Powered By Blogger

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Προς Δημιουργία Αποθήκης Φυσικού Αερίου στο Νότιο Πρίνο



Η προοπτική δημιουργίας αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στις ανενεργούς γεωτρήσεις του Νοτίου Πρίνου έρχεται, πλέον, με επίσημο τρόπο στο προσκήνιο, καθώς το θέμα βρέθηκε χτες στην ατζέντα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Π.Ε.Κ.Α. κ. Γιάννης Μανιάτη, με τη συμμετοχή της ΡΑΕ, της ΔΕΠΑ και της Ενεργειακής Αιγαίου, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, όπου και υφίσταται η μοναδική εν Ελλάδι παραγωγή πετρελαίου.

Οι τέσσερις πλευρές κάθισαν στο τραπέζι αφ’ ενός μεν γιατί το ενδιαφέρον για την δημιουργία αποθηκευτικών χώρων βαίνει ανά τον κόσμο αυξανόμενο, αφ’ ετέρου δε γιατί ο Νότιος Πρίνος έχει τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε αποθήκη.

Τα αρχικά επί τόπου αποθέματα αερίου έχουν υπολογιστεί σε 970 εκατομμύρια m3 (36 δισεκατομμύρια Scf). Η παραγωγή φυσικού αερίου άρχισε τον Μάρτιο του 1981, η συνολική παραγωγή αερίου ανέρχεται σήμερα σε 845 εκατομμύρια m3 και το ποσοστό ανακτήσιμο αερίου ανέρχεται σε 87% περίπου.

Σύμφωνα με μελέτη της Shell στο κοίτασμα της Ν. Καβάλας μπορεί να αποθηκευθεί αέριο σε ποσότητα τουλάχιστον ίση με την αρχική (περίπου 1 δισεκατομμύριο m3) από το οποίο 300-400 εκατομμύρια m3 θα αποτελεί το αέριο βάσης ενώ 600-700 εκατομμύρια m3 μπορεί να αποτελεί το διαθέσιμο αέριο για αποθήκευση. Από την πλευρά της η Ενεργειακή Αιγαίου έχει εκπονήσει σε συνεργασία με την TECHNIP προμελέτη για την κοστολόγηση του έργου με δυνατότητα εισπίεσης 3 εκατομμυρίων m3/ημερησίως και παροχής 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου για 90 ημέρες. Σημειώνεται ότι η ανωτέρω παροχή καλύπτει το 40% της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης της Ελλάδας, 2 φορές ανά έτος. Στη βάση αυτή, έχει σχεδιαστεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα, εκτιμώμενου ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διασφαλίζει άμεσα 300 θέσεις εργασίας και το οποίο αναλύεται ως εξής:




€ εκατ.

Αγωγοί
93

Επίγειες Εγκαταστάσεις
187

Μετατροπές στην υφιστάμενες πλατφόρμες
18

Γεωτρήσεις
40

Αέριο Βάσης
62

Σύνολο
400



Οι επενδύσεις, δηλαδή, αφορούν τη δημιουργία υποδομών, όπως η εγκατάσταση νέου, μεγαλύτερου του υφιστάμενου αγωγού αερίου, ο οποίος θα συνδέει την Πλατφόρμα Κ του Πρίνου με τον χερσαίο αγωγό, η εγκατάσταση συμπιεστών αλλά και η διεξαγωγή πρόσθετων γεωτρήσεων που θα αναδείξουν τις απαιτούμενες για την πλήρωση της δεξαμενής ποσότητες αερίου.

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ζήτησε από τον Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου να συντονίσει ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΡΑΕ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και του Υπουργείου, ώστε να εντοπιστούν όλα τα υφιστάμενα Νομοθετικά και Ρυθμιστικά κενά και οι ασάφειες, καθώς και οι βασικοί άξονες που διέπουν το 3ο Ενεργειακό Πακέτο της Ε.Ε στον τομέα του Φυσικού Αερίου, για να καταστεί νομικά και διαχειριστικά διαφανής και σύννομη η οποιαδήποτε πρωτοβουλία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Το έργο έχει συζητηθεί εκτενώς με την ΔΕΠΑ και εξετάζεται η από κοινού σύσταση εταιρείας που θα προβεί στην επένδυση και εκμετάλλευση του έργου. Στο έργο θα μπορούσαν εν δυνάμει να συμμετέχουν και άλλοι φορείς από την Ελλάδα η το εξωτερικό δημιουργώντας μια ενεργειακή πύλη για την ευρύτερη περιοχή.

Στους προσεχείς σχεδιασμούς της Ενεργειακής Αιγαίου εντάσσονται η μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας σε άδεια αποθήκευσης Φυσικού Αερίου σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 3428/2005, η διαβούλευση με τον ΔΕΣΦΑ για μακροχρόνια μίσθωση μέρους της αποθηκευτικής ικανότητας του κοιτάσματος της Ν.Καβάλας ως στρατηγικό απόθεμα για τη χώρα καθώς και η δημιουργία του φορέα για την υλοποίηση του έργου.

Η χρήση υπογείων χώρων για την αποθήκευση φυσικού αερίου είναι μια τεχνική που βρίσκει εφαρμογή σε διεθνές επίπεδο για περισσότερα από 40 χρόνια. Σήμερα λειτουργούν πληθώρα τέτοιων έργων τα οποία εντοπίζονται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία. Ειδικότερα, όσον αφορά στο φυσικό αέριο, υπάρχουν συνολικά 634 υπόγεια συγκροτήματα αποθήκευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.Ωστόσο στην Ελλάδα, ο μόνος χώρος αποθήκευσης ΦΑ βρίσκεται στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, όπου έχουν κατασκευαστεί δύο δεξαμενές με συνολική χωρητικότητα 130,000 m3υγροποιημένου φυσικού αερίου με δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 10 μέρες (9-10 εκατομμύρια κυβικά την ημέρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου