Powered By Blogger

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ανατροπές στην Λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρισμού



Τρεις βασικές αλλαγές δρομολογεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού, λίγο πριν γνωμοδοτήσει και για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, όπου αναμένεται να αμβλύνει κατά 6% έως 10% τις αιτηθείσες αυξήσεις. Συγκεκριμένα η ΡΑΕ καταργεί την υποχρεωτικότητα στη χρήση νερών, με εξαίρεση τις υπερχειλίσεις, συμπεριλαμβάνει το σύνολο του κόστους των εκπομπών ρύπων στο μεταβλητό κόστος των μονάδων, ενώ προβλέπει αυστηρές ποινές για ανακριβείς δηλώσεις διαθεσιμότητας των μονάδων παραγωγής.

Η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που περιμένουμε …εναγωνίως όλοι μας – αφού το θέμα ενδιαφέρει όλους μας – δεν είναι άλλη από εκείνη που θα σχετίζεται με την περίφημη, πλέον, αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.Μεταξύ των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου με την Τρόικα ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ η χώρα μας είναι η άρση των στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρισμού και η απελευθέρωση των τιμολογίων ώστε αυτά να μην ρυθμίζονται πλέον διοικητικά από την κυβέρνηση.

Και ως βασικότερη στρέβλωση αναδεικνύεται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές κάτω του κόστους σε εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ, με επιδότηση, την ίδια στιγμή, αυτής της “έκπτωσης” από άλλες κατηγορίες καταναλωτών που θα μπορούσαν, αν έλειπε η στρέβλωση, να πληρώνουν φτηνότερο ρεύμα. Για την άρση των στρεβλώσεων, η ΔΕΗ έχει εισηγηθεί αναδιάρθρωση τιμολογίων, η οποία παραπέμπει σε αυξήσεις έως …106% στα νοικοκυριά – αλλά και μειώσεις έως 31% στους μεγάλους οικιακούς καταναλωτές - έως 67% στο αγροτικό ρεύμα, έως 19% στο βιομηχανικό –πλην των περίπου 30 μεγάλων βιομηχανιών, όπου το τιμολόγιο είναι ελεύθερο – καθώς και μειώσεις έως 24% στα εμπορικά τιμολόγια.

Πληροφορούμαστε ότι η ΡΑΕ θα γνωμοδοτήσει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για χαμηλότερο κατά 6% έως 10% “επιτρεπόμενο έσοδο”, όπως είναι ο τεχνοκρατικός όρος, καθώς η ΔΕΗ βάσισε την πρότασή της σε στοιχεία του 2008, όταν τα κόστη της , λόγω των τιμών των καυσίμων, ήταν κατά πολύ υψηλότερα. Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα Και πάλι, όμως, οι αυξήσεις θα είναι μεγάλες για τα νοικοκυριά και τους αγρότες και, πλέον, οι ελπίδες για …ήπια προσαρμογή – τι σας θύμισα τώρα, έτσι; - εναπόκεινται στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα για το χρονικό εύρος μιας μεταβατικής περιόδου σταδιακής εφαρμογής των νέων χρεώσεων.

Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ πρέπει να αναμένεται στις αρχές του Ιουλίου, ωστόσο ο πρόεδρος κ. Νίκος Βασιλάκος και οι συνεργάτες του λογικά “τρέχουν” για ένα άλλο ζήτημα: την άρση των στρεβλώσεων και στην αγορά χονδρικής, οι οποίες δεν είναι και λίγες και οι οποίες, προφανέστατα, εμποδίζουν τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει.

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση της “A” η ΡΑΕ, έχοντας στα χέρια της μία “εντυπωσιακά αναλυτική και εμπεριστατωμένη καταγγελία της EGL Ελλάς για την υπέρ της ΔΕΗ προνομιακή χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών” (o χαρακτηρισμός δεν ανήκει σε εμένα ούτε και στην EGL Ελλάς!), έχει δρομολογήσει τρεις βασικές αλλαγές στην λογική ακριβώς της άρσης των στρεβλώσεων, η οποία θα αφαιρέσει ένα δυνητικό πρόβλημα για την ελληνική απολογία ενώπιον του …φοβερού βήματος της Τρόικας στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Πρώτον, η ΡΑΕ θα γνωμοδοτήσει υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικότητας στην χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών, πέραν βεβαίως της αναπόφευκτης χρησιμοποίησής τους προκειμένου να αποφευχθούν υπερχειλίσεις φραγμάτων σε περιόδους αυξημένης υδραυλικότητας. Η αυξημένη χρήση νερών, όπως γίνεται αντιληπτό, ευνοεί ιδιαίτερα την ΔΕΗ, συμβάλλοντας στην χαμηλή διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) και “πετώντας” εκτός ημερήσιου προγραμματισμού του ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού, τις “ακριβές” μονάδες φυσικού αερίου που λειτουργούν οι ιδιώτες.

Δεύτερον, η ΡΑΕ θα γνωμοδοτήσει υπέρ της επιβολής αυστηρών ποινών για περιπτώσεις ανακριβών δηλώσεων σχετικά με την διαθεσιμότητα των μονάδων και την αιφνίδια αλλαγή αυτών των δηλώσεων.

Η ΔΕΗ έχει κατηγορηθεί από τον ιδιωτικό τομέα ως προς το ότι έχει “παίξει” κατ’ επανάληψη με τη διαθεσιμότητα των μονάδων, αποκρύπτοντας τη δυνατότητα λειτουργίας των ακριβότερων από αυτές, ώστε να κρατά χαμηλά την ΟΤΣ.

Και τρίτον, η ΡΑΕ θα γνωμοδοτήσει υπέρ του να συμπεριληφθεί στο μεταβλητό κόστος των μονάδων παραγωγής το σύνολο του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων θερμοκηπίου, με δεδομένο ότι από το 2013 και μετά η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων καταργείται πανευρωπαϊκά για τους ηλεκτροπαραγωγούς. Πρόκειται και για μία λογική που θέλει να ενισχύσει και την ιδέα της λειτουργίας καθαρότερων σταθμών.

Όλες αυτές οι αλλαγές στην χονδρική πρέπει να είναι έτοιμες εντός του μηνός, καθώς βασική επιδίωξη της ΡΑΕ, αλλά και του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί, επιτέλους, από 1ης Ιουλίου και έπειτα από διαδοχικές αναβολές η λεγόμενη 5η ημέρα αναφοράς η οποία θα συμβάλλει στην άρση στρεβλώσεων και στην ενίσχυση της διαφάνειας στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού. Τελούμε, λοιπόν, εν αναμονή παράλληλων και καίριων αλλαγών στην ενεργειακή αγορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου