, πλέον, και με την μορφή προσαρτήματος στο Μνημόνιο. Οι γραμμές άμυνας που θα ακολουθηθούν οριστικοποιήθηκαν στη διάρκεια πολύωρων συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν χτες στο υπουργείο με την διοίκηση της ΔΕΗ και οι οποίες έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Με δεδομένο ότι η Τρόικα πιέζει πλέον με επίσημο τρόπο για το άμεσο και βίαιο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, μέσω της πώλησης του 40% του δυναμικού των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, η σημερινή εκτός προγράμματος συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής προσλαμβάνει τεράστιο ενδιαφέρον.

Η Τρόικα επιδιώκει να διασφαλίσει ο ιδιωτικός τομέας πρόσβαση σε καύσιμα για παραγωγή ηλεκτρισμού με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το φυσικό αέριο, ενώ η κυβέρνηση εμμένει στο “ΟΧΙ” στην πώληση των μονάδων και την θέση της θα προσπαθήσει να υποστηρίξει με επιχειρήματα τεχνικής, νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής υφής.

Επιπλέον, θα παραπέμψει στο πρόσφατο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου προκειμένου να δώσει ένα απτό παράδειγμα για το ότι στην χώρα μας υπάρχει απτή πρόοδος στην ενεργειακή αγορά.
Χτες, σε συνέχεια της μεγάλης σύσκεψης της προηγούμενης Τετάρτης, εξελίχθηκε σειρά συσκέψεων με την ηγεσία της ΔΕΗ, οι οποίες επίσης κρατήθηκαν μακριά από το φως της δημοσιότητας και στην διάρκεια των οποίων αναλύθηκαν τα βήματα τα οποία η χώρα μας μπορεί να κάνει ανάλογα με το ύφος και την ένταση που θα έχουν “στο χαρτί” οι διατυπώσεις της Τρόικας, η οποία συνδέει την πρόοδο στην αγορά ενέργειας με την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.

Ως γραμμές άμυνας, η ελληνική πλευρά αναμένεται να χρησιμοποιήσει την προοπτική εικονικής πώλησης των εργοστασίων, μέσω της μεταβίβασης, με την παραχώρηση, μέσω δημοπρασιών, Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) –και με αυξημένη τιμολόγηση - στους ιδιώτες μέρους του παραγόμενου από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά ηλεκτρισμού.

Με αυτόν τον τρόπο ο ιδιωτικός τομέα θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί φτηνότερη ενέργεια, στην οποία έχει πρόσβαση τώρα μόνο η ΔΕΗ, καθώς διαθέτοντας τα ΑΔΙ, θα είναι εκείνος που θα πουλά την ηλεκτρική ενέργεια στην χονδρική (pull) εκμεταλλευόμενος το ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος θα είναι υψηλότερη από το κόστος της παραγωγής που θα έχει, πλέον, στα χέρια του.

Ωστόσο, και η πώληση εργοστασίων και η εικονική πώληση βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετη την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία ετοιμάζεται για σύγκρουση μέχρις εσχάτων, ενώ και η Κομισιόν έχει κρίνει το συγκεκριμένο μοντέλο ως ανεπαρκές, έχοντας επικαλεσθεί το μη επιτυχές, κατά την άποψή της, προηγούμενο της Ιρλανδίας.

Ενδεχομένως η Τίνα Μπιρμπίλη να αναγκαστεί, παρόλο που δεν το επιθυμεί για προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους, να δρομολογήσει την παραχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων στον ιδιωτικό τομέα σε περιοχές παρθένες, όπως είναι η Ελασσόνα.

Επιπλέον, η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τα έργα που έχει δρομολογήσει ο ιδιωτικός τομέας στον λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά μπορεί να πέσουν στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς, όπως βεβαίως και η προοπτική ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου