Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
ΔΕΠΑ-Edison: Υπέγραψαν το Μνημόνιο με την Botas για τον ITGI
Υπογράφηκε στην Άγκυρα Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των ΔΕΠΑ, Edison και Botas το οποίο ενισχύει τη σημασία του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI) στην υλοποίηση της στρατηγικής του Νοτίου Διαδρόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής φυσικού αερίου, συνδέοντας τις ευρωπαϊκές αγορές με τα κοιτάσματα της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής.
Όπως υπογραμμίστηκε σε κοινή δήλωση των τριών Υπουργείων, κατά την υπογραφή του Μνημονίου, «τα μέρη επιβεβαιώνουν τη δέσμευση τους να υλοποιήσουν το σχέδιο ITGI και θεωρούν ότι το σημερινό MOU μεταξύ των τριών εταιρειών αποτελεί το έναυσμα για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής τους συνεργασίας, με βάση τις αρχές του εθνικού και διεθνούς δικαίου».
Συγκεκριμένα το εν λόγω Μνημόνιο δεσμεύει, υπέρ του ITGI, στο Τουρκικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) τη δυναμικότητα διαμετακόμισης που προαπαιτείται για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού.
Δίδεται επίσης η δυνατότητα να διασφαλισθεί φυσικό αέριο για την άμεση τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς , μέσω του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού, πριν από την υπογραφή των τελικών συμφωνιών παροχής αερίου που απαιτούνται για να λειτουργήσει ο Ελληνο – Ιταλικός Αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ (IGI Poseidon).
Ανάλογη δυνατότητα διασφάλισης δίνεται και για τις εξαγωγές αζέρικου αερίου που θα κατευθυνθούν μετά το 2013 στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης μέσω του Ελληνο-Βουλγαρικού αγωγού (Interconnector Greece-Bulgaria/ IGB).
Τέλος, με το παρόν Μνημόνιο ενισχύεται η εμπορική συνεργασία μεταξύ των τριών εταιρειών. Δίνεται η δυνατότητα να εξεταστεί η δυνητική συμμετοχή της τουρκικής εταιρείας αερίου Botas στον ΠΟΣΕΙΔΩΝ και η αναλογική συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην κοινοπραξία που αναβαθμίζει τη δυναμικότητα του Τουρκικού ΕΣΦΑ.
Με τον τρόπο αυτό ισοσταθμίζεται το συγκριτικό πλεονέκτημα που διέθετε ο Nabucco έναντι του ITGI λόγω της συμμετοχής της Botas στο εν λόγω σχέδιο. Σημειώνεται τέλος ότι η συμφωνία αυτή υπογράφεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την πορεία υλοποίησης του έργου, καθώς η αζέρικη κυβέρνηση αναμένεται –μετά τις αζερο-τουρκικές συμφωνίες της περασμένης εβδομάδας (07/06/2010)- να αρχίσει εντός των προσεχών μηνών τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις ποσότητες εξαγωγής από τη β’ φάση του πεδίου Shah Deniz.
Η κοινή δήλωση των τριών υπουργείων
Δήλωση του
Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και φυσικών πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας
Σχετικά με
την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ ΔΕΠΑ, Edison και Botas για το Διασυνδετικό Αγωγό Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI).
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Ενέργειας και φυσικών πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, υπογραμμίζουν τον κοινό τους στόχο να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων βάσει των αρχών της ελεύθερης αγοράς.
Τα Μέρη συνεργάζονται από το 2002 για να αναπτύξουν το Διασυνδετικό Αγωγό Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI) και να συμβάλουν στη δημιουργία του Νοτίου Διαδρόμου, στο πλαίσιο του οποίου θα συνδεθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα και Ιταλία, μέσω Τουρκίας με τις πηγές φυσικού αερίου της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής.
Τα Μέρη αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες καταναλωτές, διαμετακομιστές και παραγωγείς ενέργειας είναι αλληλεξαρτώμενες, θα εργαστούν προκειμένου να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να διασφαλίσουν την επαρκή και αδιάκοπη ροή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές και συνθήκες για τους καταναλωτές τους.
Τα Μέρη υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του ITGI και θεωρούν ότι το Μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των εταιρειών ΔΕΠΑ, Edison και Botas, αποτελεί το έναυσμα για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής τους συνεργασίας με βάση τις αρχές του εθνικού και του διεθνούς δικαίου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου