Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010
Επένδυση 9 δις στις ΑΠΕ από Κοπελούζο
Οι καιροί ου μενετοί, βεβαίως, από οικονομικής πλευράς, αλλά αυτό δεν εμποδίζει επιχειρηματικούς ομίλους που προσπαθούν να δουν μετά την επόμενη μέρα, να προχωρούν σε σχεδιασμούς ευρύτερου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος.
Γιατί, εν προκειμένω, μιλάμε για ένα σχέδιο που θα αποτελέσει ένα νέο διασυνδετικό άξονα στην ενέργεια μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης, ο οποίος θα πλαισιώσει τους ήδη δρομολογημένους Μαρόκου-Ισπανίας και Λιβύης-Ιταλίας.
Ο λόγος για μια επένδυση ύψους 9 δις ευρώ από τον όμιλο Κοπελούζου που, όπως πληροφορείται η εφημερίδα «Αξία», ήρθε σε συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για το στήσιμο και την εκμετάλλευση αιολικών πάρκων ισχύος 3.000 MW (!) στην περιοχή του Σουέζ, από τα οποία ηλεκτρικό ρεύμα θα φθάνει, μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης, στην Κρήτη και από εκεί, εφόσον προχωρήσει και η σχεδιαζόμενη διασύνδεση με την Πελοπόννησο, στο ΚΥΤ Αχαρνών.
Τρία Χρόνια Μελετών.
Σύμφωνα με το σχέδιο, στο οποίο οι δύο πλευρές κατέληξαν μετά από τρία χρόνια μελετών και εξέτασης όλων των σχετικών δεδομένων, εντός της Αιγύπτου η ισχύς των αιολικών πάρκων θα απορροφάται και θα μεταφέρεται από τους υποσταθμούς Καΐρου και El Sallum.
Το συνολικό μήκος του συστήματος διασύνδεσης εκτιμάται στα 2.000χμ, συμπεριλαμβάνοντας και 800χμ υποβρυχίων καλωδίων. Το μήκος αυτό του υποβρυχίου καλωδίου προέκυψε από μελέτη λόγω παράκαμψης προς αποφυγήν μεγάλων βαθών πάνω από το σημερινά επιτρεπόμενο και τεχνικά ασφαλές όριο βάθους των 2.000 μέτρων. Η δε τάση των υποβρυχίων καλωδίων συνεχούς ρεύματος θα είναι των 500 KV.
Η επένδυση είναι αμιγώς «πράσινη» και είναι χαρακτηριστικό ότι, στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, προβλέπεται και η δυνατότητα εξαγωγής από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και ηλιακής ενέργειας.
Πέραν της προφανούς αναβάθμισης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, καθώς και της ενδυνάμωσης της τροφοδοσίας του εγχώριου συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού – ειδικά του ευαίσθητου Νοτίου Τμήματος – είναι σαφές ότι η επένδυση-μαμούθ θα βοηθήσει καθοριστικά τη χώρα μας στην προσπάθεια επίτευξης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της Κομισιόν για μείωση των εκπομπών ρύπων θερμοκηπίου, εξοικονόμηση ενέργειας και συμμετοχή στο ενεργειακό ισοζύγιο των ΑΠΕ κατά 20% στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Στόχος το 40% από ΑΠΕ.
Να θυμίσουμε εδώ ότι η χώρα μας έχει δεσμευθεί για την κάλυψη από ΑΠΕ του 40% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, έναντι μόλις 5% που επιτυγχάνεται σήμερα. Το σχέδιο του ομίλου Κοπελούζου υπολογίζεται ότι μπορεί να συμβάλει σε ποσοστό 30% στην επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων.
Για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο έχει ήδη ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου έχει ξεκινήσει επαφές και με την Ε.Ε., η οποία άλλωστε έχει θεσπίσει ένα φιλόδοξο σχέδιο χρηματοδότησης για την αξιοποίηση της «πράσινης» ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου.
Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος έχει εκπονήσει ένα ακόμη συναφές μεγάλο σχέδιο: Την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος άνω των 1.000 MW στην Κρήτη, με προοπτική πάντα τη σύνδεση της Μεγαλονήσου με το ηπειρωτικό σύστημα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου