Powered By Blogger

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ερχονται Συσκευές που θα Κάνουν Οικονομία Ρεύματος



Για πρώτη φορά στα τελευταία είκοσι χρόνια ο Ελληνας καταναλωτής αναζητεί επίμονα λύσεις με τις οποίες θα περιορίσει τις πάγιες δαπάνες του νοικoκυριού του. Ακόμη και αν αυτές τον ωθούν σε αγορά ακριβότερων προϊόντων, τα οποία όμως υπόσχονται εξοικονόμηση άλλων δαπανών όπως για παράδειγμα το κόστος του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Ετσι, οι μη ηλεκτροβόρες μεγάλες οικιακές συσκευές, τις οποίες πλέον ο καταναλωτής αναζητεί με το «όνομά» τους, δηλαδή ψάχνει εκείνες που είναι στην κατηγορία Α ή Α+, καταγράφουν αύξηση έως και 5%, ακόμη και αν οι τιμές τους είναι τουλάχιστον κατά 250 ευρώ υψηλότερες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της GFK, οι λευκές συσκευές κατέγραψαν μη αναμενόμενη άνοδο σε ποσοστό 2,1% το α΄ τρίμηνο του 2010, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ζήτηση μη ενεργοβόρων συσκευών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των λευκών συσκευών που κατέγραψε η έρευνα της GFK έγινε στην αρχή του 2010, έτος που βάθυνε δραματικά η οικονομική κρίση και οι ενδείξεις που δημιουργούνται καταμαρτυρούν ετήσια μείωση πωλήσεων από 10 - 15%.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι παρά το αρνητικό κλίμα που έχει κυριεύσει τις δυτικές οικονομίες, αναμένεται ότι οι πωλήσεις των φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και το βαλάντιο του καταναλωτή συσκευών θα είναι αυξημένες. Σήμερα, στην Αμερική αναπτύσσονται τεχνολογίες που θα στοχεύουν στη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή, θα λανσαριστούν προϊόντα -όπως κουζίνες, ψυγεία, φούρνοι, κλιματιστικά- που όχι μόνο θα υπόσχονται αλλά και θα προσδιορίζουν τη μείωση της σπατάλης του ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία ο καταναλωτής θα μεταφράζει άμεσα σε μείωση του λογαριασμού, δηλαδή, αν πρόκειται για την Ελλάδα, του λογαριασμού της ΔΕΗ.

«Aντίληψη» ισχύος

Χαρακτηριστικό αυτής της τεχνολογίας θα είναι η «αντίληψη» της ισχύος που χρειάζονται μέσα στο εικοσιτετράωρο οι εν λόγω συσκευές. Δηλαδή θα μπορούν αυτόματα να μειώνουν ή να αυξάνουν το ρεύμα που καταναλώνουν ανάλογα με τη χρήση, οπότε και θα μειώνουν αντιστοίχως την ημερήσια κατανάλωση και κατ’ επέκταση το κόστος για τον χρήστη.

Η λιανική τους τιμή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 400 ευρώ υψηλότερα από μία αντίστοιχη κοινή συσκευή.

Πάντως, αν και η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, ήδη συσκευές που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία ή ακόμη καλύτερα στην κατηγορία Α+ έχουν αυτόν τον «αισθητήρα».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένας ψυγειοκαταψύκτης ενεργειακής κατηγορίας Α κοστίζει περί τα 250 ευρώ ακριβότερα από έναν αντίστοιχο κατηγορίας Β. Ωστόσο, εκείνος της Α κατηγορίας καταναλώνει ετησίως 250 κιλοβατώρες και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται με τις υπάρχουσες τιμές σε περίπου 21,5 ευρώ, ενώ ένας όμοιος ψυγειοκαταψύκτης ενεργειακής κατηγορίας Β καταναλώνει 550 κιλοβατώρες, ήτοι κόστος ηλεκτρικού ρεύματος 47,3 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου