Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010
ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΡΗΤΡΕΣ
Η ΔΕΗ απορρίπτει κάθετα τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής, προκρίνοντας τη λύση του λειτουργικού και νομικού διαχωρισμού, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός ενόψει της συζήτησης αύριο στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για τον τρόπο που θα «σπάσει» σε κομμάτια η ΔΕΗ.
Την επιλογή αυτή έχει υιοθετήσει πολιτικά και η κυβέρνηση, προκρίνοντας τον λειτουργικό και νομικό διαχωρισμό των δικτύων, ώστε να μη θιγεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης, να μην παραχωρηθούν ζωτικά συμφέροντα στον ιδιωτικό τομέα και να προστατευτούν τα πάγια και τα εργασιακά δικαιώματα.
Η τελική επιλογή του μοντέλου, πάντως, θα εξαρτηθεί και από το τι θα πει η Κομισιόν και η τρόικα, που προς το παρόν θεωρούν ότι με το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του ΔΕΣΜΗΕ δεν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η ισότιμη μεταχείριση των παικτών της αγοράς.
Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης αφήνουν πάντως ανοιχτό παράθυρο να συναινέσουν χωρίς κινητοποιήσεις στο νέο μοντέλο λειτουργίας της ΔΕΗ, θέτοντας ωστόσο ως όρο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. «Εάν πρώτα δεν διασφαλιστεί η ασφαλιστική μας περιουσία και οι εργαζόμενοι στη μεταφορά και τη διανομή (νυν και μελλοντικοί), νόμος δεν ψηφίζεται», ήταν το μήνυμα που έστειλε από το συνέδριο ο Νίκος Φωτόπουλος.
Ο Αρθούρος Ζερβός από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η πλήρης διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και ο ιδιοκτησιακός έλεγχος της επιχείρησης, ενώ είπε ότι οι προτεινόμενες λύσεις είναι οι καλύτερες που υπάρχουν γιατί απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος ανατροπής των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων.
Δύο θυγατρικές
Το σχήμα που επιλέγει να προωθήσει η ΔΕΗ με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΚΑ προβλέπει τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών, μία για τη μεταφορά και μία για τη διανομή.
Αναφορικά με τη μεταφορά, επελέγη το πιο «ανώδυνο» από τα τρία μοντέλα, δηλαδή αυτό που προβλέπει ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς (ΙΤΟ ή Independent Transmission Operator). Με αυτό τον τρόπο διαχειριστής και ιδιοκτήτης του συστήματος παραμένει η ΔΕΗ, η οποία ωστόσο είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει αυστηρούς κανόνες για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και του αποτελεσματικού διαχωρισμού. Πρόκειται για λύση την οποία έχουν προτείνει συνολικά 8 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Πολιτικά αλλά και επιχειρηματικά, βασικό πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι πως η ΔΕΗ παραμένει ιδιοκτήτης και διαχειριστής του συστήματος, ενώ η ανεξαρτησία διασφαλίζεται με ειδικές ρήτρες.
Αναφορικά με τον τομέα της διανομής, όπου παίζεται και το «χοντρό» παιχνίδι, η οδηγία 2003/54 επιβάλλει επίσης τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας με δεσμεύσεις ανεξαρτησίας. Υπό το πρίσμα αυτό η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί ως καταλληλότερη επιλογή τη δημιουργία μιας εταιρείας διανομής, 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, η οποία θα αναλάβει τόσο το ρόλο του διαχειριστή δικτύου όσο και την παροχή όλων των υπηρεσιών δικτύου.
Επιλογή είναι τα πάγια να ανήκουν στη ΔΕΗ, η οποία και θα παραχωρήσει τη χρήση τους στη θυγατρική διανομής για να ασκεί τις δραστηριότητές της, ενώ η θυγατρική θα στελεχωθεί με το προσωπικό της σημερινής Διεύθυνσης Διανομής με τα ίδια εργασιακά- ασφαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. *
Προσλήψεις και διόρθωση μισθών τάζει ο Ζερβός
Ευελιξία στις προσλήψεις προσωπικού και επαναδιαπραγμάτευση με την κυβέρνηση των περικοπών που έγιναν στους μισθούς των υπαλλήλων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Μνημονίου, «έταξε» στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ο πρόεδρος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός.
Οπως είπε, τα μέτρα που ελήφθησαν στην περίπτωση της ΔΕΗ ήταν σκληρά και οι αλλαγές που έγιναν στις αποδοχές έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην Επιχείρηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει «διαρροή κακοπληρωμένων στελεχών» προς τον ιδιωτικό τομέα και κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ προέβλεψε ότι μέχρι τα τέλη του έτους περίπου 2.000 εργαζόμενοι της Επιχείρησης θα επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση (956 είχαν αποχωρήσει μέσα στο πρώτο 6μηνο) και πλέον υπάρχουν «τεράστιες ελλείψεις» σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι με τις υπερωρίες και τις βάρδιες να ξεπερνούν το πλαφόν.
100 εκατ. σε υπερωρίες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Νίκο Φωτόπουλο, περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ δαπανώνται σε υπερωρίες.
Οι 1.600 νέες προσλήψεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που έχουν επικυρωθεί, θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου, παρ' όλο που στο τέλος του 2010 η ΔΕΗ θα έχει λιγότερο προσωπικό από ό,τι πέρυσι, εξαιτίας του διπλάσιου ρυθμού συνταξιοδότησης.
Για τους λόγους αυτούς ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα των μισθών και των προσλήψεων με την κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί μια λύση «που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες της ΔΕΗ», ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή γίνεται καταγραφή των αναγκών όλων των μονάδων για νέες πρόσθετες προσλήψεις, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται από ευελιξία.
Β.Γ.Κόκκινη γραμμή το 51%, δηλώνει η Μπιρμπίλη
Κοινό μέτωπο συγκροτούν κυβέρνηση, διοίκηση της ΔΕΗ και εργαζόμενοι της επιχείρησης στα φλέγοντα θέματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και της «τριχοτόμησης» της ΔΕΗ.
Στο 34ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους και αντεγκλήσεις με φόντο τις προωθούμενες δραματικές αλλαγές, και οι 3 πλευρές τάχθηκαν ανοιχτά τόσο κατά της πώλησης λιγνιτικών μονάδων και παγίων της ΔΕΗ, γέρνοντας προς το επιχείρημα των «ισοδύναμων λύσεων», όσο και ενάντια στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στο πλαίσιο του υποχρεωτικού «σπασίματος» που επιβάλλει το λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο, ώστε από τον Μάρτιο του 2011 να ανεξαρτητοποιηθεί ο τομέας της παραγωγής ρεύματος από τη μεταφορά και τη διανομή του.
Η κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις διαπραγματεύσεις με Κομισιόν και τρόικα, ενώ επιπλέον αποδυναμώνουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τη ΓΕΝΟΠ.
Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ξεκαθάρισε, μιλώντας στους εργαζομένους της ΔΕΗ, ότι η διατήρηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, ενώ επισήμανε πως δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης η πώληση λιγνιτικών μονάδων και άλλων παγίων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Εικονική πώληση
Στις συναντήσεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τους Επιτρόπους Περιβάλλοντος, η κ. Μπιρμπίλη θα αντιπροτείνει λύσεις τις οποίες θεωρεί ισοδύναμου αποτελέσματος με την απελευθέρωση, όπως η «εικονική πώληση» μονάδων, δηλαδή η εκχώρηση ισχύος από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες είτε μέσω δημοπρασιών είτε μέσω διμερών συμβάσεων με ενδιαφερόμενους.
* Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος προειδοποίησε ότι «όποιος σχεδιάζει να παραχωρήσει λιγνιτική ή υδροηλεκτρική ενέργεια της ΔΕΗ σε ιδιώτες για να τη μεταπωλούν αυτοί, να το ξεχάσει». Επίσης, ήταν κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο ματαίωσης της κατασκευής των μονάδων Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ ή της συνεργασίας της ΔΕΗ με ιδιώτες για την κατασκευή τους.
* Διαβεβαιώσεις έδωσε και ο Αρθούρος Ζερβός δηλώνοντας αταλάντευτος στη δέσμευση για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης κατά 51% και κάθετα αντίθετος στην πώληση μονάδων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου